در مورد اهمیت انگیزۀ درونی چه قدر میدانید؟ آیا تا به حال جای خالی انگیزۀ درونی را برای رسیدن به یک هدف در خود احساس کردهاید؟ اگر به دنبال شناخت راههای ایجاد انگیزۀ درونی هستید، تا پایان این مطلب از مدنویس با ما همراه باشید. در این مطلب قصد داریم در مورد اهمیت وجود انگیزۀ درونی و این که چگونه میتوانیم برای خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم صحبت کنیم.
اهمیت انگیزۀ درونی در چیست؟
انگیزۀ بیرونی، شامل تشویقها و تنبیههایی مثل نمره، توجه و تأیید دیگران و هر چیز دیگری است که به محیط پیرامون ما وابسته است. در مقابل انگیزۀ درونی، علاقه و اشتیاق قلبی افراد برای رسیدن به یک هدف است. شاید بیشتر دلایل ما برای تلاش کردن در مسیر رسیدن به یک هدف، به انگیزههای بیرونی برگردند؛ اما میتوان گفت آن محرکهای که در هر شرایطی عزم ما را برای رسیدن به یک هدف جزم میکند، انگیزۀ درونی است. البته درباره تفاوت انگیزه و هدف قبلاً در مجله مدنویس توضیح دادهایم.
معمولاً برای قدم برداشتن در مسیر رسیدن به هر هدفی، با انواع و اقسام مشکلات و چالشها رو به رو میشویم. شاید انگیزههای بیرونی برای غلبه بر این مشکلات تا یک جایی از مسیر کافی باشند؛ اما گاهی مشکلات بزرگتر و مسیر طولانیتر از آن است که انگیزههای بیرونی انرژی لازم را برایمان فراهم کنند. اینجاست که انگیزۀ درونی به کمک ما میشتابد و ما را همواره برای رسیدن به هدف، کسب تجربههای جدید و میل به پیشرفت ترغیب میکند.
راه رسیدن به هدف، حذف کردن چالشها نیست؛ قوی کردن انگیزۀ درونی است…
چگونه انگیزۀ درونی ایجاد کنیم ؟
حالا که اهمیت وجود انگیزۀ درونی را میدانیم، شاید بپرسید که چگونه در خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم ؟ به همین منظور در ادامه به بهترین راههایی که به کمک آنها میتوانیم انگیزۀ درونی ایجاد کنیم اشاره میکنیم.
۱/ اولویتهای خود را بشناسید
اولین و طلاییترین رازی که به کمک آن میتوانیم برای خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم ، شناخت ارزشها و اولیتهای شخصی است. به این فکر کنید که چه چیزهایی در زندگی برای شما مهمترند؟ یا به این فکر کنید که مایلید تا ۵ سال دیگر چه قدمهایی را در زندگی برداشته باشید؟ در واقع باید به این فکر کنید که اولویتهای شما کداماند؟
برای مثال اولویت بعضی از افراد، یادگیری مهارتهای جدید است. بنابراین وقتی این افراد قرار است کاری را انجام دهند، سعی میکنند تا جای ممکن از این فرصت برای یادگیری و تجربه استفاده کنند. طبیعتاً کار کردن برای این افراد فقط تمام کردن یک کار و کسب درآمد نیست. پس شما هم لیستی از اولویتهای خود تهیه کنید و تمرکز خود را روی اولویت اول خود بگذارید. مشخص کردن ارزشها، باعث میشود که تلاش کنیم در هر کاری، در کنار تحقق انگیزههای بیرونی، به ارزشهای درونی مد نظر خود دست پیدا کنیم.
۲/ همواره به انگیزههای درونی خود فکر کنید
گاهی پیچ و خمهای مسیری که در حال حرکت در آن هستیم، به قدری زیاد میشوند که فقط چالشها را میبینیم و فراموش میکنیم که انگیزۀ واقعی ما برای طی کردن این مسیر چه بوده است؟ برای مثال دانشجویی را فرض کنید که وقتی حجم درسهای او زیاد میشود، به متوقف کردن ادامۀ تحصیل خود فکر میکند. این یک اتفاق طبیعی است که ممکن است برای هر یک از ما رخ دهد.
