همانطور که میدانید برای تضمین سلامتی خود، باید مراقب سلامتی تمام ارگانها و بخشهای مختلف بدن خود باشیم. اما قسمتهایی از بدن هستند که حساستر هستند و احتیاج به مراقبت بیشتری دارند. یکی از بخشهای حساس بدن بانوان، واژن است. به همین منظور در این مطلب قصد داریم پیرامون بهداشت واژن با شما عزیزان صحبت کنیم. همراه ما باشید.
چرا باید به بهداشت واژن اهمیت دهیم؟
همانطورکه گفتیم، واژن از حساسترین قسمتهای بدن است که به شدت مستعد ابتلا به عفونت است. به علاوه واژن یکی از راههای ارتباط بیرون با داخل بدن است. از طرفی عفونت واژن که از مهمترین مشکلات مربوط به واژن است، زمانی رخ میدهد که باکتریها، قارچها و سایر ارگانیسمها به طور کنترل نشده در ناحیۀ واژن رشد کنند (بعضی از این ارگانیسمها به طور طبیعی در واژن موجودند که نه تنها مشکلی ایجاد نمیکنند، بلکه وجود آنها بهداشت واژن را تضمین میکنند).
بهترین کاری که میتوان برای جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات و بیماریهای واژن انجام داد، حفظ بهداشت واژن است. بنابراین در ادامه به ۱۱ تا از مهمترین اصول بهداشت واژن اشاره میکنیم که بهتر است آنها را به عادات روزمرۀ خود تبدیل کنید.
۱/ استفاده از لباس زیر خشک
فراموش نکنید که حتی میزان کمی رطوبت، میتواند بستر مناسبی را برای رشد باکتریها فراهم کند و نهایتاً منجر به بروز عفونت گردد. بنابراین هرگز از لباس زیر مرطوب استفاده نکنید.
۲/ خشک کردن واژن بعد از استفاده از سرویس بهداشتی
همانطورکه بالاتر هم اشاره کردیم، هر جا که رطوبت باشد، درصد وجود باکتری هم بیشتر است. اما حتی وقتی که از لباس زیر خشک استفاده میکنید، اگر واژن را خشک نکنید، باز هم بستر ایدهآل را برای رشد باکتریها فراهم کردهاید. بنابراین بعد از هر بار شستن واژن در سرویس بهداشتی و … حتماً آن را با دستمال کاغذی یا پارچۀ نرم خشک کنید.
۳/ خودداری از خشک کردن بیش از حد واژن
بعضی از ترشحات و مایعات واژن، در واقع محیط سالمی را برای واژن فراهم میکنند. بنابراین نباید به خشک کردن همیشگی واژن از این مایعات حساسیت داشته باشید. خشک کردن بیش از حد واژن، باعث خشکی، خارش، درد هنگام رابطۀ جنسی و در نتیجۀ آن، آسیبدیدگی واژن میشود.
۴/ توجه به جریان داشتن هوا در ناحیۀ واژن
دقت کنید که هوا در ناحیۀ واژن باید همواره جریان داشته باشد. عدم وجود جریان هوا، محیط امنی را برای رشد باکتریها و قارچها فراهم میکند. اما چطور جریان هوا را در این ناحیه حفظ کنیم؟ پوشیدن لباسهای تنگ باعث میشود که هوا در ناحیۀ واژن جریان نداشته باشد و تعریق بیشتر شود.این امر در مورد پوشیدن لباسهایی که داخل آنها از الیاف مصنوعی و نایلونی است هم صدق میکند. تعریق زیاد باعث رشد باکتریها و نهایتاً عفونت واژن میشود. بنابراین سعی کنید تا جای ممکن از لباسهای زیر پنبه ای یا شلوارهایی که داخل آنها از الیاف مصنوعی نیست، استفاده کنید. به علاوه تا جای ممکن از پوشیدن شلوارهای تنگ چرمی و … خودداری کنید. ضمناً تعویض لباس و خشک کردن بدن بعد از هر بار تعریق را هم فراموش نکنید.
۵/ تعویض به موقع نوار بهداشتی
یکی دیگر از اصول رسیدگی به بهداشت واژن ، تعویض به موقع نوار بهداشتی در دوران پریود است. اگر نوار بهداشتی دیر به دیر تعویض شود، میتواند باعث آلودگی و جوشهای پوستی در واژن و گاهی نیز منجر به بروز عفونت شود. در حالت عادی باید نهایتاً هر ۴ تا ۶ ساعت یک بار، نوار بهداشتی تعویض شود. اما اگر خونریزی شدیدی در دوران پریود دارید، باید این زمان را کمتر کنید و هر ۳ تا ۴ ساعت یک بار نوار بهداشتی را تعویض کنید (همین امر دربارۀ تامپونها نیز صدق میکند).
