راهنمای کامل فونت های محبوب
بیشتر افرادی که با کامپیوتر کار میکنند با واژه فونت و کاربردهای آن آشنا هستند. یکی از قابلیتهای عالی نرم افزارهای ویرایشگر متنی مانند word، بکارگیری انواع فونت انگلیسی، فارسی، عربی و … است که در این مطلب سعی داریم بیشتر در این باره توضیح بدهیم. با ما همراه باشید.
انواع فونت از چه زمانی کاربرد پیدا کردند؟
فونت در زبان انگلیسی، به مجموعهای از حروف گفته میشود که با رابطهای گرافیکی، تصویر نوشتاری یک زبان را نشان میدهند. کلمه قلم در زبان فارسی به جای فونت استفاده میشود.
سیر تاریخی فونت نشان میدهد که ابتدا گوتنبرگ، دستگاه چاپ را اختراع میکند. با به روی کار آمدن کامپیوترها در زندگی بشر، اولین فونت بلک لتر بود که امروزه با اسم فونت آلمانی یا فراکتور شناخته میشود. بعد از او، جنسن که یک فرانسوی بود با استفاده از خطوط نازک مستقیم عمودی و فونت خمیده رومی، فونت جدیدی را بوجود آورد. فونت رومی قبل از فونت Times New Roman از محبوبیت زیادی بین کاربران کامپیوتری برخوردار شد.
فونت گیلیمارد در مقالات فرانسوی، همزمان با اختراع کاغذهای نازک قهوهای روشن مایل به زرد، خاکستری و سفید، باعث شد فونتهای فرانسوی از اعتبار بیشتری برخوردار شود. با خلاقیت او در ایجاد فونت باسکرویل، تحولی مدرن در سبک انواع فونت های قدیمی بوجود آمد. فونتهای قدیمی جزء فونتهایی هستند که هم ضخیم و هم نازک بودند. بنابراین در دسته انواع فونت متوسط قرار میگیرند.
فونت Helvetica فونت سوئیسی محبوبی که در گروه فونتهای عجیب و غریب اما مرتب و منظم جای گرفت. بعد گذشت زمان، دو فونت Times New Roman و Arial با پرداخت هزینه ابداع شدهاند. امروزه پیشرفت تکنولوژی در کامپیوترها به جایی رسیده که میتوان انواع فونت های جدید را طراحی و حتی به فروش رساند.
نگاهی گذرا به تاریخچه فونت های فارسی
اولین شرکتی که توانست در کامپیوترهای IBM قلم فارسی را سازگار با آن طراحی کند، شرکت کاتب بود. شرکتی که در ابداع حروفچینی فارسی دیجیتال، شهرتی جهانی پیدا کرد. شرکت مفید رایانه یا همان کاتب در سال ۱۳۶۳ با استفاده از فناوری روز و چاپگرهای لیزری شرکت HP موفقیت چشمگیری کسب کرد. طراحی فونت فارسی در سطح جهانی برای اولین بار با چاپ بر روی پرینتر لیزری، توسط این شرکت صورت گرفت. این خلاقیت، زمینه ساز تولید نرمافزارهای فارسی شد.
حسن فیروز خانی یکی از سرمایهگذاران مشهور بود که در آن زمان توانست با سعی و تلاش زیاد، لقب پدر نشر رومیزی فارسی را در این صنعت دریافت کند. از ایشان در مجله شبکه، چاپ شده در دی و بهمن سال ۱۳۸۴، تجلیلی شایسته بهعمل آمد.
فونت در ویندوز ۹۵
انواع فونت های فارسی در ویندوز ۹۵، بخاطر نداشتن هیچگونه تعامل بین موسسات ایرانی و مایکروسافت، از پیشرفت چندانی برخوردار نشد. این شرکتها نوعی Code page فارسی ایجاد کردند که علاوه برcode page عربی وارد بازار شود اما متاسفانه این روش کارساز نبود. تا جایی که باعث شد کاربران با مشکلات زیادی روبرو شوند. در نهایت با تکمیل ورژن قبلی، ویندوز ۹۸ عربی و ویندوز ۹۸ فارسی وارد بازار شد. در این زمان، بیشتر افراد به این نتیجه رسیدند که از همانcode page 1256 مایکروسافت استفاده کنند.
