در بیست سال اخیر فیلمهای ایرانی نیز در بین بهترین فیلمهای جهان به فستیوالهای بینالمللی راه پیدا کرده و چندی از آنها نامزد دریافت جایزه نیز شدهاند. بسیاری از آنها از روی بهترین کتاب های ایرانی ساخته شده اند. در فهرست بهترین فیلمهای غیرانگلیسی زبان تاریخ سینمای جهان نیز نام فیلم جدایی نادر از سیمین به کارگردانی اصغر فرهادی در رتبه ۲۱ میدرخشد. در این مطلب قصد داریم تا به معرفی بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی از نگاه منتقدین بپردازیم، پس در ادامه با مجله مدنویس همراه باشید.
بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی به انتخاب مدنویس
درباره الی
این فیلم با کارگردانی اصغر فرهادی و بازی ماندگار گلشیفته فراهانی در سال ۱۳۸۷ ساخته شد و در جشنواره فیلم برلین جایزه بهترین کارگردانی را دریافت کرد. ژانر فیلم درام، هیجانی و اسرارآمیز است. درباره الی، ماجرای زندگی چند خانواده را که برای گذراندن تعطیلات به شمال کشور سفر کردهاند را روایت میکند. دوستان احمد که پس از چند سال از آلمان به ایران بازگشتهاند به دنبال همسری برای او هستند و داستان از جایی به درامی اسرارآمیز تبدیل میشود که مربی مهد کودکی به نام الی در ساحل دریا ناپدید شده و هرکس دیگری را در این اتفاق مقصر میداند.
خرید مجموعه فیلم های اصغر فرهادی از دیجی کالا
از دیالوگهای ماندگار این فیلم میتوان به مکالمه زیر که بین ترانه علیدوستی و شهاب حسینی رد و بدل میشود اشاره کرد:
الی: یه چیزی بپرسم ناراحت نمیشین؟
احمد: درباره مسائل ناموسیه؟
الی (با خنده): نه.
احمد: بپرس.
الی: چرا جدا شدین؟
احمد: از کدوم یکیشون؟
الی (خنده): دوست ندارید نگید.
احمد: چرا می خوای بدونی؟
الی: خب نمیدونم… بالاخره دیگه!
احمد: هیچی یه روز صب از خواب پا شدیم. دست و صورتمونو شستیم صبحونهمونو خوردیم. گفت احمت! بسا آنن دینی ایچ کخن آلساین ایچ کخن!
الی: چی؟
احمد: می دونی یعنی چی؟
الی: یعنی چی؟
احمد: یعنی یه پایان تلخ بهتر از تلخی بی پایانه!
جدایی نادر از سیمین
این فیلم نیز یکی دیگر از بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی است که توسط اصغر فرهادی در سال ۱۳۸۹ کارگردانی شد و بازیگرانی چون پیمان معادی و لیلا حاتمی در آن ایفای نقش میکنند. محوریت داستان در مورد ماجرای طلاق زن و مردی به نام سیمین و نادر میچرخد. سیمین قصد دارد که به همراه نادر و دخترش ترمه از ایران برود اما نادر که پدرش آلزایمر دارد نمیتواند او را رها کند و اختلافات این دو از همین جا آغاز شده و به مرحلهای میرسد که سیمین دادخواست طلاق میدهد…
نادر: ایشون یه دلیل برا من بیاره چرا باید تو این موقعیت پاشیم بریم خارج؟
سیمین: تو یه دلیل بیار، چرا باید بمونیم؟
نادر: من هزار تا دلیل برات میارم.
سیمین: یکیشو بگو.
نادر: یکیش پدرم، من پدرمو نمیتونم ول کنم، بازم بگم؟
سیمین: ولی زنتو… می تونی ول کنی!
نادر: من کی تورو ول کردم؟ تو منو کشوندی دادگاه، تو برای من دادخواست طلاق فرستادی!
