مقاله نویسی یکی از فعالیتهایی است که برای دستیابی به نتیجه بهتر در آن، باید نکات متعددی را در نظر گرفت. بیشتر این نکات جنبه عمومی دارند و توجه به آنها در نوشتن هر مقالهای فارغ از موضوع آن حائز اهمیت است، اما شیوه نوشتن مقاله ISI به دلیل حساسیتی که در روند تایید و چاپ آن وجود دارد، از اهمیت دوچندانی برخوردار است. از آنجایی که عدم توجه به هرکدام از این موارد میتواند تایید مقاله ISI را با مشکل جدی مواجه کند، پیش از شروع کار باید شناخت درستی در مورد چهارچوب نگارش مقاله ISI داشته باشید. برای همین در این مطلب قصد داریم به معرفی نکات مهم در نوشتن مقاله ISI بپردازیم و چهارچوب مقاله ISI را برایتان شرح دهیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
چهارچوب مقاله ISI
همانطور که گفتیم، نوشتن مقاله ISI ظرایف و نکات زیادی دارد، به عبارت دیگر در نگارش مقاله ISI باید علاوه بر توجه به اصول عمومی نگارش مانند سادهنویسی، پرهیز از اطناب و همچنین رعایت اصول نگارشی، موارد دیگری را نیز در نظر داشت. برای مثال، جدید و نوآورانه بودن موضوع پژوهش، اهمیت تحقیق در آن زمینه و دستاوردهایی که میتوان از طریق پژوهش به آنها رسید، تاثیر بزرگی در اقبال آن در نظر داوران و در نتیجه تایید یا رد مقاله برای چاپ در مجله ISI دارند. اما پوشش دادن تمام زوایای مربوط به نگارش مقاله ISI نیازمند حجم قابل توجهی از آموزش و صرف زمان زیادی است و ما قصد داریم در این مقاله صرفا در مورد چهارچوب و تقسیمات داخلی یک مقاله ISI صحبت کنیم.
برای نوشتن یک مقاله ISI استاندارد باید محتوای خود را به درستی بخشبندی کرده و ترتیب آنها را بر اساس چهارچوب تعیین شده تنظیم کنید. رعایت ساختار مقاله ISI یکی از ملاکهای مهم در روند ارزیابی و تایید است، برای همین باید دقت زیادی به آن داشته باشید. در ادامه بخشهای مختلف چهارچوب مقاله ISI را بررسی میکنیم و نکات مربوط به هرکدام را برایتان بازگو میکنیم.
قسمتهای مختلف مقاله ISI استاندارد
-
عنوان مقاله ISI
نخستین بخش از چهارچوب مقاله ISI، عنوان مقاله یا Title آن است. مقاله ISI نیز مانند هر مقاله دیگری به یک عنوان خوب نیاز دارد، این عنوان باید تا حد امکان گویا باشد و بتواند موضوع و هدف پژوهش شما را به روشنی به خواننده منتقل کند. از آنجایی که عنوان مقاله تاثیر قابل توجهی بر خواننده میگذارد، توصیه میکنیم ابتدا چند عنوان مختلف را در نظر بگیرید تا در نهایت پس از صرف زمان کافی، بهترین، گویاترین و جذابترین عنوان را انتخاب کنید.
-
معرفی نویسنده یا نویسندگان (Authors)
پس از عنوان مقاله، نوبت به معرفی نویسنده یا نویسندگان مقاله میرسد. در این قسمت باید نام و نام خانوادگی کامل نویسندگان که در جریان پژوهشها و تنظیم مقاله دست داشتهاند، به ترتیب میزان تلاش آنها آورده شود. معمولا در زیر نام هرکدام از نویسندگان، نام موسسه علمی یا دانشگاهی که در حال حاضر در آن مشغول به فعالیت هستند آورده میشود، به علاوه آدرس وبسایت دانشگاه و همچنین ایمیل نویسنده در ادامه آن درج میشود.
