چرا به برنامههایم عمل نمیکنم؟
آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که تصمیم به انجام هدفی گرفته باشید، برایش برنامهریزی کرده باشید اما پس از مدتی آن را رها کرده و یا به برنامه خود عمل نکرده باشید؟ برخی افراد هزینههای زیادی را صرف کلاسهای مدیریت زمان و برنامهریزی میکنند اما باز هم به هنگام برنامهریزی نمیدانند که چگونه باید عمل کنند و به عبارتی ذهنشان دیگر هیچگونه تصمیمی نمیتواند بگیرد. علت بسیاری از این مشکلات اشتباهاتی است که ما قبل از برنامهریزی کردن به آنها بیتوجه هستیم. در این مقاله به اشتباهاتی که باعث میشود ما به خودمان بگوییم چرا به برنامههایم عمل نمیکنم پرداخته شده و سعی کردهایم که شما را با آنها آشنا کنیم، بنابراین برای دانستن و رعایت مواردی که شما را از این اشتباهات دور میکند تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
چرا به برنامههایم عمل نمیکنم ؟ اشتباهات قبل از برنامهریزی کردن
یکی از مهمترین پاسخ ها به سوال چرا به برنامههایم عمل نمیکنم این است که ما در استفاده کردن از زمان خود برای رسیدن به کاری که باید انجام دهیم قدرت تشخیص نداریم. به عبارتی دیگر ما باید بتوانیم نقاط ضعف و اشتباه خود را تشخیص دهیم تا هربار که تصمیم میگیریم کاری را انجام دهیم، اشتباهات خود را تکرار نکنیم و با شکست روبرو نشویم.
پس داشتن مقدمات صحیح قبل از برنامهریزی از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر این مقدمات را رعایت نکنیم هدف ما به مانند خانهای است که از پایه کج ساخته شده و به جایی نمیرسد. در ادامه عواملی را که معمولاً همه ما بهطور اشتباه و غلط در برنامهریزیهای خود انجام میدهیم را مرور میکنیم.
-
نداشتن هدف
تا زمانیکه از هدف خود مطمئن نباشید و ندانید که به چه چیزی میخواهید دست پیدا کنید، اگر بهترین برنامهریزیها توسط متخصصین برنامهریزی هم برایتان انجام شود، به این سوال خواهید رسید که چرا به برنامههایم عمل نمیکنم . زیرا هدف و انگیزهای ندارید و تلاش بیهوده برای چیزی که وجود ندارد در نهایت شما را خسته خواهد کرد.
-
هدفگذاری اشتباه
برخی از افراد هدف خود را تعیین میکنند اما انگیزه لازم برای رسیدن به آن را ندارند و به عبارتی دیگر تلاش و شور و اشتیاقی ندارند. در اینگونه موارد انگیزه و هدف آنقدر قدرتمند نیست که کشش لازم را برای رسیدن به هدف در شما ایجاد کند. یکی از دلایل این اتفاق این است که هدف شما از حس درونی خودتان ایجاد نشده و از تأثیرات حرفهای خانواده و جامعه باشد.
بسیاری از دانشآموزان هنگام انتخاب رشته به علاقه خود توجه ندارند و به اصرار و حرف خانواده رشتهای را انتخاب میکنند. اما در آن راه موفق نبوده و با وجود تلاش مکرر و زیاد اما نمیتواند به چیزی که انتخاب کرده است برسد. چراکه هدف انخاب شده با معیارهای درونی دانشآموز سازگار نبوده و تحت تأثیر حرفهای خانواده قرار گرفته است و انگیزه لازمه برای رسیدن به آن را ندارد.
برای آنکه بدانید هدف شما با ارزشهای درونیتان یکسان است آینده را متصور شوید. به چند سال آینده خود فکر کنید. آیا هدفی که حالا انتخاب کردهاید در آینده شما را به جایی که میخواهید باشید رسانده است؟ آیا احساس آرامش و رضایت دارید؟ در این روش به راحتی میتوانید تشخیص دهید که هدف امروز شما، آرامش و رضایت آینده شما خواهد بود یا خیر!
-
یادداشت نکردن هدف
یادداشت کردن یکی از روشهای عمل کردن به برنامهریزی محسوب میشود. اگر شما هم جزو افرادی هستید که از خودتان میپرسید که چرا به برنامههایم عمل نمیکنم حتماً این روش را نادیده میگیرید و از اهمیت آن بیخبر هستید. هدفی که نوشته نشود به زودی به دست فراموشی سپرده خواهد شد. بنابراین اهدافتان برروی کاغذ بیاورید و آنها را در جایی قرار دهید که در دید شما باشد و آن را فراموش نکنید. سپس خود و اهدافتان را با زمانیکه آنها را یادداشت نمیکردید مقایسه کنید. حتماً خواهید دید که چگونه این روش به شما کمک کرده و در مسیر رسیدن به هدف قرار دارید.
-
غلط بودن نحوه نوشتن اهداف
پس از نوشتن و مکتوب کردن اهداف نکته مهم در این است که اهدافی که مینویسید چه اندازه واضح، و قابل لمس باشد. در نوشتن اهداف علاوه بر اینکه لازم است تا آن را توصیف کنید باید مقدار و زمان مشخصی را نیز برای آن تعیین کنید. برای مثال اگر هدفتان پولدار شدن است، نوشتن اینکه «میخواهم پولدار شوم» هیچ انگیزهای را در شما رشد نمیدهد بنابراین نحوه نوشتن خود را تغییر داده و مقدار مشخصی برای آن مشخص کنید تا ملموس باشد. برای مثال میتوانید بنویسید «میخواهم ۵۰ میلیون تومان پول دربیاورم» .
