لیستی از بهترین کتابهای علمی جهان
در این مقاله از مجله مدنویس نیز لیستی از بهترین کتابهای علمی جهان همراه با بخشی از متن کتاب برای شما تهیه شده است. برای آشنایی بیشتر با این کتابها در ادامه مطلب ما را همراهی کنید.
کتابهای علمی معمولاً غیر داستانی بوده و توسط یک دانشمند، پژوهشگر و یا اساتید بزرگ مانند استیون هاوکینگ نوشته میشود و به موضوعاتی چون جهان هستی و کیهان میپردازد. برای خواندن برخی از کتابهای علمی حتماً میبایست به دانش تخصصی تسلط داشت و برای برخی دیگر داشتن حداقل دانش عمومی برای فهم مطالب آن کافی است. در نظرسنجی که در یکی از سایتهای معتبر برگزار شد کتاب طرح بزرگ اثر استیون هاوکینگ از محبوبترین کتابهای علمی انتخاب شد. اهمیت اینگونه کتابها به اندازهای است که در انگلستان جایزه انجمن سلطنتی برای کتابهای علمی در نظر گرفته شده است، که از معتبرترین جوایز برای نوشتههای علمی محسوب میشود.
بهترین کتابهای علمی جهان به انتخاب مدنویس
انسان خردمند نوشته یووال نوح هراری
کتاب انسان خردمند یکی از بهترین کتابهای علمی جهان محسوب میشود که تاریخچه زندگی انسان و تکامل یافتن او را با جزئیات شرح میدهد. برخی از منتقدان و دانشمندان معتقدند که درستی مطالب موجود در کتاب هنوز ثابت نشده و در صحت آن تردید دارند. بخشی از کتاب انسان خردمند به شرح زیر است:
انقلاب کشاورزی یکی از بحث برانگیزترین وقایع تاریخ است. بعضی طرفداران دو آتشه آن ادعا میکنند که این انقلاب بشر را در مسیر رفاه و ترقی قرار داد. دیگران آن را منجر به تباهی بشر میدانند و معتقدند که نقطه عطف سرنوشتسازی بود که باعث شد انسان خردمند همزیستی صمیمانه خود با طبیعت را رها کند و به سوی حرص و آز و ازخودبیگانگی بشتابد. این مسیر، به هر سمتی که بود، راه برگشتی نداشت. کشاورزی جمعیت را چنان به سرعت و از اساس افزایش داد که هر جامعه کشاورزی پیچیدهای اگر به شکار و گردآوری خوراک بازمیگشت دیگر نمیتوانست مثل سابق به بقای خود ادامه دهد
ساعتساز نابینا نوشته ریچارد داوکینز
این کتاب در سال ۱۹۸۶ منتشر شد و به عقیده کارشناسان نام کتاب در واقع تشبیهی از نام کشیشی به نام ویلیام پالی بوده است که جمله معروف او باعث نامگذاری کتاب شده است: «این ساعت باید سازندهای داشته باشد، کسی که آن را به منظوری خاص طراحی کرده است،. سازندهای که از سازوکار آن آگاه است و کاربردی برای این طراحی داشته است. ساعتسازی که همان خداست.» داوکینز در این کتاب طراحی انسان و تواناییهای او در برنامهریزی را با انتخاب طبیعی مقایسه میکند. بخشی از متن کتاب را باهم میخوانیم:
تصور این که کسی غیر از شما، مسئول بخشیدن معنا و هدف به زندگیتان است، بچگانه به نظر میرسد. در حالیکه نگرش بالغانه واقعی این است که زندگی ما درست به همان اندازهای پرمعنی، سرشار و شگفتانگیز است که میخواهیم باشد
خرید کتاب ساعت ساز نابینا از دیجی کالا
جهان در پوست گردو نوشته استیون هاوکینگ
جهان در پوست گردو در سال ۲۰۰۱ منتشر شد و توانست توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کند. محتوای کتاب درباره فیزیک نظری است. نویسنده کتاب تلاش کرده که با قلمی روان و بیانی ساده فیزیک را به مخاطبان عام بفهماند. نظریه ریسمان و مکانیک کوانتومی از جمله مباحث مهمی است که در این کتاب درباره آن صحبت شده است:
یک برآمد بسیار مهم نسبیت رابطه بین جرم و انرژی است. ادعای آلبرت اینشتین که سرعت نور باید برای تمام ناظران یکسان باشد ایجاب میکند که هیج چیز نمیتواند تندتر از نور حرکت کند. در نتیجه استفاده از انرژی برای شتاب دادن هر چیز چه ذره باشد و چه سفینه فضائی، بر جرمش میافزاید و کار بیشتر را سختتر میکنند.
