تاریخچه پیدایش و دود کردن عود به کشورهای شرق آسیا به خصوص چین و هند باز میگردد که از آن در مراسم و آیینهای مذهبی خود استفاده میکردند، هندوها، بودائیان و آیینهای مذهبی ژاپن و چین جزو این مراسم و آیینها بودهاند. در زمان بوداییان از دود کردن عود برای دور کردن شیاطین و ارواح خبیث، و همچنین خاصیت ضد عفونی و درمانی آن استفاده میکردهاند اما امروزه بیشتر به عنوان خوشبو کننده کاربرد دارد. استفاده از عود و دود کردن آن مخالفان و موافقان بسیاری دارد، اما به راستی مضرات و معایب عود از فواید آن بیشتر است، و یا خیر؟
عود چیست و ترکیبات آن چگونه ساخته میشود؟
عود ترکیبی از چوب و ماده معطر است که با سوزاندن آن دودی خوشبو فضا را پر میکند. در زمانهای قدیم عود تنها تکه چوبی بود که از چوب درختانی که بیشتر درمناطق هند و چین رویش میکرد ساخته میشد، اما امروزه عود با ترکیب گیاهان معطر و صمغهای خوشبو و اسانسهای شیمیایی ساخته میشود.
صندل سرخ و سفید، عنبر، زنبق، کندر، سیب سبز، رز، رزماری، بابونه، اسطوخودوس، عود صلیب، نعناع، نعنای هندی، لیمو، یاسمین، عود مشک و یاس کبود، سرو، سدرا، صمغ مر، مریم گلی از جمله عودهای مشهور در بازار هستند.
آشنایی با انواع عود و طبع آنها
عودها به طور کلی به دو نوع تقسیمبندی میشوند، نوع اول عودی است که در ترکیب آن از چوب درختان و صمغ و کندر استفاده شده است و بیشتر به صورت چوبهای سوزاندنی عرضه میشوند. نوع دوم عودها گیاهانی هستند که یا به صورت طبیعی عطرآگین هستند و نیازی نیست که با مواد دیگری ترکیب شوند، و یا جزو موادی هستن که به صورت طبیعی عطر خوبی نداشته و حتماً برای خوشبو شدن باید فرآوری شوند مانند مشک و عنبر.
طبع عودها نیز بستگی به مواد تشکیلدهنده آنها دارد، برای مثال طبع عودهایی که از چوب درختان و صمغ و کندر ساخته میشود سرد، و طبع عودهایی که از مشک و عنبر ساخته شدهاند گرم است.
چگونه عود را بسوزانیم؟
عودهای رایج در بازار معمولاً از نوع شاخهای هستند، برای سوزاندن این نوع عودها ظرفی تهیه کنید که حفرهای برای قرار دادن عود و ظرفی برای ریختن خاکسترش داشته باشد. پس از قرار دادن عود در جا عودی، سَر آن را با فندک روشن کنید. زمانیکه عودتان آتش گرفت آن را فوت کنید تا به آرامی بسوزد.
سوختن یک عود به طور کلی ۴۵ تا ۹۰ دقیقه طول میکشد و اثر و بوی خوش آن تا ۳۰ دقیقه بر محیط باقی میماند.
به خاطر داشته باشید که سوزاندن عود ممکن است سبب آتشسوزی شود. برای جلوگیری از این خطر ظرف عودتان را در جایی ثابت و مطمئن قرار دهید و همچنین از قرار دادن در کنار وسایلی که سبب آتشسوزی میشوند خودداری کنید.
خرافات استفاده از عود
یکی از خرافاتی که در مورد عود وجود دارد این است که توصیه شده برای از بین بردن انرژیهای منفی پس از سوختن عود، خاکستر آن را دور نریزید بلکه بایستی با دست راست آن را جمع کرده و درون ظرفی در بسته قرار دهید. این عمل را تا ۳۰ دقیقه پس از سوختن عود مهلت دارید تا انجام دهید چرا که اگر زمان بیشتری بگذرد آلوده میشود. خاکسترهای جمع شده را پس از ۳ سال به درون آب روان و یا دریا بریزید و اگر به این گزینهها دسترسی نداشتید آن را درون خاک دفن کنید.
مضرات و معایب عود چیست؟
در گذشته تمامی عودها از مواد طبیعی ساخته میشدند اما امروزه به دلیل گران بودن مواد طبیعی شرکتهای سازنده مواد مصنوعی و شیمیایی را در ترکیب عودها وارد کرده که سبب میشود هنگام سوختن آن همراه با دود، مقدار زیادی سرب محیط را فرا بگیرد و تنفس آن مشکلات جدی را برای سلامتی افراد ایجاد کند.