بنابراین روی چند فایل اصلی ویندوز، تغییراتی مختصر را اعمال کردند. آنها توانستند بر روی ویندوز ۹۸ عربی فقط ۴ حرف اصلی را فعال کنند. ویندوز ۹۸ ام آی شباهت زیادی با ویندوز ۹۸ داشت و این موضوع باعث شد که بعد از آمدن نسخه عربی با سرعت چشمگیری فارسی شود. انواع فونت فارسی در ویندوز ۲۰۰۰ و XP تغییرات چندانی نداشت. اما کاربرانی که اطلاعاتی مختصر درباره سیستم طراحی و ساخت فونت داشتند به این فکر افتادند که نام فونت را به اسم شرکت یا نام خود تغییر دهند. نتیجه این کار بروز خطاهای فراوان در ساختمان فونت های فارسی شد. چراکه هیچ شرکتی نتوانست فونتهای صحیح را به کاربران معرفی کند.
محبوب ترین انواع فونت در ویندوز، وب و اندروید
در ادامه این مطلب سعی داریم به معرفی فونتهایی بپردازیم که در محیطهای ویندوز، وب و اندروید از محبوبیت زیادی برخوردارند.
انواع فونت پرکاربرد در محیط ویندوز
در ورژنهای مختلف ویندوز، از انواع فونت برای زیباسازی متون و طراحی در نرمافزارهای گرافیکی (فتوشاپ، کورل و …)، پکیج مایکروسافت آفیس، پی دی اف، txt و … استفاده میشود. در این قسمت، مجموعه ای از فونتهای فارسی و انگلیسی که امروزه کاربرد زیادی در بین کاربران ویندوز بهویژه طراحان گرافیکی دارد را به شما معرفی میکنیم.
-
Infinity
برای زیباسازی هرچه بیشتر طرحهای خود میتوانید از این فونت ظریف انگلیسی استفاده کنید. این فونت بیشتر برای طراحی، تایپوگرافی و نرمافزارهای معروف و پرکاربرد مثل فتوشاپ، کورل دراو کاربرد دارد. برای فونت Infinity از فرمت OTF استفاده شده است.
-
Bebas
این فونت انگلیسی Regular، بهترین انتخاب برای عنوان در پاراگراف، پوستر و … است. فونتی کشیده به صورت عمودی که جزء انواع فونت های رایج چاپ به شمار میرود. فونت Bebasتحت مجوز OFL از خوانایی مناسبی برخورداره و از سال ۲۰۱۰ تا به امروز بیش از ۵۰ میلیون بار به صورت رایگان دانلود شده است.
-
kozuka Gothic Pro
این فونت توسط یک طراح ژاپنی ابداع شده که حالتهای متنوع زیادی برای برجستگی یا bold کردن حروف دارد. با استفاده از فونت انگلیسیkozuka Gothic Pro می توانید ضخامت حروف تایپ شده را تحت کنترل درآورید و براساس کیفیت چاپ آن را نازک یا کلفت کنید. اگر قصد طراحی کارت ویزیت یا پوستر را دارید، فونت kozuka Gothic Pro انتخاب مناسبی خواهد بود.
در محیط ویندوز برای ایجاد شکل و آیکونهای مختلف در فایلهای پاورپوینت و فتوشاپ از fontawesome استفاده میشود. بهتر است برای کپی کردن در فولدر فونتها به سایت اختصاصی این فونت انگلیسی به آدرس https://fortawesome.github.io مراجعه کنید و آیکون آن را بعد از کپی در نرمافزار خود paste نمایید.
-
لوتوس Lotus
طراح فونت فارسی لوتوس یا نیلوفر، شرکت برنارایانه است که این فونت را در حالتهای bold و normal طراحی کرده است. این فونت یکی از پرطرفدارترین فونت های فارسی است که هر تایپیستی آن را بهخوبی میشناسد.
-
زر B zar
یکی از فونتهای محبوب و زیبای فارسی که در حالت bold و normal با طراحی شرکت برنارایانه تحت فرمت TTF ایجاد شده است.
-
میترا Mitra
این فونت تحت فرمت TTF بیشتر برای نامهنگاری و متون رسمی استفاده میشود. فاصله این حروف نسبت به فونت نازنین کمتر بوده و رواج بیشتری در بین کاربران دارند.
