ذهن فرار چیست و چه راهکارهایی برای مقابله با آن وجود دارد؟
شاید برخی از مردم به خاطر عدم توانایی در روبرو شدن با ترس، نگرانی، استرس، مشکلات خانوادگی و مالی، رفتارهای نابهنجار دیگران دچار تشویش ذهنی و عدم آرامش در زندگی شوند. تا جایی که این مسائل در نگاه اول برایشان غیرقابل باور و بدون راه حل به نظر آمده و قدرت تصمیم گیری درست را از آن ها میگیرد. این وضعیت تا زمانی ادامه مییابد که کنترل کردن افکار مزاحم بسیار سخت میشود. در نتیجه ذهن در آن لحظه تمرکز خود را برای انجام امور و یادگیری از دست میدهد. بنابراین داشتن اطلاعات درباره اینکه ذهن فرار چیست ، چه راهکار و تمرینهایی برای رهایی از آن وجود دارد برای همه ما در زندگی بسیار ضروری است.
ذهن انسان به طور ذاتی به راحت طلبی تمایل بیشتری دارد. از تغییر و خارج شدن از محدوده امن خود دچار ترس و هراس میشود. شروع به بهانه گیری و دلیل تراشی می کند. دلایل مختلفی را فهرست می نماید که از نظر او بسیار منطقی و درست است. اما در واقعیت اینگونه نیست و گاهی مواقع این توجیهات با آگاهی کامل صورت میگیرد که در ادامه مطلب درباره « ذهن فرار چیست » به بیان آن ها میپردازیم.
توجیهاتی که ذهن فرار ایجاد میکند
-
من توانایی انجام این کار را ندارم.
فرد در مرحله اول نسبت به تغییر، عکس العمل منفی نشان میدهد. تا جایی که انجام کار جدید بیشتر از توانایی او به نظر میرسد. به طور مثال اولین جمله «من نمی توانم این کار را انجام دهم» در ذهن او تداعی شود. این رفتار نتیجه عدم باور فرد به خود است. اما در این مواقع فراموش نکنید که قبل از ما انسان هایی وجود داشته اند که شاید از ما کم استعدادتر و ناتوان تر بودند ولی همان کار را به سرانجام رساندهاند.
زمانی که برای اولین بار پشت فرمان ماشین مینشینیم ذهن فرار به طور ناخودآگاه تسلیم شده و شروع به مقاومت در برابر یادگیری شما میکند. اما بعد از کمی تمرین و آگاهی، ذهنتان به این باور میرسد که دیگران توانستهاند، پس من هم میتوانم.
-
شاید دیگران می توانند کاری را انجام دهند اما قرار نیست من هم بتوانم
بیشتر افراد به دنبال بهانه و دلیل برای عدم انجام یک کار یا فعالیت هستند. برای مثال با خود می گوییم فلانی با کوچکترین موضوعی شاد و خوشحال میشود چون مشکلات زیادی ندارد یا او سختی هایی که من در زندگی پشت سر گذاشته ام را نداشته وگرنه به این راحتی نمیخندید و موفق نمیشد. همکارم یک همسر مهربان و حمایتگر دارد. اگر من هم مثل او بودم همین اعتماد به نفس را داشتم. بهانه تراشی برای ذهن فرار خیلی راحت است.
کمی به اطراف خود نگاه کنید. قطعاً کسانی را میبینید که نه تنها به دلیل ناتوانی جسمی از مواجه شدن با مشکلات و موانع عقب نشینی نکرده اند. بلکه با تلاش و تمرین توانستهاند مشکلها را یکی یکی از سر راه خود برداشته و در زندگی خود به طرز باورنکردنی موفق شوند. باور ذهنی شما در رسیدن به اهداف و آرزوهایتان تأثیر فوق العاده ای دارد. کافی است کمی بیشتر از گذشته خودتان را قبول داشته باشید.
-
اگر شرایط … را داشتم زندگی بهتری را برای خود می ساختم
برای درک بهتر اینکه ذهن فرار چیست بایستی تابحال چنین جملاتی را از اطرافیان یا حتی خودتان شنیده باشید :
من برای رسیدن به کنکور امسال باید پول بیشتری برای شرکت در کلاسهای آموزشی پرداخت کنم وگرنه نمیتوانم در دانشگاه قبول شوم.
تا وقتی ماشین نخرم با اتوبوس و هواپیما نمیتوانم به سفرهای موردنظرم بروم.
من باید به سطحی از مکالمه زبان انگلیسی رسیده باشم تا بتوانم در کلاس های آموزش زبان انگلیسی شرکت کنم و …
اما واقعیت این است که تا وقتی نخواهیم تغییری در خود ایجاد کنیم، شروع به آوردن عذر و بهانه میکنیم.
