در این مقاله میخواهیم با هم در مورد پارافریز مقاله صحبت کنیم. شاید میخواهید فقط یک مقاله را پارافریز کنید و یا قرار است بین منابع مورد نظرتان بگردید و چندین مقاله را با هم در یک مقالۀ جدید بازنویسی کنید. در هر صورت باید اول بدانید بازنویسی یا همان پارافریز مقاله چیست و چگونه میتوان یک مقاله را پارافریز کرد. به علاوه باید تفاوت کپی کردن و بازنویسی یک مقاله را بدانید. چرا که بی توجهی به این تفاوت ممکن است زحمات شما را هدر دهد و نتیجۀ مورد نظرتان را نگیرید. پس اگر مایلید در مورد مهارت بازنویسی مقالات و استخراج یک مقالۀ متفاوت و با کیفیت از مقالههای دیگر بیشتر بدانید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
پارافریز مقاله چیست؟
قبل از این که نحوۀ پارافریز کردن را یاد بگیریم، اول باید بدانیم پارافریز مقاله چیست؟ کلمه پارافریز (Paraphrase) در لغت به معنی تفسیر و نقل قول است. در واقع میتوان گفت در پارافریز قرار است یک مقاله که توسط نویسندۀ دیگری نوشته شده را از قول خودتان و با زبان خودتان تدوین کنید.
هدف از پارافریز کردن میتواند ارائۀ مقاله به مجلات و نشریات معتبر علمی، تدوین پایان نامه، تولید محتوا برای وبسایت یا صفحات شخصی رسانههای اجتماعی و … باشد. گاهی هم میتوانید با بازنویسی یک مقالۀ علمی، تخصصی یا پیچیده، آن را طوری بیان کنید که برای عموم روانتر و قابل فهم تر باشد. امتیاز ویژۀ پارافریز کردن، تولید یک مقالۀ با کیفیت است که در آن قانون کپی رایت رعایت شده است. به نوعی میتوان گفت وقتی مقالهای را بازنویسی میکنید، مالک آن مقالۀ جدید شما هستید. البته این در صورتی است که قوانین پارافریز را رعایت کنید، که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح میدهیم. در ادامه به چند نکتۀ اساسی در پارافریز اشاره میکنیم:
نکتۀ اول:
دقت کنید که در بازنویسی یک مقاله، مفهوم و موضوع اصلی مقاله باید حفظ شود و فقط بیان آن باید متفاوت باشد.
نکتۀ دوم:
در بازنویسی مقاله، باید مراقب باشید که قواعد مقاله نویسی را رعایت کنید. اگر با این قواعد آشنا نیستید، قبل از شروع بازنویسی با یک جست و جو در اینترنت این قواعد را مرور کنید.
نکتۀ سوم:
این نکته که بسیار حائز اهمیت است، توجه به تفاوت بین کپی کردن و پارافریز است. همۀ مقالات، کتابها، کنفرانسها و … که منتشر شدهاند، میتوانند به عنوان منبع برای پارافریز استفاده شوند. یعنی شما به عنوان یک نویسنده این اجازه را دارید که مفهوم مورد نظرتان را در این منابع پیدا کنید و آن را بازنویسی کنید. این کار کاملاً مجاز و اخلاقی است. اما اگر به جای پارافریز کردن متن منابع را عیناً و یا بسیار شبیه به متن اصلی بنویسید، این کار کپی کردن است. برای این که بهتر با این تفاوت آشنا شوید، در ادامه در مورد آن بیشتر توضیح میدهیم.
تفاوت بین کپی کردن و پارافریز مقاله چیست؟
همانطور که میدانید کپی کردن یا همان سرقت ادبی، خلاف قوانین کپی رایت و غیر مجاز و همین طور غیر اخلاقی است. به خصوص اگر قرار است مقاله را برای مجلات و نشریههای معتبر بفرستید، این کپی کردن میتواند در روند پذیرش مقالهتان برایتان مشکل ساز شود.
توجه کنید که حتی اگر فقط میخواهید مقالۀ جدید را در وبسایت یا صفحۀ شخصی خودتان در فضای مجازی منتشر کنید، اگر متنتان فقط یک کپی با تغییرات محدود از مقالههای دیگر باشد، طبیعتاً ارزش چندانی ندارد. پس برای این که یک مقالۀ با کیفیت داشته باشید که نتیجۀ مطلوب را برایتان به همراه داشته باشد، باید به تفاوت بین کپی و بازنویسی دقت کنید. حالا بیایید ببینیم تفاوت کپی کردن و پارافریز مقاله در چیست ؟
برای این که مقالهتان تبدیل به یک کپی نشود، باید به چند نکته توجه کنید. اول اینکه در بازنویسی نباید فقط جای چند کلمه و یا فقط چند جمله را عوض کنید. بلکه باید جمله بندیها را به طور کلی تغییر دهید و از کلمات مشابه متن اصلی (غیر از کلمات تخصصی) استفاده نکنید. البته میتوانید از نقل قول مستقیم از یک نویسنده یا منبع، با ذکر نام آن منبع استفاده کنید. این کار میتواند بخشی از پارافریز باشد و کپی به حساب نمیآید.
نقل قول چیست؟
نقل قول یعنی این که بخشی از متن مقالۀ اصلی را عیناً بنویسید. نقل قول طبق قواعد مقاله نویسی باید بین ” ” باشد. یا اگر نقل قولتان یک پاراگراف طولانی است، اول توضیح کوتاهی در مورد آن نقل قول بدهید (این که گویندۀ آن کیست، در چه مورد است و …). بعد در انتهای این توضیح علامت : را بگذارید و بعد در یک پاراگراف جدا پایین توضیح، نقل قول را کپی کنید. (اصولاً شروع خوط پاراگراف متن نقل قول کمی جلوتر از متن اصلی است).
