مدیتیشن یوگا چیست؟
در این مقاله از مجله مدنویس قصد داریم ببینیم که تفاوت مدیتیشن یوگا چیست و هرکدام چه فوایدی برای بدن ما به همراه دارند؟
خیلی از افراد تصور میکنند که یوگا و مدیتیشن در اصل یک ورزش، برای جسم و ذهن هستند. در حالی که وقتی آنها را با هم مقایسه میکنیم شاید در انجام برخی از حرکت پاها با یکدیگر مشابه باشند اما هدف از انجام هر یک از آنها متفاوت بوده و در واقع دو روش جدا برای آگاهی ذهن و رسیدن به آرامش جسم و روح هستند. ما در مدیتیشن به دنبال ثبات ذهنی و تمرکز هستیم، در حالی که یوگا شامل تمرینات بدنی و همچنین ذهنی است که باعث رسیدن به حالت آرامش بخش سیستم عصبی میشود.
یوگا چیست؟
یوگا روشی است که در هند باستان از آن به عنوان تمرینی برای سلامت جسم و روح استفاده میکردند. Yoga در کلمه به معنای یکی شدن و منظور از انجام آن هماهنگی بین جسم و ذهن است. تمریناتی که در یوگا انجام میشوند معمولاً شامل وضعیت های بدنی هستند که باید در حین انجام آنها به تنفس توجه شود. انعطاف اندام بدن، کارکرد بهتر ماهیچهها و استخوانها، کاهش استرس و افزایش لطافت و نشاط درون فرد از جمله تاثیرات مثبتی هستند که تمرینات یوگا برای ما به همراه دارد.
از آنجایی که در تمرینات یوگا به تنفس توجه بسیاری میشود افرادی که به انجام تمرینات یوگا مسلط هستند، حجم بیشتری از تنفس را در طول شبانه روز وارد بدنشان میکنند و در نتیجه اکسیژن بیشتری را به مغز و اندامهای خودشان میرسانند. به همین دلیل نسبت به باقی افراد جامعه کمتر خسته شده و کارایی و بازدهی آنها بیشتر میشود.
برای خرید این مت یوگای باکیفیت از دیجی کالا کلیک کنید
اگر بخواهیم در تعریف یوگا بیشتر به این این موضوع بپردازیم که تفاوت اصلی یوگا مدیتیشن چیست باید بگوییم انجام تمرینات یوگا تاثیرات مثبتی بر روی ذهن ما نیز دارند. شما با انجام تمرینات یوگا آندروفین بیشتری در بدن تولید میکنید و همین امر باعث میشود تا میزان قابل توجهی از استرس و اضطراب تنشهای روزانه کم شده و مشکلات ذهنی بسیار کاهش یابد. به طور کلی میتوان گفت با توجه به اینکه سلامت جسم از سلامت روح نشأت میگیرد با کسب یادگیری تمرینات یوگا میتوان علاوه بر سلامت ذهن به سلامت اندامها نیز پرداخت.
مدیتیشن چیست؟
قصد بیشتر افرادی که مدیتیشن انجام میدهند متمرکز کردن ذهنشان است؛ که این تمرکز میتواند بر روی یک صدا، عبارت، نحوه تنفس، یک دعا و یا تصویر باشد. هدف از انجام این تمرینات رسیدن به آرامش ذهنی و کاهش استرس است. به گفته معتقدان هدف مدیتیشن تربیت و کنترل ذهن برای رسیدن به شادی و آرامش عمیق و طولانی مدت است. زمینه ابتدایی انجام این روش ابتدا از آسیای شرقی و در کشورهایی مانند هند چین و ژاپن بر گرفته شد و به مرور زمان به کشورهای دیگر رواج پیدا کرد. بدین ترتیب امروزه بسیاری از افراد برای رسیدن به سلامتی و کاهش استرس و دردهای مزمن خود از این تکنیک به صورت جدی استفاده میکنند.
این کتاب می تواند به یادگیری اصول مدیتیشن به شما کمک کند
همانطور که اشاره کردیم بر خلاف یوگا، مدیتیشن هیچ گونه تمرین بدنی نداشته و تمام سعی ما در مدیتیشن این است که ذهنمان را متمرکز کنیم تا بتوانیم استرسهای اطراف خودمان را دور کنیم و به آرامش برسیم.