به اعتقاد پزشکان دود عود برای افراد دارای مشکلات تنفسی و آسم به مانند سم است و ریه این افراد را دچار التهاب میکند. همچنین در تحقیقاتی که در کشور تایوان انجام شد دریافتند کودکانی که والدینشان به طور مداوم در محیط خانه از عود استفاده میکردهاند خطر ابتلا به آسم در آنها افزایش یافته است.
از دیگر خطرات احتمالی که در پی مضرات و معایب عود رخ میدهد:
بیماریهای قلبی و عروقی: با تحقیقاتی که برروی شهروندان سنگاپوری انجام دادهاند دریافتهاند، افرادی که طولانی مدت در معرض استنشاق دود عود بودهاند به خصوص سالمندان، مشکلات قلبی و عروقی در آنها ایجاده شده است.
ریسک ابتلا به سرطان: ترکیبات سمی موجود در عودها مانند بنزن و کربونیلها از جمله موادی هستند که ریسک ابتلا به سرطانهای ریه و دیگر اعضای تنفسی بدن را افزایش میدهند.
التهابات مزمن و ایجاد کاهش وزن: یکی دیگر از مضرات و معایب عود التهاب در ششها و کبد است. همچنین طی تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام دادهاند مشاهده شده که دود عود بر سوخت و ساز بدن آنها نیز تأثیر گذاشته و دچار کاهش وزن مضر شدهاند.
فواید سوزاندن عود
در کنار مضرات و معایب عود از فواید آن نیز نمیتوان چشمپوشی کرد. سوزاندن عود از دیرباز به طور کلی برای ایجاد انرژی مثبت و دور کردن انرژیهای منفی استفاده میشده است. اما با وجود ترکیبات مختلف در ساخت عودها از هرکدام برای یک مورد خاص استفاده میشود. در ادامه خواص آنها را به طور خلاصه مرور میکنیم:
خواص انواع عود:
عود لوندر: از عود با عطر لوندر یا اسطوخودوس برای ایجاد انرژیهای مثبت، صلح و آرامش استفاده میشود، و گفته شده که افرادی که دارای افسردگی و بیماریهای روحی میباشند سوزاندن آن بسیار مؤثر است.
عود گل یاس: از این عود بیشتر در فضاهای عاشقانه و رمانتیک استفاده میشود و خاصیت کاهش استرس و اضطراب دارد.
عود صندل: با وجود مضرات و معایب عود از محبوبترین نوع آنها که دارای رایحهای دلنشین است عود صندل را میتوان نام برد. از این عود برای مراسمهای مذهبی، آرامش ذهن و اعصاب، و رسیدن به موفقیت استفاده میشود.
عود دارچین : این عود به عود ثروت نیز معروف است و اگر در کلاسهای جذب ثروت و یوگا شرکت کرده باشید یکی از توصیههای آنها روشن کردن این عود است. از دیگر خواص آن نیز میتوان به رفع بیاشتهایی و سوءهاضمه و بهبود گردش خون اشاره کرد.
عود کاج: استفاده از این عود حس بودن در میان جنگل را به شما میدهد و باعث میشود شاداب شده و امواج و انرژیهای منفی از شما دور شود و به آرامش برسید.
عود نارگیل: این عود مناسب افرادی است که به عطرهای خنک علاقه دارند زیرا دارای رایحهای خنک و خوشبو است و برای تمرکز در رسیدن به موفقیت تأثیر دارد.
عود کندر: از این عود معمولاً در کلیساها و اجرای مراسمهای مذهبی استفاده میشود و خاصیت شادی و شادابی را برای فرد به ارمغان میآورد.
با این تفاسیر از عود استفاده کنیم یا خیر؟
از آنجا که تحقیقات موثقی از اینکه آیا مضرات و معایب عود از خواص آن بیشتر است و یا بلعکس در دسترس نیست، بهتر است برای احتیاط و حفظ سلامتی خود از نوع طبیعی عودها و یا گیاهان استفاده کنید. اصل و طبیعی بودن عودها را میتوانید از بویشان تشخیص دهید. عودهای طبیعی به نسبت عودهای تقلبی عطر ملایمتری دارند. استفاده و سوزاندن گیاهان طبیعی مانند گل مریم، شمعهای خوشبو و بدون فیتیله و روغنهای معطر به جای عود نیز میتوانند مطلوب باشند.
از شما به خاطر خواندن این بخش از مطلب مدنویس بسیار سپاسگذاریم خواهشمندیم به جهت توسعه و پیشرفت کار ما برای تولید هرچه بهتر محتواهای مورد پسندتان در قسمت امتیاز دهی به این محتوا شرکت کنید همچنین در پایین صفحه منتظر نظرات شما هستیم و چنانچه احساس می کنید این مطالب برای دوستانتان مفید واقع می شود این مطلب را برای آنان نیز به اشتراک بگذارید با تشکر
قسمت خرافاتش خیلی جالب بود.
تصور این که واثا شخصی سه سال خاکستر عود رو نگه داره باورنکردنیه
خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفت