سوالهایی از این قبیل که چگونه هوش خود را بالا ببریم؟ چه غذاهایی برای تقویت حافظه مصرف کنیم؟ آیا ورزش در عملکرد مغز و حافظه تأثیری دارد یا خیر؟ همگی از نگرانیهای ما برای از دست ندادن حافظه و یا ضعیف نشدن آن نشأت میگیرد. هیچکس دوست ندارد در زمان میانسالی خاطرات جوانیاش را بیاد نیاورد و یا دچار آلزایمر شود؛ به همین دلیل همیشه در صدد این هستیم که چگونه دچار فراموشی نشویم و حافظه خود را تقویت کنیم. در این مقاله با راههای تقویت حافظه و جلوگیری از فراموشی آشنا میشویم، پس در ادامه با ما همراه باشید.
راههای تقویت حافظه
مغز انسان به گونهای خلق شده است که بی نهایت قابلیت دارد اما به شرطی که ما از آنها استفاده کنیم، و در صورتی که این قابلیتها به کار گرفته نشود بخشی از آن رفته رفته خاموش شده و گاهی خودش را به صورت فراموشی نشان میدهد. برای جلوگیری از این عوارض میتوانیم تمرینات سادهای را در برنامه خود قرار دهیم:
-
مهارتی جدید بیاموزید
آموختن مهارتی جدید باعث میشود که مسیرعملکرد مغز ما از ریتم تکراری خود خارج شده و در مسیری جدید قرار بگیرد. بدیهی است که در این حالت
مغزمان برای آنکه ما این مهارت را فرا بگیریم بیشتر کار کرده و کارآمدتر از قبل ظاهر میشود. تلاش کنید تا مهارت خود را به طور مداوم تکرار کنید تا مغزتان برای یادگیری و به یاد آوردن آن تلاش کند. این روش باعث میشود تا ذهن از حالت خاموشی خارج شده و بدین ترتیب روی افزایش حافظه تأثیر میگذارد.
-
ورزش کنید
فعالیت بدنی، یادگیری سریعتر و افزایش هوش شما را با استفاده از رشد سلولهای جدید در هیپوکامپ، بهبود میبخشد. تحقیقات نشان داده است که ۲۰ دقیقه ورزش و یا پیادهروی درعملکرد مغز شما و همچنین داشتن حافظه قوی بسیار مؤثر است. با استفاده از ورزش کردن علاوه بر سلامت و تناسب اندام به تقویت حافظه خود نیز کمک شایانی کردهاید.
-
تاثیر رنگها را جدی بگیرید
تحقیقات نشان میدهد که تأثیرپذیری مغز از محیط اطراف بسیار بالا بوده و این موضوع در مورد رنگها نیز مستثنی نیست. تأثیر رنگها به خصوص رنگهای آبی و قرمز در عملکرد مغز بسیار مؤثر بوده و میتوانند در افزایش حافظه برای یادگیری مهارتها به شما کمک کنند.
-
از مغزتان کار بکشید
از سادهترین راههای تقویت حافظه برای یادآوری چیزی تکرار آن است، پس تلاش کنید تا از مغزتان کار بکشید. برای مثال به جای یادداشت کردن دستور طبخ یک غذا، آن را به خاطر بسپارید و هر زمانی که به آن نیاز داشتید سعی کنید دستوری که به خاطرتان سپرده بودید را به یاد آورید. از هر موقعیت مناسبی که برایتان پیش میآید بهره ببرید تا ماهیچههای مغزتان ورزش کنند.
-
خواب کافی داشته باشید
تحکیم حافظه فرآیندی است که به هنگام خواب و استراحت کافی اتفاق میافتد، بدین صورت که به هنگام خواب، حافظه شما اطلاعات جدیدی را که در طول روز دریافت کرده است به محلی برای ذخیره آنها منتقل کرده و خودش را برای دریافت اطلاعات جدید به هنگام بیداری آماده میکند.
-
مرور مطالب قبل از خواب
یکی از راههای تقویت حافظه این است که قبل از خواب اطلاعات و مطالبی را که در طی روز آموختهاید، مرور کنید. همانطور که گفته شد این کار باعث میشود که بهنگام خوابی آسوده و راحت، مغز شما اطلاعات جدید را ذخیره کرده و روز بعد آنها را بهتر به خاطر آورید.
-
حرکت دادن چشمها
برای افزایش حافظه چشمهای خود را به سمت چپ و راست حرکت دهید. این تمرین را روزانه ۳۰ ثانیه انجام داده و تأثیر آن را ببینید. دلیل تأثیرگذاری این روش این است که عملکرد سمت راست و چپ مغز ما از یکدیگر متفاوت است، ولی با این کار، شما ارتباط بین این دو بخش را تقویت کرده و به افزایش حافظه خود کمک میکنید. طی تحقیقاتی ثابت شد افرادی که چشمهای خود را بهنگام دریافت اطلاعات حرکت میدادن در مقایسه با افرادی که خیره نگاه میکردند، اطلاعات بیشتری را بخاطر میآوردند.