شتاب دادن یک ذره تا سرعت نور ناممکن خواهد بود. زیرا مقدار بینهایت انرژی لازم خواهد داشت. جرم و انرژی معادل هستند. آن طور که در فرمول معروف اینشتاین خلاصه شدهاست: E=MC 2 میتوان گفت این معادله در فیزیک، تنها معادلهای است که زبانزد خاص و عام است. در میان برآمدهای آن، درک این بود که اگر هسته یک اتم اورانیوم شکافته و به دو هسته با جرمهای تقریبا کمتر تقسیم شود، انرژی بیاندازه زیادی تولید خواهد کرد.
تاریخچه تقریباً همه چیز نوشته بیل برایسن
این کتاب نیز که جزو بهترین کتابهای علمی جهان است همانطور که از نامش پیداست به همه چیز، از مهبانگ گرفته تا مکانیک کوانتوم، تکامل و زمینشناسی پرداخته و آنها را با استفاده از ماجراجوییهای دانشمندان و کاشفان مورد بحث قرار داده است. در بخشی از این کتاب میخوانیم:
آنچه نخست باید بدانی این است که برای آنکه بتوانی در اینجا باشی تریلیونها اتم سرگردان مجبور بودهاند به شکلی و از راههایی حیرتانگیز و سرشار از لطف و محبت در یک جا گرد هم آیند تا تو آفریده شوی. یک چنین گردآمدنی به قدری اختصاصی و یگانه است که پیش از این هیچگاه کوششی برای تحققش به عمل نیامده است و فقط همین یکبار است که موجودیتش به حقیقت پیوسته است.
اینکه چرا اتمها خود را چنین به دردسر میاندازند، برای ما همچنان یک معماست. تو بودن در سطح اتم، تجربهای خوشحالکننده نیست. اتمهای تو با همه توجه مشتاقانهای که دارند عملاً به فکر تو نیستند یعنی اصلاً نمیدانند که تویی هم در کار است
ژن خودخواه نوشته ریچارد داوکینز
از بهترین کتابهای علمی جهان در حوزه داشتن نگاه متفاوت به موجودیت مولکولها و ژنها، کتاب ژن خودخواه اثر داوکینز است که در سال ۱۹۷۶ منتشر شد. نویسنده در کتابش به تولید مثل از دید یک مولکول نگاه میکند که برای تولید مثل بیشتر گونه خود بر سر فضا با یکدیگر رقابت دارند.
