احتمالاً بارها نام مراقبه و مدیتیشن را شنیدهاند. اما اگر تا به حال آن را امتحان نکرده باشید شاید تصور کنید چنین تمرینهای به ظاهر سادهای چه قدرتی میتوانند در زندگی ما داشته باشند؟ در این صورت تا پایان این مطلب از مدنویس همراه ما باشید تا با قدرت مراقبه بیشتر آشنا شوید.
مراقبه به چه معناست؟
بیایید اول نگاهی کوتاه و اجمالی به چیستی و چگونگی مراقبه بیاندازیم. مراقبه به طور کلی به این معنی است که زمانی را به طور ویژه برای تمرکز و تفکر صرف کنیم. انواع مراقبه از دید اجمالی ۲ حالت دارد. یک حالت مراقبه، مدیتیشن تمرکزی است. در این نوع مراقبه فقط روی یک چیز درونی یا بیرونی تمرکز میکنید. برای مثال فقط روی یک احساس درونی یا تنفس خودتان یا روی یک مقوله یا جسم بیرونی تمرکز میکنید. در این حالت باید تمام تمرکزتان فقط روی همان چیزی که انتخاب کردید باشید و اگر فکرها و چیزهای دیگری حواستان را منحرف میکند، باید سعی کنید تمرکز خود را به همان چیز برگردانید.
حالت دیگر مراقبۀ نظارت باز است. در این نوع مراقبه کار اصلی نظارت کردن بر اطرافتان است. در این نوع مراقبه در واقع قرار نیست روی هیچ چیز خاصی تمرکز کنید. فقط بدون عکس العمل نسبت به پیرامون خود، فقط نظارت و مشاهده میکنید. شاید اول کار تمرکز کردن حین مراقبه و مدیتیشن برایتان سخت باشد. اما با تمرین کردن، کم کم قدرت تمرکزتان حین مراقبه بیشتر خواهد شد. در نتیجه قدرت مراقبه را هم بیشتر مشاهده خواهید کرد.
در مورد قدرت مراقبه
قدرت مراقبه و مدیتیشن از لحاظ علمی کاملاً ثابت شده است. تحقیقات گستردهای به خصوص در چندین سال اخیر پیرامون تأثیرات مراقبه و مدتیشن انجام شده که گویای قدرت آن است. بنابراین شکی در تأثیرات و نتایج مراقبه و مدیتیشن نیست. فراموش نکنید که برای بهره بردن از قدرت مراقبه هم مثل هر کاری دیگری، باید استمرار داشته باشید. اگر فکر میکنید نمیتوانید هر روز وقت زیادی را برای انجام مراقبه صرف کنید، مدت زمان کمتری را برای آن در نظر بگیرید. اما به هر حال سعی کنید مدیتیشن و مراقبه را جزو برنامههای روزانهتان قرار دهید و زمان آن را متناسب با برنامهریزیهایتان کم یا زیاد کنید.
اگر در انجام مراقبه مداومت داشته باشید و در یک بازۀ زمانی مشخص به طور مرتب آن را انجام دهید، میبینید که حتی همان چند دقیقۀ کوتاه هم چه تأثیرات مثبتی میتواند بر ذهن و جسمتان داشته باشد. در ادامۀ به مهمترین نتایجی که نشاندهندۀ قدرت مراقبه هستند، اشاره میکنیم.
توانایی کنترل استرس
از بزرگترین چالشهایی که اکثر مردم سر تا سر دنیا با آن رو به رو هستند، استرس است. وقتی استرس از حد طبیعی بیشتر میشود و کنترل آن از دست فرد خارج میشود، میتواند روال زندگی عادی فرد را مختل کند. اما خوشبختانه یکی از مهمترین قدرتهای مراقبه، کاهش سطح استرس است. علاوه بر این فردی که مراقبه و مدیتیشن را جزو عادات روزانهاش قرار میدهد، کنترل بیشتری بر استرس خود و همینطور سایر مشکلات ناشی از استرس خواهد داشت. مشکلایت مانند انواع وسواس فکری، اضطراب اجتماعی، انواع فوبیا و … که همگی ریشه در استرس دارند، با انجام دائم مراقبه تا حدود بسیار زیادی کاهش پیدا خواهند کرد.
هر چند که یکی از تأثیرات مستقیم مراقبه، قدرت بخشیدن به احساس آرامش افراد است. اما کاهش استرس هم نقش بسیار مهمی در آرامش فرد دارد. همانطور که مدانید، آرامش بزگترین ثروت است و مهمترین نقش را در یک زندگی آرام و شاد دارد. در واقع وقتی آرامش بیشتری داشته باشیم، بیشتر راه را برای خوشبخت بودن طی کردهایم. بنابراین کاهش استرس و افزایش آرامش درونی، میتوانند به تنهایی برای انتخاب مراقبه و انجام آن کافی باشند.
