شاید شما هم جزو افرادی هستید که تجربۀ استفاده از قرص سی لاکس را دارید و یا شاید فقط نام این قرص را قبلاً شنیده باشید. در هر صورت اگر مایلید در مورد مواد اصلی قرص سی لاکس، کاربرد، عوارض و نکات مهم در مورد مصرف آن بیشتر بدانید، تا پایان این مطلب از مدنویس همراه ما باشید.
قرص سی لاکس چیست؟
قرص سی لاکس (C-lax) یک قرص گیاهی است که در دستۀ قرصهای درمانی برای مشکلات داخلی و گوارشی قرار میگیرد. این قرص توسط شرکت دینه تولید میشود و مواد اصلی تشکیل دهندۀ آن برگ سنا و رازیانه است. اثربخشی این دارو برای درمان یبوست اثبات شده است. در ادامه به موارد استفاده، عوارض و سایر ویژگیهای این قرص اشاره میکنیم.
مورد استفادۀ قرص سی لاکس چیست؟
مهمترین کاربرد قرص سی لاکس تخلیۀ روده و برطرف کردن یبوست است. در واقع این قرص یک مُلیِن و مسهل است که در برطرف کردن اختلالاتی مثل تنبلی رودۀ بزرگ هم نقش به سزایی دارد.
مهمترین نشانههای یبوست چیست؟
همانطور که میدانید دستگاه گوارش مواد غذایی دریافتی را هضم میکند و فقط قسمتهای مفید آن را جذب میکند. باقی مواد غذایی که جذب نمیشوند وارد رودۀ بزرگ میشوند تا وقتی به حجم خاصی رسیدند از رودۀ بزرگ خارج و دفع شوند. اما گاهی به دلایل مختلف این فرآیند مختل میشود و مواد اضافی به درستی از بدن دفع نمیشود. در واقع در این حال حرکات روده سختتر و کمتر میشود و در نتیجه باعث یبوست میشود.
مهمترین نشانههای یبوست عبارتند از:
- دفع سخت و مشکل
- کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع
- احساس تورم یا درد در ناحیۀ شکم
- استفراغ و سر درد
- کاهش اشتها
- نفخ و … .
دلایل بروز یبوست چیست؟
یبوست بیماری محسوب نمیشود بلکه یک اختلال در دستگاه گوارشی است که بسیار هم رایج است. اما در هر صورت اگر فردی مدت زمان زیادی دچار یبوست باشد، باید حتماً به پزشک مراجعه کند تا دلایل آن روشن شود. به طور کلی از رایجترین دلایل یبوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم بودن فعالیت بدنی
- استفادۀ بیش از حد از لبنیات
- رژیم غذایی نامناسب
- اختلال در عضلات و اعصاب دستگاه گوارش
- بارداری
- دیابت
- استرس
- کم کاری تیروئید
- مصرف داروهایی مثل آنتی اسیدهای حاوی کلسیم یا آلومینیم
- مصرف بیش از حد از مُلیِنها و … .
عملکرد قرض سی لاکس چگونه است؟
مهمترین وظیفۀ قرص سی لاکس، کمک به دفع مواد غذایی اضافی از رودۀ بزرگ و درمان یبوست است. اما این قرص گیاهی چطور به درمان یبوست کمک میکند؟
نحوۀ عملکرد این قرص به این صورت است که مواد مؤثرۀ سنا که در آن وجود دارد، در رودۀ کوچک جذب نمیشوند و وارد رودۀ بزرگ میشوند تا اصلاحات لازم را انجام دهند. بعد این مواد به وسیلۀ باکتریهای موجود در رودۀ بزرگ تبدیل به متابولیت فعال رئین آنترون میشوند. این امر باعث دو اتفاق میشود. یکی کاهش زمان جذب مایعات به دلیل عبور سریع محتویات روده و دیگری افزایش ترشح کلرید فعال و در نتیجه افزایش آب و الکترولیت موجود در روده.
به این ترتیب در واقع قرص گیاهی سی لاکس آب داخل رودۀ بزرگ را بیشتر میکند و محتویات داخل آن را نرم میکند. بنابراین باعث تحریک روده برای دفع مواد شده و اثر ملینی و مسهلی را ایجاد میکند.
این مطلب را هم بخوانید: کمبود ویتامین و بی خوابی
مصرف قرص سی لاکس چه عوارضی ممکن است داشته باشد؟
بعضی از افراد بر این باورند که قرصهای گیاهی اگر فایدهای نداشته باشند، ضرری هم نخواهند داشت. اما این تصور کاملاً غلط است! داروهای گیاهی هم مثل قرصهای شیمیایی معمولاً با عوارضی همراه هستند. همیشه بهتر است عوارض هر قرص گیاهی یا شیمیایی که مصرف میکنید را بدانید تا اگر آن علائم را در خود مشاهده کردید، بتوانید حدس بزنید که منشأ آن چیست. البته عوارض هر دارویی بنا به ویژگیهای فرد مصرف کننده، متغیر است. اما معمولاً برای هر دارویی یک سری عوارض به عنوان رایجترین و شناخته شدهترین عوارض معرفی میشوند. علاوه بر این طبیعتاً ممکن است هیچگونه از این عوارض در فرد مشاهده نشود و یا چند عوارض با هم اتفاق بیافتند.