برای پیشگیری از چنین اتفاقی، بهترین کار این است که همواره به انگیزۀ واقعی خود فکر کنید. حتی میتوانید آن را در قالب یک متن روی یک کاغذ یادداشت کنید یا در قالب یک عکس در گوشی موبایل خود نگه دارید تا هر چند وقت یک بار نگاهتان به آن بیافتد. برای مثال دانشجویی که از درس خواندن خسته شده، میتواند با نگاه کردن به عکسی که تداعیکنندۀ شغل مورد نظر آیندهاش است، انرژی دوبارهای بگیرد.
۳/ اهداف کوتاهمدت تعیین کنید
اگر در شروع مسیر، چشماندازتان یک هدف بزرگ باشد که دستیابی به آن زمان زیادی میبرد، شاید رفته رفته از رسیدن به آن دلسرد شوید. بنابراین هدف بزرگ خود را به اهداف کوچکتری تبدیل کنید که رسیدن به آنها راحتتر است و زمان کمتری میبرد. چرا که با هر بار دستیابی به یکی از این اهداف کوچک، انگیزۀ درونی شما قوت خواهد گرفت.
۴/ زمانی را برای استراحت صرف کنید
واقعیت این است که هر چه قدر هم که از مسیر لذت ببریم، گاهی اوقات به قدری خسته میشویم که مسیر برایمان تلخ و خستهکننده میشود. فراموش نکنید که هر اندازه هم که کاری را دوست داشته باشید و برای انجام آن انگیزۀ درونی داشته باشید، اگر همیشه و به طور پیوسته کار کنید، ممکن است به مرور زمان احساس خستگی بر انگیزهتان غلبه کند. بنابراین حتماً زمانی را به طور ویژه فقط برای استراحت، خوابیدن، غذا خوردن و تفریح صرف کنید.
۵/ برای نقاط قوت خود بیشتر وقت بگذارید
یکی از عواملی که گاهی باعث تضعیف انگیزههای درونی میشود، صرف زمان زیاد برای نقاط ضعف است. این که وقت بیشتری را صرف نقاط قوت خود کنید، باعث تجدید قوا و انرژی برای انجام سایر کارها میشود. منظور از نقاط قوت، کارهایی است که در آنها خوب هستید، میتوانید در آن زمینه رشد داشته باشید و از انجام آنها لذت میبرید. سعی کنید این نقاط قوت خود را بشناسید و در طول روز به بهانههای مختلف به سراغ آنها بروید.
۶/ کار گروهی را انتخاب کنید
یکی از بهترین راههایی که میتوانیم به کمک آن برای خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم ، پیش بردن کار به صورت گروهی است. کار گروهی با وجود چالشهایی که به همراه دارد، باعث میشود که اعضای گروه ناخودآگاه یکدیگر را به سمت پیشرفت در مسیر پیش رو سوق دهند. علاوه بر این اگر انگیزههای درونی شما با سایر اعضای گروه یکسان باشد، با کار گروهی انگیزههای درونیتان دائماً برایتان یادآوری میشوند.
۷/ کار را با اِلِمانهای جذاب همراه کنید
اگر بخشی از کاری که انجام میدهید، به اندازۀ کافی برایتان جذاب نیست، میتوانید آن را با اِلِمانهایی که احساس خوبی برایتان به ارمغان میآورند، همراه کنید. مثلاً اگر به نوشیدن قهوه یا گوش دادن به موسیقی علاقه دارید، با خودتان قرار بگذارید که وقتی به قسمت سخت کار میرسید، آن قسمت را همراه با نوشیدن قهوه یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقهتان انجام دهید.