“ بیایید تلاش کنیم که سخاوت و نوع دوستی را یاد بگیریم، چون ما خودخواه به دنیا میآییم. بیایید درک کنیم که ژنهای خودخواهمان قصد انجام چه کاری را دارند، چون آن وقت ممکن است بتوانیم برنامههایشان را بهم بریزیم؛ کاری که هیچگونه دیگری به فکر انجامش نبوده است “
کتاب طرح بزرگ نوشته استیون هاوکینگ
طرح بزرگ نیز یکی دیگر از بهترین کتابهای علمی جهان اثر استیون هاوکینگ است که آن را با همکاری لئونارد ملودینوف نوشته است. هاوکینگ در این کتاب سعی کرده تا درباره قانون طبیعت و چیستی جهان صحبت کند. صحبتهای او درباره خدا و قدرت تفکر انسان در این کتاب جنجالهای زیادی را در پی داشت:
ایونیا یکی از چندین مدرسه فلسفه یونان باستان بود، هرکدام با عقاید متفاوت و عمدتاً متناقض. متأسفانه، دیدگاه ایونیایی از طبیعت (که میتوان آن را از طریق قوانین کلی توضیح داد و به مجموعه سادهای از اصول کاهش داد) تنها برای چند قرن تأثیر نیرومندی داشت. یکی از دلایل آن این است که به نظر میرسید که در تئوریهای ایونیایی هیچ جایگاهی برای اراده یا نیت آزاد یا این مفهوم که خدایان در کارهای دنیا دخالت میکنند، وجود نداشت. اینها از قلم افتادگیهای موحشی بودند که برای بسیاری از متفکرین یونانی، مانند بسیاری از مردم زمان حال، عمیقاً ناراحت کننده بودند.
نقطه آبی کمرنگ نوشته کارل سیگن
کارل سیگن از جمله ستارهشناسان معروفی است که در دهه ۱۹۵۰ جزو مشاوران ناسا بوده است. این کتاب که یکی از بهترین کتابهای علمی جهان است، دنباله کتاب کیهان بوده و از عکسی که در سال ۱۹۹۰ به نام نقطه آبی کم رنگ گرفته شد، الهام گرفته شده است. سیگن در این کتاب فلسفه جایگاه انسان در جهان هستی را توصیف میکند.
هنوز هیچ نشانهای از انسانها در این تصویر نیست، نه از بازسازی سطح زمین، نه از ماشینها، نه از خودمان. ما بسیار کوچک هستیم و کشورداریمان نحیفتر از آنی است که توسط یک سفینه فضایی در بین زمین و ماه، دیده شود. از این دیدگاه وسواسمان در مورد ملی گرایی، در هیچ جایی نمایان نیست. تصاویر آپولو از کل زمین چیزی را که برای اهل نجوم به خوبی شناخته شده است به تودهها منتقل نمود. در قیاس با دنیاها (حتی اگر نخواهیم درباره ستارگان و کهکشانها بگوییم) انسانها ناچیز هستند لایهای نازک از زندگی بر روی تکهای گمنام و منزوی از سنگ و فلز.
حکایتهای تاریخ نوشته ری بردبری
کتاب حکایتهای مریخ کتابی علمی تخیلی است که جزو بهترین کتابهای علمی جهان محسوب میشود. او درباره کتاب خود و اینکه علمی تخیلی بودن با خیالپردازی متفاوت است در مصاحبهای گفته است: « علمی تخیلی توصیف واقعیت است و خیالپردازی شرحی خیالپردازانه. از این روست که حکایتهای مریخ علمی تخیلی نیست، خیالپردازی است.»
بخشی از این کتاب بدین شرح است:
در سده دوم دوران ما، لوسیانوی سمیساطی (سامزاتی) تاریخی حقیقی را سرود که افزون بر اعجابهایی چند، مشتمل است بر شرحی از ماهنشینان که فلز و شیشه میریسند و میبافند، چشمانشان را بیرون میکشند و باز بر جا مینهند، عصاره هوا یا هوای فشرده مینوشند. در آغاز سده شانزدهم میلادی لودویگو آریوستو روایت میکند که پهلوانی افسانهای آنچه را روزی زمین گم شده در ماه مییابد: اشکها و آههای عشاق، زمان هدرشده در قمار، کردههای بیحاصل و آرزوهای دستنیافته. در قرن هفدهم، کپلر رؤیای سماوی را نگاشت و چنین وانمود کتابی استنساخ کرده که در خواب خوانده و شرحی دقیق از کردار، رفتار و عادات مارهای ماه میدهد که در طول روزهای داغ در غارهای عمیق پناه میگیرند و هنگام عصر بیرون میآیند.
شما چه کتاب علمی جذابی را پیشنهاد می دهید؟ خوشحال می شویم اگر نظرتان را برای ما بنویسید و این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.