-
ایران نستعلیق iran nastaliq
یکی از فونتهای مدرن و دیجیتال طراحی شده توسط استادان گرافیک و طراحی که در سایتها، اسلایدهای پاورپوینت و کارتهای ویزیت کاربرد دارد.
-
نازنین Nazanin
یکی از بهترین فونتهای پرکاربرد در صفحهآرایی، عناوین سینما و تلویزیون، نشر رومیزی، طراحی کارت و پوستر، طراحی موشن گرافیک و … که تحت فرمت TTF است. این فونت در تمام پلتفرمهای ویندوز، مک، ios، اندروید و وب قابلیت نصب را دارد.
فونتهای فارسی مکتب، فارسی صمیم، لالهزار، ایران سنس، ساحل، پرستو، قاسم، گندم، اردیبهشت جزء انواع فونت جدید در ویندوز هستند که پیشنهاد میکنیم حتماً آنها را در کارهای خود امتحان کنید.
پرطرفدارترین انواع فونت در محیط وب
انتخاب بهترین فونتهای وب کار راحتی بنظر نمیرسد اما در این بخش به معرفی فونتهای محبوب طراحان سایت خواهیم پرداخت.
-
یکان B Yekan
برای خوانایی بهتر و زیباتر شدن وب سایت یا وبلاگ از فونت فارسی یکان استفاده کنید که در سایت irfont دانلود فایل آن همراه با کد CSS امکانپذیر است.
-
کودک B koodak
یکی از فونتهای زیبا و دوستداشتنی به زبان فارسی و عربی برای کارهای گرافیکی و تبلیغاتی است که توسط طراحان سایت انتخاب میشود.
-
ایران سنس Iran sans
فونتی زیبا که جایگزین فونت یکان بوده و توسط مسلم ابراهیمی طراحی شده است. با خرید لایسنس از سایتهایی مثل ایران فونت یا فونت دات آی آر می توانید از آن استفاده کنید.
-
نسیم Nasim
برای وبسایتهای رسمی استفاده میشود و اصلاح شده فونت نازنین است.
-
GT Walsheim
این فونت انگلیسی، شکل غیرخطی هندسی است. مجله هنر طراحی مد، با بکارگیری فونتGT Walsheim در سایت خود، باعث محبوبیت هرچه بیشتر این فونت در بین طراحان شده است.
-
Merriweather
یکی از خواناترین انواع فونت های انگلیسی در صفحات وب است که همیشه درحال تغییر و تکامل است.
-
Josefin Sans
فونتی دارای زیباشناسی هندسی که با طراحی مدل خاصی از حرف z باعث شده از سایر فونتهای انگلیسی متمایز گردد.
استفاده سایت Spotify از این فونت بسیار مفید و مهم تلقی میشود. سایه سبزرنگ نوشته شده در این سایت، نسبت به فونت جدید توجه بیشتری را به خود جلب کرده و نقطه اوجی برای فونت انگلیسی Circular محسوب میشود.
از انواع فونت های انگلیسی رایج در محیط وب می توان به Jura ، League Gothic، Fjord، Amaranth، Gentium Basic، Calson، Futura و … اشاره کرد.
انواع فونت مناسب برای برنامه های اندروید
اگر دنبال فونت های فارسی زیبا و متفاوت برای استفاده در اپلیکیشنهای اندروید هستید، از فونتهای زیر استفاده کنید:
- یکان: این فونت در سایت irfont وجود دارد که بهراحتی میتوانید آن را دانلود کنید.
- ایران سنس: از سایت فونت ایران لایسنس آن را با پرداخت پول تهیه کنید.
- شبنم: از انواع فونت هایی است که با بهترین ویژگیهای بصری در صفحه نمایش کاربرد دارد.
- صمیم: از سری فونتهای سنس سریف و بسیار مناسب برای موبایل است. نسخههایی شامل حروف لاتین open sans در فونت صمیم وجود دارد.
- قلم: فونتی زیبا و درعین حال متفاوت که دانلود آن رایگان است.
- ساحل: یکی از فونتهای خوانا و مناسب برای اندروید است. فونت ساحل علاوه بر وزن معمولی، وزن ضخیم و تیتر را نیز شامل میشود.