۶/ شست و شوی واژن بعد از مقاربت
در هر بار مقاربت، واژن در معرض عوامل خارجی و مایعی قرار میگیرد که میتوانند باعث تحریک آن برای ابتلا به عفونت شوند. بنابراین بعد از هر بار مقاربت حتماً واژن را با آب شست و شو دهید. علاوه بر این، موارد ضروری برای رابطۀ جنسی ایمن را نیز رعایت کنید.
۷/ توجه به بهداشت سرویس فرنگی
اگر از سرویس فرنگی استفاده میکنید، باید بدانید که استفاده از سرویسی که به اندازۀ کافی تمیز نباشد، میتواند یکی از جدیترین خطرات برای بهداشت واژن باشد. اهمیت این امر زمانی که دوران پریود را طی میکنید، دو چندان میشود. بنابراین به خصوص در ایام پریود، به طور جدی به بهداشت سرویس فرنگی توجه کنید و قبل از هر بار استفاده از سرویس فرنگی، آن را تمیز کنید.
۸/ استفاده نکردن از صابون برای بهداشت واژن
برای شست و شوی واژن، از صابونهای قوی یا معطر استفاده نکنید. صابونهای قوی معمولاً سرشار از مواد شیمیایی مضری مثل گلیسرول و مواد ضد عفونیکننده هستند. دقت کنید که همواره باید تعادل مناسب را در باکتریهای موجود در واژن حفظ کنید. استفاده از صابون، علاوه بر این که باکتریهای مفید را از بین میبرد، PH در ناحیۀ واژن را نیز تغییر میدهد. این عامل نیز به تنهایی میتواند باعث رشد باکتریهای مضر شود. بنابراین بهتر است برای شستن و رسیدگی به بهداشت واژن ، از صابون یا شامپوهای ملایم همراه با آب ولرم استفاده کنید.
همچنین بعضی از محصولاتی که برای بهداشت واژن استفاده میکنید، مثل دستمال مرطوب، دئودورانت و … ممکن است معطر باشند. به طور کلی بهتر است که از هیچ محصول معطری برای ناحیۀ واژن استفاده نکنید.
لیست پرفروش ترین ژل های بهداشتی مخصوص بانوان
۹/ رعایت روش درست شست و شو و خشک کردن واژن
هم زمانی که میخواهید واژن را بشویید و هم برای خشک کردن آن، دقت کنید که این کار را از جلو به عقب انجام دهید. چرا که اگر از عقب به جلو این کار را انجام دهید، ممکن است باکتریهای مضر مقعد به واژن منتقل شوند.
همچنین هنگام شست و شوی واژن، دوش را به سمت آن نگیرید. چرا که با این کار آب و احتمالاً باکتریها و آلودگیهای مضر وارد واژن شده و این میتواند باعث بروز مشکل شود.
۱۰/ نادیده نگرفتن علائم مختلف واژن
اگر هرگونه علامتی در ناحیۀ واژن دیدید، آن را نادیده نگیرید و هرگز از درمانهای خانگی برای آن استفاده نکنید. علائمی مانند بوی بد، ترشحات بیش از حد یا رنگی، خارش یا درد در ناحیۀ واژن و … همگی ممکن است نشانۀ عفونت یا سایر بیماریهای واژن باشد. بنابراین در صورت هر گونه علامت، نوع و شدت آن را یادداشت کنید، تا با پزشک متخصص در مورد آن مشورت کنید.
۱۱/ مشورت با پزشک متخصص
مهمترین نکته در حفظ بهداشت واژن این که در صورت بروز هر گونه مشکل یا ابهام پیرامون سلامت زنان، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید. علاوه بر این حتی اگر احساس میکنید هیچ گونه مشکلی ندارید، باید هر چند وقت یک بار آزمایشات لازم را برای چکآپ انجام دهید. چرا که گاهی اوقات ممکن است که متوجه بعضی علائم نباشید و از مشکلات احتمالی خبر نداشته باشید. اما با مراجعه به متخصص، هم خیالتان از بابت سلامتی خود آسوده خواهد بود و هم اگر مشکلی باشد، میتوانید هر چه زودتر برای حل آن اقدام کنید.
در این مطلب سعی کردیم به بعضی از موارد مهم و اساسی در بهداشت واژن اشاره کنیم. یادگیری این موارد و توجه به آنها برای هر بانویی ضروری است. اما بسیار بهتر است که این موارد را از کودکی به دختران بیاموزیم تا هر یک از آنها به مرور زمان، جزو عادات همیشگی آنها شود. از این که تا پایان این مطلب از مدنویس همراه ما بودید، سپاسگزاریم. لطفاً این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و نظرات خود را نیز برای ما ارسال کنید.