اینجا هم میخواهیم به مهمترین و رایجترین عوارض قرص سی لاکس اشاره کنیم.
- تغییر رنگ ادرار به رنگ قهوهای یا زرد.
- ایجاد درد و اسپاسم به خصوص در ناحیۀ شکم که برای درمان آن میتوانید از قرصهای گاهی دیگر استفاده کنید.
- بروز علائم حساسیت نظیر تنگی نفس، التهاب اعضای صورت، زبان، گلو و … که در این صورت باید سریعاً مصرف قرص را قطع کرده و با اورژانس مشورت کنید.
توجه: علاوه بر عوارضی که اشاره کردیم، به این نکته هم دقت کنید که مصرف مداوم قرص سی لاکس عملکرد روده را دچار اختلال میکند. بنابراین فقط تا زمانی باید مصرف شود که فعالیت روده به حالت طبیعی برگردد.
سایر نکات مهم برای استفاده از قرص سی لاکس
علاوه بر اطلاعاتی که بالاتر در مورد این قرص دادیم، نکات دیگری پیرامون مصرف قرص سی لاکس وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. در ادامه به مهمترین این نکات اشاره میکنیم.
برای این که از بابت تداخلهای داروئی با قرص سی لاکس آسوده خاطر باشید، لیست تمام داروهای گیاهی و شیمیایی که مصرف میکنید را با پزشک در میان بگذارید.
- مصرف قرص سی لاکس برای زنان بردار و یا در دوران شیردهی توضیه نمیشود.
- از مصرف همزمان مسهلهای دیگر با این دارو خودداری کنید.
- همزمان با مصرف این قرص بهتر است روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید.
- افراد سالمند بهتر است قرص سی لاکس را با دوز پایینتر استفاده کنند. یکی از دلایل این امر، احتمال بیشتر حساسیت دادن به این قرص در سالمندان است.
- در صورت استفاده از این دارو برای کودکان مصرف شربت آن به جای قرص توصیه میشود.
- به طور کلی مصرف قرص سی لاکس برای کودکان توصیه نمیشود. اما برای کودکان زیر ۲ سال به طور ویژه باید از مصرف آن جلوگیری شود.
- افراد مبتلا به دردهای شکمی ناشناخته، اختلالات التهابی شدید روده، آپاندیسیت، انسداد روده و سایر بیماریهایی از این دست، باید از مصرف این قرص (مثل هر داروی ملین دیگری) خودداری کنند.
- به طور کلی استفاده از داروهایی حاوی “سنا” برای مدت زمان بیشتر از دو هفته توصیه نمیشود.
- قرص سی لاکس را مثل هر داروی دیگری مطابق با دستور پزشک مصرف کنید و از مقدار یا مدت زمان استفادۀ آن را بنا به تشخیص خود تغییر ندهید.
- اگر علاوه بر یبوست، علائم دیگری مثل حالت تهوع یا استفراغ هم دارید، قبل از مصرف قرض حتماً با پزشک مشورت کنید.
- سعی کنید قرص سی لاکس را همراه با ۱ تا ۲ لیوان مصرف کنید.
- مصرف قرص سی لاکس به طور کلی فرآوردههای حاوی سنا با گلیکوزیدهای قلبی دیژیتال و ضد آریتمیها، تداخل دارد.
- تأثیرگزاری این دارو معمولاً بین ۸ تا ۱۰ ساعت زمان میبرد.
برای استفاده از هر گونه دارو با پزشک مشورت کنید
در این مطلب سعی کردیم شما عزیزان را با کاربرد و عوارض قرص سی لاکس بیستر آشنا کنیم. فراموش نکنید که طبق گفتههای بالا، گیاهی بودن یک قرص دلیلی بر بی ضرر بودن این قرصها نیست. استفادۀ بیجهت و یا بیش از حد قرصهای گیاهی هم مثل قرصهای شیمیایی آسیبرسان است. علاوه بر این قرصهای گیاهی هم ممکن است با بعضی از داروهای دیگر تداخل دارویی داشته باشند. بنابراین برای مصرف قرصهای گیاهی هم باید با پزشک متخصص مشورت کنید تا دچار مشکلات و اختلالات بعدی نشوید. اگر شما هم تجربهای از مصرف این قرص دارید، خوشحال میشویم در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما با این مطلب از مدنویس سپاسگزاریم.