برای خرید برترین هدفون ها و هدست های دیجی کالا کلیک کنید
۸/ “اجبار” را در ذهن خود به “انتخاب” تبدیل کنید
وقتی در حال قدم برداشتن در مسیر رسیدن به هدفمان هستید، اگر دائماً به این فکر کنید که “مجبورم این کار را انجام دهم”، طبیعتاً بعد از مدتی خسته و دلسرد میشوید. بهترین کار این است که هر زمانی که احساس میکنید که یک قسمت از مسیر به شما تحمیل شده، به انگیزۀ اصلی درونی خود فکر کنید. به خود بگویید که من “انتخاب کردهام که برای رسیدن به انگیزۀ درونی خود، این کار را انجام بدهم”. در واقع این یک واقعیت است که باید آن را دائماً به خود یادآوری کنید. نیروی اراده را دست کم نگیرید!
۹/ مقایسه را کنار بگذارید
اگر میخواهید انگیزۀ درونی خود را پیدا کنید و روز به روز آن را قویتر کنید، هرگز خود را با دیگران مقایسه نکنید. اگر اولویتها و ارزشهای خود را پیدا کرده باشید، در قدم بعدی فقط باید روی مسیر پیش روی خود تمرکز کنید. بنابراین انرژیتان را صرف مقایسۀ خود با استعدادها، انگیزهها، تلاشها و موقعیت بهتر دیگران نکنید. تنها مقایسهای که میتواند به پیشرفت شما کمک کند، مقایسۀ امروزتان با دیروز خودتان است. بنابراین تمام تلاش خود را صرف این کنید که از دیروز خود جلو بزنید.
۱۰/ به مسیری که طی کردهاید نگاه کنید
گاهی اوقات چنان درگیر مسیر طولانی رو به رو میشویم که راه آمدۀ خود را فراموش میکنیم. میتوان گفت یکی از عواملی که باعث میشود بعضی افراد نزدیک رسیدن به هدف، دلسرد شوند، همین است. چرا که فقط مسیر مانده و خستگی خود را میبینند. اما فراموش نکنید که هر از چندگاهی باید به پشت سر خود و مسیری که طی کردهاید نگاه کنید. این که راهی که آغازکردهاید را به سرانجام برسانید، خود میتواند یک انگیزۀ درونی قوی باشد.
۱۱/ با خواندن کتاب میتوانیم برای خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم
اگر معمولاً برای ایجاد انگیزۀ درونی از محیط پیرامون خود الهام میگیرید، خود را فقط به اطرافیانتان محدود نکنید. در عوض کتابهای انگیزشی و به خصوص زندگینامۀ افراد موفق را بخوانید. چرا که معمولاً آگاهی از مسیر موفقیت دیگران، راه را برای برای ما هم روشنتر میکند. علاوه بر کتاب، پادکستها و مستندهایی هم پیرامون انگیزۀ درونی و یا زندگینامه و شرح حال افراد موفق (که قطعاً آنها هم روزی به فکر انگیزههای درونی خود بودهاند)، ساخته و ارائه میشوند که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
۱۲/ کار را شروع کنید
اگر در شرایطی هستید که مدت زمان زیادی است که به دنبال پیدا کردن انگیزۀ درونی خود هستید، اما موفق نمیشوید، وقت را تلف نکنید و فقط یک کار را شروع کنید. خیلی اوقات با شروع یک کار، انگیزههای درونی خود را پیدا میکنید. مثل یک نقاش که فقط با کشیدن قلم روی بوم، کار جدیدش را شروع میکند و کمکم شور و اشتیاق و ایدههای جدید در ذهنش نقش میبندند.
در این مطلب سعی کردیم پیرامون روشهایی صحبت کنیم، که با استفاده از آنها میتوانیم برای خود انگیزۀ درونی ایجاد کنیم . سعی کنید این تکنیکها را تمرین و تکرار کنید تا انگیزۀ درونی و واقعی خود را تقویت و همیشه آن را با تمام وجود احساس کنید. اگر از این مطلب لذت بردید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.