پس پارافریز کردن یک مقاله، فقط به معنی تغییر کلمات مقالۀ اصلی نیست. بلکه در یک پارافریز ایدهآل، باید حتی چینش پاراگرافها و مسیر توضیح مفهوم اصلی را تغییر دهید.
چگونه یک مقاله را پارافریز کنیم؟
حالا که میدانید پارافریز مقاله چیست ، بیایید به سراغ نحوۀ انجام پارافریز برویم.
برای پارافریز کردن یک مقاله اول مقاله یا مقالات، کتابها، نقل قولها و یا هر منبع دیگری که مد نظرتان است را بخوانید. بعد ایده و مفهوم اصلی که از هر کدام از منابع فهمیدهاید را به طور خلاصه یادداشت کنید. همینطور اعداد، فرمولها، اصطلاحات تخصصی و هر چیز دیگری که اطلاعات غیر قابل تغییر هستند را یادداشت برداری کنید. حالا تصور کنید میخواهید متنی که خواندهاید را برای شخص دیگری توضیح دهید. طبیعتاً برای توضیح آن متن از همان کلمهها و جملههای متن اصلی استفاده نمیکنید. بلکه مفهومی که از مقاله برداشت کردهاید را از زبان خودتان میگویید. حالا کافیست این توضیح خود را بنویسید.
بعد از این که مقالۀ جدید خودتان را نوشتید، آن را با متن مقالۀ اصلی مقایسه کنید. اگر احساس کردید شباهت زیادی با هم دارند، باز هم جملات را تغییر دهید و به جای کلمههای مشابه، از کلمات هم معنی آنها استفاده کنید. در طول متن فقط هر جا که خواستید از یک کلمۀ تخصصی یا نقل قول مستقیم استفاده کنید، به متن مقالۀ اصلی رجوع کنید و از روی آن عیناً کپی کنید. اما بقیۀ مقاله را باید با شیوۀ بیانی متفاوت بنویسید.
توجه کنید که اگر از این منابع قرار است برای مثلاً نوشتن یک پایاننامه یا یک مقاله برای نشریات معتبر استفاده کنید، حتی اگر همۀ متن را بازنویسی کرده باشید، باز هم باید لیست این منابع را در انتهای مقالۀ خود ذکر کنید.
چند نکته برای پارافریز بهتر
رعایت نکات بالا برای داشتن یک مقالۀ بازنویسی شدۀ قابل قبول کافیست. اما نکاتی هم هستند که میتوانند پارافریز شما را بهتر کنند. مثلاً:
۱/ خلاصه کنید و یا توضیح بیشتر دهید
هر جایی را که صلاح میدانید خلاصه کنید. لازم نیست یک پاراگراف را حتماً در یک پاراگراف بنویسید. بلکه میتوانید آن را مختصر و مفید در یک یا دو جمله توضیح دهید. همین طور اگر احساس کردید لازم است در مورد یک موضوع یا حتی یک کلمه بیشتر توضیح دهید، این کار را انجام دهید.
۲/خودتان را جای مخاطب بگذارید
سعی کنید خودتان را جای خوانندۀ مقالهتان بگذارید. یعنی نیازهای احتمالی مخاطب را هنگام خواندن آن مطلب حدس بزنید و برطرف کنید. همین طور ببینید آیا متنتان به اندازۀ کافی برای خواننده روان و قابل فهم هست یا نه.
۳/از نقل قول استفاده کنید
شاید تصور کنید فقط جایی که ناچارید باید از نقل قولها استفاده کنید. اما اینطور نیست! استفاده از نقل قولها میتواند متن را از یکنواختی در بیاورد و برای خواننده جذابتر کند. پس در صورت امکان، چندین بار از نقل قولها در مقالۀ خود استفاده کنید.
۴/جست و جو کنید
اگر میخواهید یک کلمه را تغییر دهید اما هم معنی آن به ذهنتان نمیآید، جست و جو کنید. با یک جست و جوی ساده در اینترنت میتوانید چندین هم معنی برای یک کلمه پیدا کنید.
۵/ساختار جملات را تغییر دهید
تغییر ساختار جملات به این معنی است که مثلاً یک جملۀ مجهول را به یک جملۀ معلوم تبدیل کنید و بالعکس. با این کار به نوعی از همان مطلب را از زاویه دید خودتان طرح میکنید.
۶/از اصطلاحات استفاده کنید
نقش اصطلاحات در پارافریز را دست کم نگیرید. به خصوص زمانی که مقالهای را ترجمه کردهاید، از اصطلاحات رایج که طبیعتاً در زبان اصلی آن مقاله وجود ندارد استفاده کنید. با این کار مقالۀ متفاوتتر و منحصر به فردی خواهید داشت.
قطعاً وقتی کار بازنویسی یک مقاله را شروع کنید، نکات جدید دیگری هم به ذهنتان میرسد. نکاتی که منحصر به خودتان است و باعث با کیفیتتر شدن مقالهتان میشود.
اگر قبلاً مقالهای را بازنویسی نکرده باشید، ممکن است در شروع کار پارافریز کردن به نظرتان سخت بیاید. اما حالا که میدانید پارافریز مقاله چیست و نحوۀ انجام آن چگونه است، مطمئن باشید وقتی کار را شروع کنید راحتتر از چیزی خواهد بود که تصورش را میکردید. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. اگر برای نوشتن پایان نامه های تخصصی خود نیاز به گرفتن مشاوره داشتید می توانید از همکاران ما در مدنویس کمک بگیرید.