یکی از موضوعاتی که همیشه سؤالهای زیادی پیرامون آن مطرح میشود، پریود در دوران بارداری است. در این مطلب دربارۀ مسألۀ پریود در دوران بارداری صحبت میکنیم و به مهمترین سؤالهای مرتبط با آن پاسخ میدهیم. همراه ما باشید.
آیا ممکن است در دوران بارداری پریود اتفاق بیافتد؟
به طور کل جواب این سؤال منفی است. عدم قاعدگی از مهمترین نشانههای بارداری است. اما گاهی پیش میآید که زنان باردار با این عنوان که در عین باداری پریود شدهاند به دکتر مراجعه میکنند. در این صورت اگر بارداری ثابت شده است، باید گفت که آن خونریزی، قاعدگی نیست.
چرا در دوران بارداری پریود اتفاق نمیافتد؟
برای پاسخ به این سؤال بهتر است اول مرور کنیم که پریود چطور اتفاق میافتد؟ وقتی زمان شروع یک دوره از پریود میرسد، در واقع تخمکی آزاد میشود و تا نزدیکی رحم پیش میرود. در همین زمان، دیوارۀ داخلی رحم به منظور حفاظت از نطفهای که ممکن است شکل بگیرد، ضخیم و پر خون میشود. در صورتی که تخمک تبدیل به نطفه نشود، این دیوارۀ داخلی که ضخیم شده، میریزد و باعث خونریزی میشود که همان پریود است. این اتفاق هر ماه برای شروع قاعدگی تکرار میشود.
حالا با توضیحات بالا میتوان نتیجه گرفت که اگر تخمکی که آزاد شده بارور شود و به سمت تبدیل شدن به نطفه برود، دیوارۀ داخلی رحم از آن تخمک محافظت میکند و دیگر ریزش نمیکند. بنابراین در این صورت دوران بارداری شروع میشود. با شروع باداری تا پایان بارداری نیز تخمکگذاری متوقف میشود. پس واضح است که وقتی تخمکی آزاد میشود، دو حالت وجود دارد. یا پریود اتفاق میافتد، یا بارداری شروع میشود که این دو، امکان این که همزمان اتفاق بیافتند را ندارند.
منظور از پریود در دوران بارداری چیست؟
حالا که میدانیم پریود در دوران بارداری امکانپذیر نیست، این سؤال مطرح میشود که دلیل خونریزی که برای بعضی زنان بادار اتفاق میافتد چیست؟ این خونریزیها در دوران بارداری، در واقع خونریزی خفیف هستند. البته گاهی ممکن است بنا به دلایل مختلف مقدار این خونریزی بیشتر باشد. اما در هر صورت فرآیند و ماهیت این خونریزی کاملاً با قاعدگی که خارج از دوران بارداری اتفاق میافتد، متفاوت است.
دلایل خونریزی در دوران بارداری چیست؟
خونریزی خفیف یا زیاد در دوران بارداری به دلایل مختلف ممکن است اتفاق بیافتد. به طور کلی بنا به زمان بارداری، میتوان احتمال بعضی از دلایل را برای خونریزی بیشتر دانست. معمولاً در اوایل بارداری به خصوص سه ماه اول، خونریزی بیشتر از زمانهای دیگر مشاهده میشود و امری متداول است. در ادامه به بعضی از مهمترین دلایل خونریزی در دوران بارداری اشاره میکنیم.
برقراری رابطۀ جنسی
در دوران بارداری، بافت واژن و اطراف رحم حساستر از حالت عادی است. به همین دلیل بعضی از پزشکان بنا به شرایط فرد باردار، توصیه میکنند که در دوران بارداری از رابطۀ جنسی پرهیز شود. اما به هر حال در صورت داشتن رابطۀ جنسی ممکن است در سلولهای رحم تغیراتی اتفاق بیافتد و باعث خونریزی کمی شود.
بعضی از معاینات پزشکی
به دلیل حساسیت واژن و رحم که بالاتر اشاره کردیم، بعضی از معاینات پزشکی هم که گاهی از سوی پزشک برای معاینۀ رحم توصیه میشوند، ممکن است باعث خونریزیهای خفیف شوند.
سقط جنین
ان دسته از خونریزیهای دوران بارداری که دلیلشان سقط جنین است، معمولاً در اوایل بارداری بیشتر اتفاق میافتند. طبیعتاً تشخیص این موضوع کاملاً با پزشک متخصص است.