همانطور که گفته شد تعیین زمان نیز در رسیدن به اهداف نقش مهمی را ایفا میکند. به این فکر کنید که تا چه زمانی میخواهید به هدفتان برسید. ناخودآگاه ذهن انسان به گونهای عمل میکند که هرچه در فرصتهای مشخصتری قرار گیرد از تمام ظرفیت خود برای رسیدن به آن هدف در زمان تعیین شده برسد. در برخی از کتابهای هدفگذاری مؤثر گفته شده است که نوشته خود را به صورت اول شخص مضارع بنویسید و نتیجه بهتری خواهید گرفت. به عنوان مثال میتوانید بنویسید « من تا پایان زمستان ۵۰ میلیون پول درمیآورم»
-
اهداف غیرقابل باور
یکی دیگر از دلایل اینکه باید در جواب چرا به برنامههایم عمل نمیکنم اشاره کرد، اهداف غیر قابل باور و دسترس است. اگر شما ۶۰ کیلو اضافه وزن دارید و هدفتان این است که تا ۶ ماه آینده آن را از بین ببرید باید به شما بگوییم که هیچگاه به این هدف نخواهید رسید و اواسط راه اشتیاق خود را از دست میدهید. به جای آنکه ابتدا بدون هیچ زمینهای از خودتان هدفگذاری کنید، از خودتان بپرسید که من تا ۶ ماه آینده چند کیلو میتوانم وزن کم کنم. اگر برای مثال پاسخ شما ۱۵ کیلو است، هدف خود را برروی ۳۰ کیلو وزن کم کردن در ۶ ماه قرار دهید. زیرا تواناییهای انسان بیش از آنچیزی است که تصور میکند.
-
نداشتن برنامه برای رسیدن هدف
آیا برای رسیدن به هدفتان برنامه و راهحلی هم دارید؟ چگونه میخواهید به هدفی که دارید برسید؟ این سوالها میتواند پاسخی بر این سوالتان باشد که چرا به برنامههایم عمل نمیکنم . پیشنهاد میکنیم پس از تعیین کردن هدف، راهحلهایتان را نیز بنویسید.
خرید کتاب فرمول برنامه ریزی اثر دیمون زاهاریادس
سعی کنید حداقل ۲۰ راه حل ارائه دهید، اما اگر به این تعداد نرسید خودتان را سرزنش نکنید. همان تعداد راه حلی که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید و از بین آنها یکی را انتخاب کنید. یادتان نرود که همواره از خودتان بپرسید چه راهحل دیگری برای رسیدن به این هدف وجود دارد. هر موردی که به ذهنتان رسید را در انتهای فهرست راهحلهای رسیدن به هدف خود اضافه کنید.
-
اقدام نکردن به موقع
اکثر افراد پس برنامهریزی برای هدف خود دست به اقدام نمیزنند و شاید جمله معروف از شنبه شروع میکنم صحتی بر این موضوع باشد. اقدام کردن به موقع و به تأخیر نینداختن عمل به برنامهریزی یکی از عوامل موفقیت در رسیدن به آن است زیرا علاوه بر حفظ انگیزه، خلاقیت و نیروی اراده و غلبه شما به مشکلات را افزایش میدهد.
هرگاه هدفی انتخاب کردید همان روز در جهت رسیدن به آن، قدمی هرچند کوچک بردارید. هیچ زمانی را از دست ندهید، یک اقدام عملی حتی اگر خیلی کوچک و بی اهمیت باشد اما شما را به سمت هدف هدایت میکند. آیا میخواهید سرمایهگذاری کنید؟ همین حالا دست به کار شده و در اینترنت راههای سرمایهگذاری و مقالات مربوط به آن را جستجو کنید. این را به یاد داشته باشید که هیچ روزی را در راه رسیدن به هدفتان بدون انجام عملی سپری نکنید.
روش رسیدن به موفقیت منحصربه فرد است
این ذهنیت که اگر کسی کاری را انجام داد و به موفقیت رسید پس من هم با روش او میتوانم به موفقیت برسم اشتباه است. نکته کلیدی در همین موضوع است که بسیاری از افراد، روش افراد موفق دیگر را انتخاب کرده و پس از مدتی میپرسند که من چرا به برنامههایم عمل نمیکنم ؟ زیرا نمیدانند که روش رسیدن به اهداف هر شخص منحصر به همان شخص است. زیرا تواناییها، نوع تفکر و انگیزه افراد باهم متفاوت است. شما هم میتوانید موفق شوید، اما با روشی که خودتان با علم بر تواناییهایتان انتخاب میکنید.
نه گفتن را بیاموزید!
اگر مهارت نه گفتن را نداشته باشید فرقی نمیکند که در جمع دوستانه، خانواده و یا محل کار باشید به راحتی خروارها کاری بر سرتان میریزد که باعث میشود از برنامهریزی خود عقب بمانید. برای مثال شما برنامهریزی کردهاید که برای هدف تناسب اندام خود روزانه ساعت ۴ بعد از ظهر ورزش کنید اما دوستتان با شما تماس گرفته و از شما میخواهد که ساعث ۴ باهم به خرید بروید. در این مثال اگر فرد توانایی نه گفتن را نداشته باشد با قبول کردن پیشنهاد دوستش از هدف و برنامه خود دور میشود، اما اگر فردی باشد که به راحتی میتواند نه بگوید، نه تنها از برنامه عقب نمیماند بلکه مصممتر و با ارادهتر از قبل به سمت هدفش قدم برمیدارد.
اگر این مطلب را مفید می دانید، لطفاً آن را برای دوستان خود نیز بفرستید و نظرتان را برای ما بنویسید.