-
چکیده مقاله ISI
سومین بخش از یک مقاله ISI، چکیده یا همان Abstract مقاله است. در این قسمت باید به طور خلاصه در مورد کلیات مقاله صحبت کنید، یعنی در مورد مقدمه، روششناسی پژوهش، یافتهها و همچنین نتیجهگیری کار توضیحاتی را ارائه دهید. این توضیحات باید شفاف و گویا باشند و در نوشتن آنها از اطناب دوری کنید. بدون شک نوشتن یک چکیده جذاب، تاثیر بزرگی روی جذب مخاطب دارد و در نتیجه احتمال تایید مقاله را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد، لذا از صرف زمان کافی برای نگارش چکیده مقاله ISI اطمینان حاصل کنید.
-
کلیدواژهها (Keywords)
در این بخش کلمات کلیدی یا Keywordهای مرتبط با مقاله ISI آورده میشود. هدف از درج کلیدواژهها، آشنایی بهتر داوران با موضوعات پوشش داده شده در مقاله و دسترسی آنها به مقالات مشابه در آن زمینه است.
-
مقدمه یا Introduction
مقدمه یا Introduction پنجمین قسمت از ساختار مقاله ISI است و همانطور که از نام آن پیداست، زمینهسازی برای ورود به موضوع مقاله، در این قسمت انجام میگیرد. در این قسمت باید به شرح مختصری از تاریخچه مساله مورد پژوهش بپردازید و در مورد ضرورت تحقیق در این موضوع، توضیحاتی را ارائه دهید. این توضیحات باید کامل و هوشمندانه ارائه شوند تا داوران مجله ISI در مورد اهمیت کار شما توجیه شوند. هدف از پژوهش، متغیرهای مورد بحث در مقاله و چالشهایی که در روند پژوهش با آنها روبرو بودهاید از دیگر موضوعاتی هستند که باید در مقدمه مقاله ISI به آنها اشاره کنید. دقت داشته باشید که شیوا بودن محتوا و شفافیت آن در مقدمه اهمیت زیادی دارد و نباید وارد مسائل پیچیده شوید، علاوه بر این باید در آغاز مقدمه از کلیات شروع کرده و به تدریج و با نزدیک شدن به پایان آن، به جزئیات بیشتری بپردازید.
-
روششناسی مقاله ISI) Materials and Methods)
بخش پنجم مقاله ISI بدنه اصلی مقاله محسوب میشود. این قسمت که با نام «مواد و روشها» نیز از آن یاد میشود، به توضیح در مورد چگونگی انجام پژوهش اختصاص دارد. در واقع در بخش روش شناسی مقاله باید به روشنی توضیح دهید که پژوهش خود را چطور انجام دادهاید. موضوع، زمان و مکان انجام پژوهش از جمله مواردی هستند که در بخش روششناسی باید در مورد آنها توضیح دهید. نوع پژوهش، طرح آزمایش و روش نمونهگیری برای انجام پژوهش از دیگر مورادی است که باید به آنها بپردازید. روشهای جمعآوری و همچنین تحلیل دادههای مورد استفاده نیز باید در بخش روششناسی معرفی شوند.
اگر مقاله ISI شما یک شبیهسازی است و یا یک تئوری را مطرح میکند، تمام فرضیهها، روابط ریاضی مورد استفاده و اثبات قضایایی که از آنها بهره گرفتهاید را در بخش روششناسی لحاظ کنید. در واقع باید تمام چیزهایی که برای دستیابی به نتیجه پژوهش از آنها استفاده کردهاید را در اختیار خواننده مقاله بگذارید تا او نیز بتواند با استفاده از آنها به نتیجه مورد نظر شما برسد. به این ترتیب میتوانید تا حد زیادی از موفقیت مقاله خود برای کسب تاییدیه چاپ در مجله ISI اطمینان داشته باشید.
-
یافتههای مقاله ISI
در این بخش از مقاله ISI باید یافتههای حاصل از پژوهش خود را به طور واضح و شفاف معرفی کنید. به عبارت بهتر در این قسمت باید به مخاطب بگویید که خروجی پژوهش و تحقیقات شما چه چیزی است. اگر پژوهش شما شامل آزمایشاتی است، مقادیر عددی حاصل از این آزمایشات باید عینا ذکر شود و در صورت لزوم، نمودارهای مربوط به این یافتهها نیز در اختیار خواننده قرار بگیرد.