مدیتیشن بهتر است یا یوگا؟
با درک اینکه هدف مدیتیشن یوگا چیست میتوان گفت مدیتیشن دید بهتر و موثرتری را در اختیار انسان قرار میدهد تا بتواند با استفاده از آن برای حل مشکلات زندگی روزمره خود راه حلهایی را پیش بگیرد. مدیتیشن میتواند به آرامش ناشی از افراد در استرس، حفظ سلامتی و بهبودی بیماران، رسیدن به توازن و تعادل فکری، خونسردی در برخورد با مشکلات و خودشناسی بیشتر به ما کمک کند.
این محصول را از دیجی کالا بخرید
تکنیکهایی که در مدیتیشن انجام میشود باعث شده تا از تفکرات سمی دور شده و به آرامش و طول عمر بیشتر برسد. در حالت کلی میتوان اینطور گفت که فرقی بین مدیتیشن و یوگا نیست و هیچ کدام بر دیگری ارجحیت ندارد. زیرا وظیفه هر کدام از آنها از یکدیگر جدا است. برای مثال مدیتیشن به پرورش آرامش روحی و بصیرت و مهربانی میپردازد، اما یوگا تمرکز بیشتری بر سلامت بدن داشته و دردهای مزمن را بهبود میبخشد.
فواید یوگا و مدیتیشن
هم یوگا و مدیتیشن اگر جزوی از سبک زندگی شما باشند مزایای بسیاری را به همراه دارند که برای سلامتی جسم و روح شما بسیار مفید هستند. اما فواید مدیتیشن یوگا چیست؟
- بهبود سردرد و میگرن های مزمن
- کاهش بیماریها یآلرژیک مانند آسم
- انعطاف پذیری اندام بدن
- بهبود آرتریت روماتوئید
- خواب بهتر و آرامش بخش
- مدیریت استرسهای ناشی از زندگی روزمره
- افزایش انعطاف پذیری ماهیچهها و مفاصل بدن
- بالا بردن عزت نفس و مراقبت بهتر از خود
- افزایش متابولیسم بدن
- داشتن آرامش روانی و تمرکز ذهن
تمرین مشترک برای انجام یوگا و مدیتیشن
یکی از تمرینات مشترکی که هم در یوگا و هم در مدیتیشن مورد استفاده قرار میگیرد حالت ساده نشستن بوده که به تمرین Sukhasana معروف است. در این تمرین با استفاده از انجام حرکات یوگا و مدیتیشن به تقویت بدن از جمله زانوها و قوزک پا و همچنین آرامش بخشیدن به ذهن میپردازید.
برای انجام این تمرین به حالت چهارزانو بنشینید. یک بالش و یا پتوی تا شده زیر باسن خود قرار دهید. دقت داشته باشید که هنگام انجام این تمرین شکل پاهایتان باید مانند یک مثلث سه وجهی باشد که دو وجه آن را زانوها و یک وجه آن را ساقههای قفل شده پا روی هم تشکیل داده باشند. کمرتان را صاف نگه دارید و به ناحیه باسن خود فشار وارد نکنید. سپس دستها را روی زانو قرار بدهید. یا برای ایجاد تنوع در این حالت میتوانید کف دستهایتان را روی هم قرار داده و به سمت بالا یا پایین آنها را نگه دارید.
این کتاب را از دیجی کالا تهیه و مطالعه کنید
مدت زمان انجام این تمرین به خودتان بستگی داشته و میتواند بین ۱ تا ۵ دقیقه آن را انجام دهید. اگر قصد دارید که انجام حرکات مدیتیشن را نیز با آن ترکیب کنید، در همین حالت بر روی تنفستان تمرکز کرده و ذهنتان را از حواس پرتیهای اطرافتان دور کنید. این روش یکی از بهترین حالتها برای انجام همزمان مدیتیشن و یوگا است که تاثیر آن را میتوانید در آرامش ذهن و جسمتان بیابید.