سیمین: اون که نمیفهمه تو پسرشی…
نادر: من که میفهمم اون پدرمه…
ابد و یک روز
فیلم ابد و یک روز ساخته سعید روستایی و به تهیهکنندگی سعید ملکان محصول سال ۱۳۹۴ است که در آن بازیگران پرافتخاری چون نوید محمدزاده و پیمان معادی به زیبایی و شگفتی ایفای نقش میکنند. این فیلم توانست در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر ۹ سیمرغ بلورین را بدست آورد. این فیلم روایتگر زندگی خانوادهای است که با مشکلاتی چون اعتیاد، فقر و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند. در حین تدارک دیدن مراسم عروسی سمیه اتفاقاتی رخ میدهد که رابطه افراد خانواده را تحت تأثیر قرار میدهد.
پریناز ایزدیار: داداش ابد و یک روز یعنی چی؟
پیمان معادی: یعنی کل عمرتو تو زندونی، حبس ابد که بهت بخوره ممکنه عفو بخوره بهت بعد ده ـ پونزده سال آزاد بشی، ولی ابد و یک روز که بهت بخوره، امکان نداره آزاد بشی. یه روز بعد مرگت آزادت میکنن…
مارمولک
این فیلم یکی از بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی است که در سال ۱۳۸۲ در ژانر کمدی توسط کمال تبریزی ساخته شد و جزو پر حاشیهترین فیلمهای دهه هشتاد بود. این فیلم با فیلم نامهنویسی پیمان قاسم خانی و بازی زیبای پرویز پرستویی در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را دریافت کرد.
خرید تابلو شاسی مدل فیلم مارمولک از دیجی کالا
رضا مثقالی معروف به رضا مارمولک دزد سابقه داری است که بارها به اتهامهای مختلف دستگیر شده اما این بار اتهامش سرقت مسلحانه است. در جریانی از فیلم، رضا با لباس یک روحانی فرار کرده و با مصونیتی که در لباس تازه پیدا کرده به یک شهرک مرزی میرود تا از این طریق و با گذرنامه جعلی از کشور خارج شود، اما به دلایلی با یک روحانی دیگر اشتباه گرفته میشود و امامت جماعت محلی را برعهده اش میگذارند…
دیالوگ ماندگار پرویز پرستویی در نقش رضا به عنوان امام جماعت:
بنده به عنوان نماینده تامالاختیار خداوند در این محله و تمام محلهها، به شما میگم که برو حالتو بکن، فقط مواظب باش اسراف نکنی.
فروشنده
فیلم فروشنده با ژانر درام و هیجانی به کارگردانی اصغر فرهادی و بازی شهاب حسینی و ترانه علیدوستی یکی دیگر از افتخارات و جزو بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی است که شهاب حسینی در آن برای اولین بار جایزه بهترین بازیگر مرد را از جشنواره کن دریافت کرد. این فیلم روایتگر زندگی زن و شوهری به نام رعنا و عماد است که بازیگران تئاتری براساس نمایشنامه مرگ فروشنده نوشته آرتور میلر هستند. اتفاقات غیرقابل کنترل زندگی آنها از جایی شروع میشود که به علت نشست زمین مجبور به ترک خانه خود میشوند و به خانهای اسبابکشی میکنند که قبل از آنها زنی بدکاره به نام آهو در آن زندگی میکرده است.
خرید کتاب مرگ فروشنده اثر آرتور میلر از دیجی کالا
+چیکار دارند میکنند با این شهر. دلم میخواست با لودر میزدم زیرش و همه چیز رو خراب میکردم و از نو دوباره میساختم…
-اینها رو همه یه دور خراب کردند و دوباره ساختند تا این شده…
بچههای آسمان
بچههای آسمان فیلمی به کارگردانی مجید مجیدی است که در سال ۱۳۷۵ ساخته شد. این فیلم اولین فیلم ایرانی است که نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان در سال ۱۹۹۸ بوده است.
داستان فیلم در مورد خواهر و برادری به نام زهرا و علی است. علی بر اثر جریاناتی کفشهای خواهرش را گم میکند و از آنجا که زهرا کفش دیگری ندارد و پدر هم توانایی مالی خرید کفش را ندارد قرار میگذارند که پوشیدن کفش را نوبتی کنند. صبحها زهرا کفش را میپوشد و در راه برگشت کفش را به علی میدهد و به همین دلیل علی همیشه دیر به مدرسه میرسد. این موضوع تا روزی ادامه پیدا میکند که در مدرسه علی مسابقهای برگزار شده و به نفر سوم مسابقه یک جفت کتانی جایزه میدهند.