نتایج تجربی (Experimental Results) و نتایج حاصل از شبیهسازی (Simulation Results) که در جریان پژوهش به آنها دست یافتهاید را ذکر کنید و اهمیت آنها را به شیوهای گویا برای مخاطب توضیح دهید.
-
بحث و نتیجهگیری
در این بخش باید با استفاده از دانش تخصصی خود درباره موضوع مقاله، به تفسیر یافتههای پژوهش بپردازید. صحبت در مورد پژوهشهای قبلی در این موضوع، ارتباط آنها با پژوهش جدید و همچنین مقایسه دستاوردهای پژوهش حال حاضر با نتایج پژوهشهای پیشین در این قسمت از مقاله جای دارد. علاوه بر این باید همخوانی یا عدم همخوانی دستاوردهایتان را با تحقیقات پیشین بررسی کنید و در صورت وجود نقاط ضعف در روش کار خود، به معرفی آنها بپردازید. پس از نتیجهگیری یا Conclusion، اهمیت دستاوردهایتان را توضیح دهید و در مورد پژوهشهایی که در آینده میتوان حول این موضوع انجام داد نیز صحبت کنید.
-
تقدیر و تشکر
این قسمت از مقاله ISI یک بخش اختیاری محسوب میشود، اما بهتر است که آن را نیز در مقاله خود بگنجانید. در این بخش باید از افرادی غیر از نویسندگان اصلی که در روند پژوهش به شما کمک کردهاند تشکر کنید. اگر نهاد یا سازمانی با در اختیار گذاشتن تجهیزات، منابع و یا آزمایشگاه از شما حمایت کرده است، از آن قدردانی کنید.
-
معرفی منابع و مراجع (References)
در این بخش از مقاله باید تمام منابعی را که در جریان پژوهش خود به آنها استناد کرده و یا از آنها استفاده کردهاید به ترتیب حروف الفبا معرفی کنید. این موارد شامل پژوهشها، کتابها و مقالاتی است که به نوعی از آنها بهره بردهاید. شایان ذکر است که این معرفی باید کامل و دقیق باشد و بر اساس چهارچوب تعیین شده در مجله ISI انجام شود. توصیه میکنیم برای حصول اطمینان از ذکر منابع به شیوه صحیح، چند مقاله چاپ شده در یکی از شمارههای اخیر مجله ISI را دانلود کرده و از آیین نگارشی که برای معرفی مراجع به کار بردهاند پیروی نمایید، همچنین میتوانید از مقالاتی که به طور تخصصی به شیوه صحیح ذکر منابع و مراجع مقالات ISI پرداختهاند بهره ببرید.
-
ضمیمه
بخش ضمیمه برای ذکر مطالب و توضیحاتی که در اولویت دوم قرار دارند در نظر گرفته شده است. اثباتهای طولانی قضایای ریاضی، توضیح الگوریتمهای پیچیده و هر آنچه که ذکر آن در قسمت روششناسی موجب طولانی شدن و بالطبع خسته شدن خواننده میشود، در بخش ضمیمه مقاله ISI گنجانده میشود. علاوه بر این ممکن است مطالب این بخش برای درک مطالب مربوط به پژوهش ضروری نباشند و تنها به منظور توضیح بیشتر و کاملتر آورده شده باشند.
سخن آخر
در نگارش مقاله ISI باید زوایای مختلفی را در نظر بگیرید. گرچه تمرکز ما در این مقاله بر چهارچوب مقاله ISI بوده است، اما فراموش نکنید که یک مقاله ISI خوب برای دریافت تایید چاپ، باید شیوا و تاثیرگذار نوشته شود. گرچه ملاک اصلی برای ارزیابی مقالههای ارسالی به مجله ISI، بار علمی آنهاست، اما نمیتوان از تاثیر بیان و لحن مناسب مقاله نیز چشم پوشید، بنابراین اگر مشغول نوشتن مقاله ISI هستید به تمام جنبههای یک مقاله توجه داشته باشید.