اکتوپی در قسمت گردن رحم
به طور کلی سلولهایی که داخل رحم و یا در کانال گردن رحم وجود دارند، باف متفاوتی نسبت به سلولهای گردن رحم دارند. در واقع سلولهای داخلی رحم ظریفتر از سلولهای گردن رحم هستند. اما گاهی ممکن است این سلولهای داخلی به سمت گردن رحم حرکت کنند که به این فرآیند اکتوپی در گردن رحم میگویند. . بنابراین به دلیل بافت ظریفی که این سلولها دارند، احتمال بیشتری برای خونریزی دارند و گاهی کمی تحریک برای خونریزی آنها کافی است. این حالت بیشتر در زنان بارداری اتفاق میافتد که قبلاً زایمان طبیعی داشته اند یا در بازههای زمانی طولانی مدت از قرصهای ضد باداری استفاده کردهاند.
عفونت دهانۀ رحم
عفونت دهانۀ رحم که با نام سرویکیت هم شناخته شده است، میتواند باعث خونریزی در بارداری شود. دلیل بروز عفونت در دهانۀ رحم میتواند انتقال عفونتهای بیرونی (مثلاً به دلیل رابطۀ جنسی) باشد یا به دلیل عفونتهای غیر جنسی مثل واژینوز باکتریایی.
بارداری خارج از رحم
گاهی ممکن است بارداری خارج از رحم اتفاق بیافتد که میتواند لکهبینی شود. این مورد جزو مواردی است که باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
قطع شدن جفت
قطع شدن جفت که به معنی جدا شدن جفت از رحم است، معمولاً با خونریزی زیاد و علائم دیگری مثل درد و گرفتگی عضلانی همراه است. قطع جفت بیشتر در اواخر دوران بارداری اتفاق میافتد. بعضی از ویژگیهای سلامتی فرد، مثل فشار خون بالا، ممکن است احتمال قطع شدن را بالا ببرند.
زایمان زودرس
وقتی زمان زایمان رسیده باشد، برای این که حرکت جنین راحتتر باشد، دهانۀ رحم گشاد میشود و رحم منقبض میشود. این امر نیز باعث خونریزی شود. بنابراین اگر هنوز زمان تخمینی زایمان نرسیده باشد، ممکن است باعث زایمان زودرس شود.
آیا خونریزی در دوران بارداری خطرناک است؟
مواردی که در بالا اشاره کردیم، تنها چند تا از دلایل خونریزی در دوران بارداری هستند و دلایل دیگری هم برای این خونریزی وجود دارند. اما در هر صورت خونریزی در دوران بارداری امری رایج است که قطعاً دلیلی هم دارد. اما دلیل آن همیشه خطرناک نیست. خیلی از خونریزیها در واقع فقط یک عکسالعمل به یک اتفاق خاص هستند و خطری برای جنین ندارند. اما هملنطور که گفتیم خونریزی در بارداری یک نشانه است. بنابراین اگر خونریزی خفیف، متوسط یا شدید باشد و یا مقطعی یا دنبالهدار باشد، در هر صورت حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید که دلیل آن روشن شود و هر گونه اقدام احتمالی لازم را برای آن انجام دهید.
چه علائمی ممکن است با خونریزی در دوران بارداری همراه شوند؟
گاهی اوقات خونریزی در دوران بارداری همراه با علائم دیگری اتفاق میافتد. حالت گیجی یا غش کردن و یا درد شدید یا گرفتگی در شکم و لگن از رایجترین این علائم هستند. پس به این علائم هم دقت کنید تا بتوانید با پزشک در میان بگذارید.
جزئیات خونریزی و علائم را یادداشت کنید
اگر در دوران بارداری دچار خونریزی خفیف یا زیاد شدید، حتماً مقدار، رنگ و زمان تداوم خونریزی را یادداشت کنید. علاوه بر این اگر هر گونه علائم دیگری هم دارید، نوع و شدت آنها را هم یادداشت کنید تا وقتی به پزشک متخصص مراجعه میکنید، بتوانید شرح حال خود را با جزئیات مطرح کنید.
در این مطلب سعی کردیم در مورد مسألۀ پریود در بارداری صحبت کنیم که تنها یکی از مسائل بیشماری است که در زمینۀ دوران بارداری مطرح میشود. فراموش نکنید که با وجود تحقیق در مورد خونریزی در دوران بارداری و آشنایی با دلایل آن، در صورت مشاهدۀ خونریزی خفیف یا زیاد یا در صورت بروز هر گونه سؤال یا ابهام، بهترین کار مشاوره با پزشک متخصص است.
علاوه بر این فراموش نکنید که مهمترین فاکتوری که باید در تمام دوران بارداری به آن توجه کنید و تأثیر بسایر زیادی در سلامت خودتان و فرزندتان دارد، آرامش است. بنابراین برای حفظ آرامش و روحیۀ بالای خود نیز تلاش کنید.
از این که ما را تا پایان این مطلب از مدنویس همراهی کردید، سپاسگزاریم. میتوانید سایر مطالب مرتبط با سلامت زنان را در این لینک ببینید.