-
با صدای بلند بخوانید
از بین راههای تقویت حافظه این روش از همه سادهتر بوده و برای همه مسائل شما کاربرد دارد، فقط کافیست چیزی را که میخواهید به یاد بیاورید و یا به خاطر بسپارید را برای خودتان با صدای بلند بخوانید.
-
موسیقی
ریتم و الگوهای قوی انواع موسیقی و رقص در تقویت حافظه شما مؤثر است. موسیقی برروی افرادی که به آلزایمر دچار شدهاند نیز تأثیر مثبتی خواهد داشت. همچنین یادگیری متن موسیقیهای مختلف و به یاد آوردن آنها به عملکرد مغز شما کمک میکند. برای تمرین میتوانید زمانیکه به موسیقی گوش میدهید به متن آن توجه کنید و در طی روز تلاش کنید تا متن آن را بدون موسیقی بخاطر آورده و بخوانید.
-
از مصرف مواد مخدر و الکل پرهیز کنید
افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند در قسمت تمرکز مغز خود دچار مشکل شده و به همین دلیل از حافظه کمتری نسبت به افرادی که مواد مصرف نمیکنند برخوردار هستند. مصرف الکل نیز باعث میشود که کیفیت خواب شما کاهش یافته و بدین ترتیب تمرکز و حافظه شما عملکرد خوبی نداشته باشند.
-
آموختن زبان دوم
یادگیری زبانی غیر از زبان مادری در هر سنی که باشید میتواند باعث تقویت هوش و حافظه شما شود. دو زبانه بودن در افراد میانسال ظهور زوال عقل را به چند سال عقبتر موکول میکند. تفاوتی ندارد که شما زبان دوم خود را در سنین کودکی آموخته باشید و یا بزرگسالی، در هر صورت به تقویت عملکرد مغز شما و در نتیجه افزایش حافظه بسیار کمک میکند.
-
تصویرسازی ذهنی
یکی از راههای تقویت حافظه استفاده از تصویرسازی ذهنی است. شما با استفاده از این روش چیزی که میخواهید بیاد بیاورید را کافیست تا نشانهای مربوط به آن را تصور کنید. برای مثال اگر به تازگی با شخصی آشنا شدهاید که نام او را فراموش میکنید، برای خودتان تصویرسازی ذهنی ایجاد کنید و هر آنچه که مربوط به نام آن فرد میشود را برروی صورت او مجسم کنید. هرچه این تصویر ذهنی، خلاقتر و عجیبتر باشد راحتتر آن را به یاد خواهید آورد.
مواد غذایی مفید در تقویت حافظه
انواع ماهیهایچرب
ماهیهای چرب مانند سالمون و قزلآلا به دلیل داشتن اُمگا۳ برای عملکرد مغز بسیار مفید هستند. مغز ما از اُمگا۳ موجود در ماهی برای ساخت سلولهای مغزی که برای یادگیری و حافظه ضروری است، استفاده میکند. این نوع چربی که بخش اعظمی از مغز ما را تشکیل میدهد، اگر بدن به مقدار کافی آن را دریافت کند، از ابتلا به بیماریهای ذهنی و زوال عقل جلوگیری کرده و باعث تقویت حافظه و هوش میشود.
قهوه
نوشیدن قهوه به دلیل داشتن کافئین و آنتیاکسیدانهای موجود در آن اثرات مثبتی را برروی مغز شما خواهد داشت. به طور کلی قهوه علاوه بر تقویت خلق و خوی شما باعث افزایش هوشیاری شده و در طولانی مدت مغز شما را در برابر ابتلا به آلزایمر محافظت میکند.
شکلات تلخ
خوردن شکلات تلخ علاوه بر تأثیری که برروی سلامت قلب و عروق دارد، باعث تقویت حافظه نیز میشود. در تحقیقاتی که روی افراد انجام شده بود دریافتند، افرادی که مقدار بیشتری شکلات دریافت کرده بودند نسبت به افراد دیگر، توانایی بیشتری در به یاد آوردن اطلاعت و انجام محاسبههای ذهنی داشتند. فلاونوئید موجود در شکلات باعث میشود که سلولهای مغز متحرک شده و به تقویت حافظه کمک کند.
از دیگر مواد غذایی مفید که در تقویت حافظه نقش مهمی دارند، میتوان به زغال اخته، انواع سبزیجات به خصوص بروکلی، دانهها و مغزها، لبنیات و ادویهجاتی مانند زردچوبه اشاره کرد.