در این روزها که با یک پاندمی جهانی رو به رو هستیم، بیشتر از هر زمان دیگری به مراقبت از خود نیاز داریم. کرونا یکی از انواع بیماری های واگیردار است که به صورت فرد به فرد منتقل میشود. اما کووید ۱۹ تنها بیماری واگیرداری نیست که در سال های گذشته گریبان بشریت را گرفته است. در این مطلب از مجله سلامت مدنویس به معرفی انواع بیماری های واگیردار و چگونگی جلوگیری از آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
با انواع بیماری های واگیردار آشنا شوید
به طور کلی بیماری های واگیردار از سه طریق ممکن است به انسان منتقل شوند. یکی تماس مستقیم شخص با فرد آلوده است. که در مورد کرونا این موضوع صدق میکند. اگر شخصی مبتلا به کرونا باشد و شما بدون ماسک و فاصله مناسب، با او ارتباط برقرار کنید، دچار این بیماری خواهید شد. اما روش دوم انتقال بیماری های واگیردار، تماس مستقیم با اشیاء یا سطوح آلوده است. که در رابطه با کرونا درصد کمتری از این روش مبتلا میشوند اما همچنان احتمال آن وجود دارد.
روش سوم انتقال بیماری های واگیردار، تماس با باکتری های موجود در هوا از طریق عطسه و سرفه یا پرتاپ شدن ذرات بزاق دهان است. پس به طور کلی انتقال بیماری های واگیردار به سه روش زیر اتفاق می افتد:
- تماس مستقیم با فرد آلوده
- تماس مستقیم با اشیاء یا سطوح آلوده
- تماس با باکتری های موجود در هوا
بسیاری از بیماری های واگیردار از همین طریق به صورت پاندمی درآمده اند و در اعصار مختلف، جان هزاران انسان را گرفته اند. در ادامه لیستی از انواع بیماری های واگیردار که از این سه راه منتقل میشوند را می بینیم.
انواع بیماری های واگیردار عمومی
قبل از لیست کردن نام بیماری ها، باید توجه داشته باشید که تمامی بیماری های تنفسی جزو بیماری های واگیردار به حساب میآیند. به همین خاطر بیماری کووید ۱۹ هم در این دسته جای می گیرد.
- سرماخوردگی
- وبا
- خروسک
- آبله مرغان
- هپاتیت ب
- تب زرد
- سیاه سرفه
- سل
البته بیماری هایی مانند ایدز نیز جزو انواع بیماری های واگیردار هستند، اما از طریق تنفس و تماس با سطوح آلوده منتقل نمی شوند. همچنین بعضی از بیماری های پوستی مانند زگیل، اگزما، تبخال تناسلی و … هم واگیردار هستند و میبایست در مواجهه با فرد بیمار، اصول بهداشتی را رعایت کنید.
چگونه میتوان از بیماری های واگیردار پیشگیری کرد؟
همانطور که می دانید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. از آنجایی که بیشتر بیماری های واگیردار تنها با واکسن برطرف میشوند، بهتر است تا جایی که میتوانید پیشگیری کنید. چون ممکن است درمان یک بیماری خاص، تا مدتها کشف نشود. به علاوه واکسیناسیون کردن از دوران کودکی، میتواند شما را در برابر بیماری های شناخته شده، مصون نگه دارد.
پس در مرحله پیشگیری، حفظ بهداشت شخصی مهم ترین نکته است. اگر فکر میکنید که در معرض یک بیماری واگیردار هستید، باید از ماسک های سه لایه پزشکی استفاده کنید. دست های خود را با صابون ضدباکتریایی بشویید. سطوحی که فرد بیمار با آنها تماس داشته است را ضد عفونی کنید. این مساله در شرایط بحرانی پاندمی کرونا، به صورت یک الزام برای تمام افراد به حساب میآید.
اگر خودتان به یک بیماری واگیردار مبتلا هستید، مسئولیت بیشتری باید روی دوش خود احساس کنید. همیشه دستمال تمیز همراه خود داشته باشید. اگر عطسه یا سرفه میکنید، حتماً دستمال را روی دهان و بینی خود قرار دهید و سپس به بهترین شکل آن را به سطل زباله بیندازید. همیشه یک ژل ضدعفونی کننده یا اسپری الکل با خود به همراه داشته باشید تا دست های خود را با آن ضد عفونی کنید.
استراحت مطلق و بیرون نرفتن، میتواند تا حد زیادی هم در بهبود سریع شما و هم در پایین بردن احتمال ابتلای دیگران به بیماریای که دچارش هستید، کمک کند. خصوصاً در دوران قرنطینه کرونا که میبایست تمام این موارد را رعایت کنید و حتی المقدور با اعضای خانواده خود نیز ارتباطی نداشته باشید. چرا که این بیماری تا به این لحظه جان میلیون ها نفر را در سرتاسر دنیا گرفته است.