با این حقیقت روبرو شوید:
تمام این جملات دروغی بیش نیستند که هر لحظه ذهن تان را به چالش میکشاند. از جمله نیازهای اصلی انسان، داشتن سرپناه، آب، لباس، غذا و حضور خانواده، دوستان یا همکاران برای روابط اجتماعی است. بقیه موارد ضروری و حیاتی نیستند.
راهکارهای رهایی از ذهن فرار چیست ؟
بعد از مطالعه متن بالا این سوال پیش میآید که چه راه حل های مؤثری برای کنار گذاشتن ترس از تغییر و نگرانیها وجود دارد؟
با ادامه مطلب همراه ما باشید تا یاد بگیرید بهترین راهکارهای ذهن فرار چیست . همچنین می توانید برای آرامش بیشتر ذهنی درباره ذهن آگاهی هم در سایت مدنویس بخوانید.
-
آموزش ببینید.
هنگامی که با کار یا موضوع جدیدی در زندگی روبرو میشوید. اولین جمله ای که ذهنتان به شما یاد آوری میکند این جمله تکراری است : من بلد نیستم. البته باید بگوییم که عکس العملتان طبیعی و درست است. ولی یاد بگیریم بهترین روش برای مقابله با ذهن فرار این است که با تغییر برخورد کرده و به آرامی با آن روبرو شویم. برای مثال در رابطه با موضوع جدید از دوستان یا اطرافیان سوال بپرسید. بررسی و تحقیق انجام دهید. تلاشتان را بیشتر کنید. به طور حتم با آموختن و کمی اعتماد به نفس در این راه سربلند خواهید شد. در نتیجه افکار و بهانههای مزاحم سد راه مسیر موفقیت شما نمیشود.
کتاب موفقیت شخصی اثر برایان تریسی
-
تردید و به تعویق انداختن را کنار بگذارید.
وقتی دودلی و فکرهای ضد و نقیض به سراغ افراد میآید دیگر قدرت تصمیم گیری و انتخاب درست را از آن ها سلب میکند. ذهن فرار شما انرژی زیادی را برای تشخیص اولویت ها صرف میکند. در این مواقع اولویت هایتان را دسته بندی کنید. برای مهمترین آن ها برنامه ریزی کرده و با خودتان صادق و روراست باشید. به عنوان مثال در طول ساعات اداری برای تحویل به موقع کارهایتان تمرکز داشته و زمان بندی دقیق را در نظر بگیرید. وظایف محوله فوری را در اولین ساعت انجام دهید. سپس کمی استراحت کرده و نیم ساعت بعدی اولویت دوم کاری تان را به سرانجام برسانید.
-
بارهای اضافی ذهن تان را فهرست بندی کنید.
اگر می خواهید بدانید راه حل رهایی از ذهن فرار چیست باید این نکته را همیشه به خاطر بسپارید. بسیاری از افراد در زندگی خود فکرها و موضوعاتی را تحمل می کنند که آن قدرها هم مهم و بزرگ نیست. بلکه بیشتر برایشان آزاردهنده است. مثلاً شلوغی محل کار و منزل، پرداخت نکردن قبض ها و یا کمک کردن به فرزندتان برای انجام تکالیف مدرسه. در این مواقع کافی است که از بین آنها مهمترین را انتخاب و بقیه را به روشی درست تغییر بدهید.
-
ذهنتان را خلوت کنید.
بعضی مواقع آنقدر مسائل و مشکلات گذشته برایمان زجر آور می شود که دلمان می خواهد مغزمان را هرچند وقت یکبار پاکسازی کنیم. چیزهایی که دیگر ضروری نبوده و نیاز دارید سر و سامانی به آن ها بدهید. بهترین کار برداشتن یک تقویم برای نوشتن کارهایتان در طول هفته است. ذهن انسان به مرور بعد از به خاطر سپاری و پیگیری موارد مختلف دچار خستگی و ضعف می شود. در واقع آشفتگی و حجم بالای اطلاعات مرتبط با انجام کارهای روزمره در ایجاد ذهن فرار نقش بسزایی دارد. نوشتن مطالب بر روی کاغذ یا در فایل های کامپیوتری کمک زیادی به شما می کند تا در ذهنتان فضای کافی برای فعالیت های مهمتر داشته باشید.
-
طرز فکرتان را تغییر دهید.
نوع گفتارها باید به نحوی باشد که باعث تخریب ما نشود. باورهایی مثل اینکه : باید خودم پیگیر کارها باشم وگرنه به درستی انجام نمی شود. من خیلی سرم شلوغ است و نمی توانم به مسئولیت های بیشتری فکر کنم. به شما توصیه می کنیم که به خودتان زیاد سخت نگیرید. از زندگی و کارتان لذت ببرید. به خود بگویید من سعی می کنم کار کمتری انجام دهم اما درآمد بیشتری کسب کنم.
این مطلب را برای دوستان خود بفرستید و برای ما بنویسید که آیا شما هم درگیر ذهن فرار هستید؟