افزایش تمرکز
تمرکز کردن برای بعضی از افراد، از سختترین کارهای ممکن است. شاید شما هم این تجربه را داشته باشید که برای تمرکز کردن انرژی زیادی صرف کردهاید ولی باز هم در آن موفق نشدهاید. نداشتن تمرکز میتواند خیلی از فعالیتهایمان مثل درس خواندن، کار کردن، رانندگی و … را با مشکل مواجه کند. بنابراین افزایش تمرکزی که مراقبه برایمان به ارمغان میآورد، میتواند ارزش فوقالعادهای داشته باشد.
تقویت حافظه
یک قدرت مراقبه دیگر که لازم است به آن اشاره کنیم، تقویت حافظه است. اگر جزو آن دسته از افراد هستید که حافظۀ کوتاه مدتتان ضعیف است، مراقبه و مدیتیشن میتواند کمک بزرگی برای تقویت حافظۀ شما باشد. مراقبه با تقویت حافظه، ظرفیت ذخیرۀ اطلاعات را دز مغز بیشتر و مدت زمان آنها را طولانیتر میکند.
افزایش توانایی مغز
خیلی از تفکرات ما و همینطور میزان قدرتی که برای مقابله چالشهای زندگی داریم، به طور مستقیم به میزان توانایی مغز بستگی دارند. جالب است بدانید طی تحقیقات و آزمایشهایی که روی افراد مختلف پیرامون قدرت مراقبه و مدیتیشن انجام شده، رابطۀ مستقیمی بین انجام مراقبه و حتی مدت زمان آن در هر روز و توانایی مغز پیدا شده است. مغز مثل یک کامپیوتر است که هر چه ارتقا پیدا کند میتواند اطلاعات بیشتری را در واحد زمان پردازش کند. همین پردازش بیشتر، باعث میشود بتوانیم مشکلات را راحتتر حل کنیم، در مواقع اضطراری تصمیم سریعتر و درستتری بگیریم، کنترل کنترل بیشتری بر افکار خود داشته باشیم و … .
فزایش قدرت فن بیان
فن بیان مهارتی است که حتی در کارهای عادی روزمره هم میتواند بسیار کمککننده باشد. اما به طور ویژه فن بیان میتواند کاملاً در موفقیت یا عدم موفقیت در روابط اجتماعی مهمتری مثل مسائل کاری و … تعیینکننده باشد. برای افزایش فن بیان راههای زیادی وجود دارد که مراقبه و مدیتیشن یکی از بهترین آنها است. یکی از فاکتورهایی که برای داشتن فن بیان قوی لازم است، قدرت تجزیه و تحلیل سریع اطلاعات و توانایی جست و جوی سریع در دادههایی که است که در ذهن دارید. همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم، با مراقبه باعث افزایش توانایی مغز و همینطور تقویت حافظه میشود. بنابراین مراقبه میتواند توانایی آنالیز اطلاعات را بیشتر کند و تا حد زیادی در فن بیان شما تأثیر داشته باشد.
زندگی شادتر؛ طلاییترین قدرت مراقبه
گاهی وقتی فقط یک اختلال مثل استرس از حد طبیعی و قابل تحمل خود فراتر میرود، میتواند به تنهایی زندگی را به کاممان تلخ کند. بنابراین تمام مواردی که بالاتر اشاره کردیم، هر کدام شما را یک قدم به زندگی شادتر نزدیکتر میکنند.
اما مراقبه و مدیتیشن نقشی بیشتر از این در هدایت شما به سمت زندگی شاد و خوشبختی دارد. طی مطالعاتی که روی افرادی که دچار افسردگی بودهاند قبل و بعد از انجام مدیتیشن شده است، مراقبه میتواند باعث کاهش سطح افسردگی شود. علاوه بر این، یک قدرت مراقبه که نمیتوان آن را نادیده گرفت، این است که فرد بعد از مدتی دید و احساس بهتری به خود و جهان پیرامونش پیدا میکند. بنابراین مجموعهای از چند قدرت مراقبه، دست به دست هم میدهند تا به طور مستقیم و غیر مستقیم، احساس خوشبختی را در شما تقویت کنند.
خود را از قدرت مراقبه محروم نکنید
با توجه به مطالب که در بالا ذکر کردیم، میتوان گفت قدرت مراقبه به اندازهای است که میتواند کلیدیترین مهارتهای زندگی را تقویت کنید. همینطور میتواند بعضی از بزرگترین و چالش برانگیزترین مشکلات فرد را هم تا حدود زیادی کاهش دهد و یا حتی به طور کامل برطرف کند. پس چرا از این فرصت طلایی استفاده نکنیم و از قدرت مراقبه بهرهمند نشویم؟ میتوانید سایر مطالب مرتبط با مدیتیشن و مراقبه را در این لینک ببینید. از همراهی شما با این مطلب از مدنویس سپاسگزاریم.