بهترین راههای کاهش استرس
همانطور که میدانید، استرس از رایجترین اختلالات در سرتاسر دنیاست که سطوح مختلفی دارد. اگر سطح استرس از حد طبیعی خود فراتر برود، میتواند آسیبهای جسمی و روانی زیادی به فرد وارد کند و منشأ دردها و بیماریهای زیادی باشد. به همین دلیل شناخت راههای کاهش استرس و تبدیل کردن آنها به عادات روزانه، میتواند گام بزرگی برای رسیدن به آرامش در زندگی باشد. به همین منظور در این مطلب از مدنویس قصد داریم پیرامون راههای کاهش استرس با شما عزیزان صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
با راههای کاهش استرس آشنا شوید
بعید است فردی باشد که تا به حال استرس را تجربه نکرده باشد. استرس و حتی استرس شدید، حداقل یک بار دامنگیر همۀ افراد شده است. گاهی اوقات بعضی از افراد به استرس داشتن عادت میکنند و تصور میکنند زندگی نمیتواند شکل دیگری داشته باشد. یا شاید از درمان آن و خلاصی از استرس مأیوس میشوند. اما باید بدانید استرس دائم یا استرسهای گاه و بی گاه شدید، میتواند آسیبهایی به سلامتی وارد کند که جبران آنها دشوار و حتی غیر ممکن است.
بنابراین چرا به فکر جلوگیری از استرس یا کاهش استرس نباشیم تا از سلامتی خود محافظت کنیم؟ خوشبختانه راههای زیادی برای کاهش و حتی از بین بردن استرس وجود دارد. در ادامه سعی میکنیم به مهمترین راههای کاهش استرس اشاره کنیم.
ورزش کردن؛ از بهترین راههای کاهش استرس
ورزش کردن را میتوان طلاییترین راه برای کاهش سطح استرس دانست. ورزش کردن علاوه بر تمام فواید جسمانی که دارد، برای روح و روان هم امتیازات بیشماری دارد. یکی از این امتیازات، کمک به کنترل سطح استرس است.
ورزش کردن به چند دلیل میتواند به کنترل سطح استرس کمک کند. اولین دلیل این است که ورزش، سطح هورمون کورتیزول را پایین میآورد (بالا بودن هورمون کورتیزول که به آن هورمون استرس هم میگویند، از مهمترین فاکتورهای ایجاد استرس است).
همانطور که میدانید خیلی اوقات استرس زمان و کیفیت خواب افراد را به هم میریزد. از طرفی خود بی خوابی و نداشتن خواب خوب هم به افزایش استرس کمک میکند. اما خوشبختانه روش دیگر ورزش برای کمک به کاهش استرس، تنظیم خواب است. وقتی ورزش میکنید، بدنتان تمایل بیشتری برای خوابیدن دارد و به خصوص اگر حین ورزش زیاد خسته شده باشید، خواب عمیق و راحتی خواهید داشت.
بنابراین اول از همه به این فکر کنید که ورزش مورد علاقهتان (از بین ورزشهایی که در حال حاضر امکان انجام آن برایتان مهیاست) چیست. بعد با خود قرار بگذارید که در یک بازۀ زمانی مشخص، هر روز مثلاً به اندازۀ 10 دقیقه به آن ورزش بپردازید. سعی کنید در این بازۀ زمانی هر طور که شده از برنامهای که با خود گذاشتید عقب نمانید. در این صورت احتمالاً بعد از آن دوره تأثیرات ورزش کردن را میبینید و از آن به بعد انگیزۀ بزرگی برای ادامه دادن ورزش دارید.
مدیتیشن و مراقبه را فراموش نکنید
مدیتیشن و مراقبه یکی از راههای کاهش استرس است که علاوه بر آن، امتیازات دیگری هم برایتان به ارمغان میآورد (میتوانید در مورد تأثیرات مراقبه دراین لینک بخوانید). مدیتیشن و مراقبه سطح کورتیزول و آدرنالین و همینطور فشار خون را پایین میآورد و آرامش ویژهای به بدن میدهد. اگر تا به الآن از این روش بهرهمند نشدید، در اینترنت جست و جو کنید تا با روشهای انجام مدیتیشن و مراقبه آشنا شوید (میتوانید 6 گام برای شروع مراقبه را در این لینک ببینید).
مصرف کافئین را کنترل کنید
یکی از مواد غذایی که عضو جدانشدنی از زندگی خیلی از ماست و باعث بالا رفتن استرس میشود، کافئین است. شاید شما هم جزو افرادی باشید که وقتی استرس دارید یا مشغلههایتان زیاد است، فنجانهای چای و قهوه یا تکههای شکلات را پشت سر هم میل میکنید. هر چند که در خیلی از افراد مصرف به اندازه و متعادل کافئین میتواند سطح استرس را پایین بیاورد، اما مصرف بیش از اندازۀ کافئین اعصاب را تحریک میکند و استرس را بالا میبرد. قرار نیست خوراکیهای حاوی کافئین را از برنامۀ غذایی خود حذف کنید. بلکه فقط باید مصرف آنها را کنترل کنید و بهترین زمان مصرف را برای آنها انتخاب کنید (میتوانید بهترین زمان مصرف قهوه را در این لینک ببینید).
نفس عمیق بکشید
یکی از بهترین راههای کاهش استرس ، تنفس عمیق به شکل درست آن است. در تنفس عمیق درست، باید هوا را از بینی وارد کنید و سعی کنید با دیافراگم خود نفس بکشید. علاوه بر این، نکتۀ مهم در تنفس عمیق درست، حفظ ریتم تنفس است. به این معنی که دم و بازدم خود را بشمارید و سعی کنید روی زمان خاصی آن را تنظیم کنید و این نوع تنفس را چندین بار انجام دهید. برای مثال سعی کنید دم 2 الی 3 ثانیه طول بکشد و بعد در 2 الی 3 ثانیه هوا را بیرون دهید. بعد 2 الی 3 ثانیه مکث کنید و این کار را دوباره تکرار کنید. تنفس عمیق اکسیژن کافی را به مغز میرساند و بدن را آرام و ریلکس میکند.