خرید فیلم سینمایی بچه های آسمان اثر مجید مجیدی از دیجی کالا
پدر علی: پسرم کار میکنم که پول دربیارم. اونوقت میتونیم خونه بخریم، ماشین بخریم…
علی: بابا واسه زهرا هم کفش میخری؟
سنتوری
این فیلم به کارگردانی داریوش مهرجویی و بازی بهرام رادان و گلشیفته فراهانی در سال ۱۳۸۵ ساخته شد. سنتوری جزو بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی در دهه هشتاد محسوب میشود. ژانر فیلم، درام و عاشقانه بوده و مشکلات زندگی دو زوج را به نمایش میگذارد. علی نوازنده چیره دست سنتور و خوانندهای است که طرفدارانی زیادی دارد اما در اوج شهرت و موفقیت ناگهان به بیراهه رفته و در دام اعتیاد گرفتار میشود.
آلبوم موسیقی فیلم سنتوری اثر محسن چاوشی
دیالوگ ماندگار بهرام رادان در نقش علی سنتوری :
ولی هانیه خانوم، خودمونیما…!
ما بالاخره نفهمیدیم از چی چیه این مرتیکه خوشت اومد؟
یعنی… یعنی میتونی؟ میخوام بدونم میتونی…؟
یعنی میشه با اونم همون جاهایی بری که با من رفتی؟
همون چیزهایی رو بخوری که با من خوردی…؟
همون ، همون کارایی رو بکنی که با منم کردی؟ یعنی میشه؟
گاو
فیلم گاو به کارگردانی داریوش مهرجویی و بازی فوقالعاده زیبای عزتالله انتظامی در سال ۱۳۴۸ اکران شد و جایزه فیپرشی جشنواره فیلم ونیز را در سال ۱۹۷۱ دریافت کرد. داستان فیلم اقتباسی از کتاب عزاداران بیل نوشته غلامحسین ساعدی است. روایت فیلم درباره گاو مردی به نام مشحسن است که نیاز افراد روستا و خانواده او را برآورده میکند. صاحب او به گاو دلبستگی زیادی دارد به طوریکه پس از آنکه روزی گاو به علت نامشخصی میمیرد مشحسن به طور تدریجی در نقش گاو خود فرو میرود. دوستانش او را برای معالجه به شهر میبرند اما مشحسن فرار کرده و در درهای سقوط کرده و میمیرد.
دیالوگی که از آقای انتظامی در فیلم گاو به یادگار ماند:
– حالت خوبه مشحسن؟
+ من مشحسن نیستم.
-این حرفو نزن مشتی، تو مشحسنی
+ من مشحسن نیستم، من گاو مشحسنم
رنگ خدا
این فیلم به کارگردانی مجید مجیدی در سال ۱۳۷۶ اکران شد و بازیگرانی چون حسین محجوب و محسن رمضانی در نقش کودک نابینا ایفای نقش میکنند. داستان فیلم درباره کودکی نابینا به نام محمد است که در مدرسه نابینایان تحصیل میکند و برای گذراندن تعطیلات به خانه بازمیگردد.
دیالوگ ماندگار محسن رمضانی در نقش محمد رمضانی در فیلم رنگ خدا:
معلممون میگه خدا شما نابیناها رو بیشتر دوست داره چون نمیبینید، ولی من گفتم خانم اگه مارو دوست داشت، چرا ما رو نابینا کرد تا اونو نبینیم. بعد گفت خدا دیدنی نیست، ولی همه جا هست. میتونید اونو حس کنید. گفت شما با دستاتون میبینید. حالا من همه جارو میگردم تا یه روزی بالاخره دستم به خدا بخوره! اون وقت بهش میگم، هرچی تو دلم هست بهش میگم….
از نظر شما چه فیلمهایی جزو بهترین فیلمهای سینمایی ایرانی هستند؟ برای معرفی فیلمهایی که نام برده شد، این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.