لیستی از مرگبارترین بیماری های واگیردار در طول تاریخ
از زمانی که یک بیماری واگیردار جدید کشف میشود، تا زمانی که واکسن آن کشف شده و به همگان تزریق شود، ممکن است سالها طول بکشد. در این مدت جان هزاران نفر از انسان ها گرفته میشود و تاثیرات مخربی بر روی زندگی ها خواهد گذاشت. در ادامه این مطلب میخواهیم چند مورد از جدی ترین پاندمی های تاریخ بشریت که به خاطر بیماری های واگیردار اتفاق افتاده است را نام ببریم. با ما همراه باشید.
-
طاعون
بیماری وحشتناکی که در خاطره تاریخ ثبت شده است و کتابهای زیادی درباره آن نوشته اند. طاعون که به مرگ سیاه معروف است، جزو مرگبارترین بیماری های واگیردار تاریخ بشریت است. ترس از این بیماری آنقدر زیاد است که هنوز هم در بسیاری از متون ادبی از کلمه طاعون معادل با واژه مرگ استفاده میشود.
از زمانی که این بیماری در آسیای مرکزی شکل گرفت و بعد به اروپا رسید، بیش از ۷۵ میلیون نفر جان خود را از دست دادند. در آن زمان، تعداد قربانیان طاعون در اروپا به ۳۰ میلیون نفر رسید که چیزی در حدود یک سوم جمعیت اروپا بود.
-
فلج اطفال
این بیماری به صورت فرد به فرد و غالباً از طریق بزاق دهان و مدفوع منتقل میشود. فلج اطفال از سال ۱۹۱۶ تا به حال جان بیش از ۱۰ هزار نفر را گرفته است. در حال حاضر، واکسن این بیماری در دوران کودکی برای افراد زده میشود.
-
آبله
یکی از مرگبارترین انواع بیماری های واگیر دار که فقط انسان ها را مبتلا میکند. در واقع آبله از دو ویروس واریولا مینور یا واریولا ماژور ایجاد میشود. نوع ماژور این بیماری میتواند بین ۳۰ تا ۲۵ درصد تلفات به جای بگذارد. اما در نوع مینور، تنها مرگ یک درصد از قربانیان را در پی دارد.
-
وبا
اسهال شدید یکی از علائم مهم بیماری وبا است. این بیماری از طریق آشامیدن آب یا غذای آلوده وارد بدن انسان میشود و به سرعت قربانی را به کام مرگ می فرستد. از سال ۱۹۹۱ تا به کنون بیش از ۱۲ مرگ بر اساس وبا ثبت شده است.
-
ابولا
بیماری نسبتاً جدیدی که از سال ۲۰۰۰ و برای اولین بار در سودان و زئیر خود را نشان داد. منشا این بیماری حیوانی است و گوریل ها را هم مبتلا میکند. از نشانه های این بیماری میتوان به تب، خونریزی داخلی و اسهال شدید اشاره کرد.
-
مالاریا
هر ساله ۲۸۰۰ کودک در دنیا از بیماری مالاریا می میرند. این بیماری بیشتر در مناطق استوایی مانند آسیا و آفریقا شایع است. تا کنون بیش از دو میلیون نفر به خاطر مالاریا به کام مرگ کشیده شده اند.
-
آنفولانزا اسپانیایی
انواع مختلفی از آنفولانزا تا کنون کشف شده اند که هیچ کدام به اندازه آنفولانزا اسپانیایی قدرتمند و کشنده نیستند. این بیماری در سال های ۱۹۱۸ و ۱۹۱۹ بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلون مرگ را رقم زده است! این اپیدمی که تا سال ۱۹۱۹ ادامه داشت، بسیاری را مبتلا کرد و تحقیق درباره آن هنوز هم ادامه دارد.
-
ایدز
ایدز به خاطر نقص سیستم ایمنی بدن به وجود میآید. این بیماری واگیردار، به سادگی سرماخوردگی منتقل نمی شود. اما به خاطر اینکه هیچ درمان قطعی هنوز برای آن پیدا نشده، یکی از ترس های بشریت را شکل داده است. از سال ۱۹۸۱ بیش از ۲۵ میلیون نفر به خاطر ابتلا به ایدز جان خود را از دست دادهاند.
در آینده باز هم درباره انواع بیماری ها در مجله مدنویس مقالاتی منتشر خواهیم کرد. اگر پیشنهادی دارید میتوانید از قسمت نظرات با ما در میان بگذارید و این مطلب را برای دوستان خود ارسال کنید.