با کسی صحبت کنید
همانطور که میدانید، استرس به معنی اضطراب درونی است. بنابراین یکی از راههای کاهش استرس، صحبت کردن با دیگران است. گاهی کافیست حرفها و فکرهای خود را بیرون بریزید. احتمالاً با این کار احساس سبکی میکنید یا خودتان متوجه میشوید که دلیل خاصی برای استرس وجود ندارد. اگر فکر میکنید در اطرافیانتان فرد مناسبی برای گوش دادن به حرفها و درد دلهای شما وجود ندارد، پس نزد یک مشاور بروید. فراموش نکنید که هر چه فکر و خیالها و حرفهای ناگفته را درون خود نگه دارید، شاید سطح استرستان بالاتر میرود.
بخندید
قطعاً همۀ ما تأثیرات آشکار خندیدن را میشناسیم. اما غیر از احساس خوبی که هنگام خندیدن تجربه میکنیم، خنده به مرور زمان تأثیراتی بر مغز میگذارد که در لحظه متوجه آنها نخواهیم شد. خندیدن استرس را به مرور کاهش میدهد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. فراموش نکنید که گاهی نباید منتظر وقوع شرایط یا اتفاقی برای خندیدن باشیم، بلکه باید خودمان موقعیت را ایجاد کنیم. برای مثال اگر یک فیلم تکراری شما را به خنده میاندازد، دیدن آن فیلم را جزو اولویتهایتان قرار دهید. فراموش نکنید که خندیدن فقط تفریح و سرگرمی نیست؛ بلکه نقش یک درمان ضروری را برای بر طرف کردن خیلی از اختلالات ایفا میکند.
به موسیقی گوش دهید
تأثیرات آرامشبخش گوش دادن به موسیقی بر همگان روشن است. موسیقی میتواند سطح هورمونهای استرسزا و همینطور فشار خون و ضربان قلب را پایین بیاورد. بنابراین به طور روزانه وقتی را برای گوش دادن به موسیقیهایی صرف کنید که به شما آرامش میدهند. این موسیقی کاملاً بستگی به شخص شما دارند و حتی میتواند به جای موسیقی، گوش دادن به صداهای طبیعت، پرندگان، رودخانه و … باشد. اگر با چنین صداهایی آرامش میگیرید، میتوانید در اینترنت جست و جو کنید. خیلی از منابع آنلاین، صداهای این چنینی را با مدت زمان طولانی (مثلاً 1 ساعت) در اختیارتان قرار میدهند.
به بعضی از موضوعات بی توجهی کنید
واقعیت این است که ریشۀ استرس خیلی از افراد، مسائل و موضوعاتی است که اهمیت چندانی در زندگی ندارند. گاهی کافیست به این فکر کنید که مثلاً 10 سال یا حتی 5 سال دیگر این موضوعی که هم اکنون باعث استرس و اضطراب شما شده، چه قدر اهمیت خواهد داشت؟ شاید حتی اصلاً یادتان نباشد که روزی برای چنین مسألهای تا این حد استرس داشتید. یا شاید در آینده به این فکر کنید که چرا برای چنین موضوعی تا این حد به خودتان آسیب زدید؟ گاهی لازم است یک قدم به عقب بردارید و به شرایط خود نگاه کنید تا متوجه شوید هیچ چیز ارزش تحمل استرسهای شدید را ندارد.
همچنین زندگی پر از اتفاق و موضوعاتی است که ما هیچ کنترلی روی آنها نداریم. حالا سؤال اینجاست! شما با این دسته از مسائل چطور برخورد میکنید؟ خیلی از ما چنان فکر خود را غرق در چنین مسائلی میکنیم، که سطح استرسمان روز به روز بالاتر میرود. با این کار به خاطر موضوعی که کاری از دستتان برایش برنمیآید و در هر صورت بخشی از زندگیان است به خود آسیب میزنید. اما اگر وق خود را، به خصوص با کارها و تفریحهای مورد علاقهتان پر کنید، ذهنتان فرصت کمتری برای پرداختن به چنین موضوعاتی خواهد داشت.
خود را به کاری مشغول کنید
اگر به یک کار یا تفریح خاص علاقه دارید، چرا همین الآن آن را شروع نمیکنید؟ پرداختن به کارهای مورد علاقه (حتی کارهای کوچک) میتواند استرس شما را کم کند. علاوه بر این باید سعی کنید که وقت خالی چندانی نداشته باشید. چرا که اگر فرد مضطربی باشید و ذهن خود را آزاد بگذارید، ذهنتان به سمت فکرهایی میرود که استرس شما را بیشتر میکنند.
خود را به استرس عادت ندهید
همانطور که اشاره کردیم، راههای کاهش استرس بسیار متنوع و زیاد هستند. در صورتی که احساس کردید روشهایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم، نمیتواند برای کنترل استرس به شما کمک کنند، حتماً از روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرید. مطمئن باشید کنترل استرس هر چه قدر هم زمانبر و سخت باشد، ارزشش را دارد. چرا که اگر به زندگی کردن با استرس عادت کردهاید، باید بدانید که دنیا بدون استرس رنگ و بوی دیگری خواهد داشت. پس از درمان استرس خود مأیوس نشوید، فقط سعی کنید راه درست درمان آن را پیدا کنید. از این که تا پایان این مطلب از مدنویس با ما همراهی کردید، سپاسگزاریم.