7 روش مؤثر در افزایش مهارتهای ارتباطی
آیا در برقراری ارتباط با دیگران معمولاً شکست میخورید؟ یا با وجود مهارتها و تواناییهای زیاد، در مصاحبه با شرکتهای مختلف استخدام نمیشوید؟ ما در طول شبانه روز با افراد زیادی سروکار داریم خانواده، دوستان، همکاران؛ و اگر مهارت برقراری ارتباط با آنها را نداشته باشیم ممکن است دچار سوءتفاهم و اختلاف شویم. در نتیجه داشتن تسلط کافی بر سخنان خود و فن بیان مؤثر، ما را در داشتن روابط بهتر کمک میکند. با خواندن این مطلب با ۷ روش مؤثر در افزایش مهارتهای ارتباطی آشنا خواهید شد، با ما همراه باشید.
مهارتهای ارتباطی به چه معناست؟
مهارت ارتباطی به معنای توانایی فرد در انتقال اطلاعات از یک فرد به افراد دیگر به صورت مؤثر است که این مهارتهای ارتباطی باعث بهبود روابط افراد با یکدیگر میشود.
انواع مهارتهای ارتباطی
مهارتهای ارتباطی به دو نوع کلی و جزئی تقسیمبندی میشوند:
ارتباطهای کلی شامل:
-
مهارت داشتن در انتقال پیام
مهارت در انتقال پیام، دو بخش کلامی و غیر کلامی را در بر میگیرد. مهارت ارتباط کلامی شامل انتقال پیامهایی است که با کلمات و حروف منتقل میشوند و ارتباط غیر کلامی به انتقال اطلاعات از طریق تماس چشمی و زبان بدن گفته میشود.
-
مهارت داشتن در دریافت پیام
مهارت در دریافت پیام شامل شنونده خوبی بودن، و پاسخ دادن به صحبتهای فرد منتقل کننده پیام است.
مهارتهای جزئی شامل:
-
مهارت در ارتباطات بین فردی
مهارت در ارتباطات بین فردی با تقویت انتقال و دریافت پیام افزایش مییابد. برای دستیابی به این مهارتها برای مثال سعی کنید در ارتباط با دیگران فعال باشید، اگر در جمعی حضور دارید ساکت ننشینید و در بحثها شرکت کنید تا از دید دیگران فردی اجتماعی به نظر برسید.
-
مهارت در ارتباطات کاری
یادگیری این مهارتها در ابتدا باعث بهبود روابط کارمندان با یکدیگر، فروش بیشتر، و رضایت مشتری میگردد. برای تقویت این مهارتها از ارتباطات کلامی و غیرکلامی استفاده کنید.
-
مهارت در ارتباطات نوشتاری
ارتباط نوشتاری شامل نامه، ایمیل، پیام در فضای مجازی، یادداشت و … میشود. مهارت در این نوع ارتباط باعث میشود تا درک و فهم پیام نوشتاری شما برای خواننده آسانتر شود. در ارتباط نوشتاری لحن مکالمه، املای درست کلمات، و دستور زبان مناسب دارای اهمیت فراوانی است.
تکنیکهای افزایش مهارتهای ارتباطی
۱. با معرفی خودتان حس اطمینان را در مخاطب افزایش دهید
خودتان را همانگونه که هستید به مخاطب بشناسانید و غلو نکنید چراکه با برقراری روابط بیشتر آنها شما را آنالیز کرده واگر آنگونه که گفتهاید، نباشید باعث میشود دیگر از نگاه مخاطبتان قابل اطمینان نباشید. به عبارتی دیگر به گونهای خود را معرفی کنید که دیگران مشتاق ادامهی ارتباط با شما باشند.
یک معرفی هوشمندانه تأثیر فراوانی در ارتباط با یک دوست جدید، استخدام در یک شرکت و سخنرانی در جمع خواهد داشت، بنابراین این مهارت را در خود تقویت کنید.
۲. جذب اعتماد دیگران با ارتباط چشمی
تا به حال برایتان پیش آمده که از نگاه فردی صمیمیت و مهربانی و از نگاه فردی دیگر خشم و عصبانیت به شما منتقل شود؟ برقراری ارتباط چشمی در جذب اعتماد دیگران بسیار مؤثر است. در روابط اولیه خود سعی کنید حد تعادل این ویژگی را رعایت کنید زیرا تماس چشمی بیش از حد ممکن است احساس ناامنی، و تماس چشمی کم حس علاقهمند نبودن به ادامه بحث را در طرف مقابلمان ایجاد کند.
هرچه ارتباطهایمان صمیمیتر و دوستانهتر میشود این ارتباط چشمی نیز افزایش مییابد. پس نتیجه میگیریم که نگاه ما نشاندهنده احساسات درونی ما هستند، و هرچه این مهارت را در خود افزایش دهیم بیان ما در روابط نیز تأثیرگذارتر خواهد بود.
۳. برای سخنان دیگران گوش شنوا باشید
گوش دادن نیز به اندازه سخن گفتن دارای اهمیت است. با گوش دادن به سخنان دیگران به آنها القا میکنید که چه اندازه برایشان ارزش قائل هستید و برایتان اهمیت دارند. توجه داشته باشید که رفتار و حرکات شما در هنگام گوش دادن نشان میدهد که چقدر توجه دارید و طرف مقابلتان این را حس میکند.
برای آنکه شنونده خوبی باشید و در افزایش مهارتهای ارتباطی خود ارتقا پیدا کنید، تمرینات زیر را انجام دهید:
در هنگام سخن گفتن افراد دیگر با علاقه به آنها گوش دهید، سخنان آنها را قطع نکنید و میان حرفشان نپرید، ارتباط چشمی برقرار کنید و با نگاهتان به آنها بفهمانید که توجه کامل دارید.گاهی سرتان را به نشانه تأئید تکان دهید.
۴. صداقت مهمترین عنصر برقراری ارتباط است
صداقت در افزایش مهارتهای ارتباطی، جزو ارکان اصلی به حساب میآید.
به خود و سخنانتان باور داشته باشید و بدون هیچ کم و بیشی همانگونه که هستید خودتان را نشان دهید.
افراد جذب کسانی میشوند که صادق هستند. از دید طرف مقابلتان صادق بودن شما به معنی داشتن عزت نفس و ایمان به تواناییتان است. افراد صادق ظاهر و باطن یکسانی دارند و قابل اعتماد هستند. در نتیجه سعی کنید همیشه خودتان باشید و چیزی را پنهان نکنید، زیرا شما در جایگاه خود منحصر به فرد هستید.
۵. تجربیات خود را با دیگران در میان بگذارید
اگر در زمینهای تجربه دارید که طرف مقابلتان به دنبال آن است، میتوانید تجربه خود را با آنها در میان بگذارید. این تجربه میتواند در زمینههای مختلفی باشد، از خرید اینترنتی یک سایت فروش لباس گرفته تا تجربه کار و مصاحبه در یک شرکت. این کار باعث میشود تا مخاطبتان شما را به عنوان شخصی که قابل اعتماد است بشناسد.
۶. با زبان بدن جذابتر به نظر برسید
یکی دیگر از روشهای افزایش مهارتهای ارتباطی زبان بدن است. زبان بدن به این معناست که شما در هنگام سخنرانی به گونهای هوشمندانه از حرکات بدنتان استفاده کنید برای مثال حرکت دستها، تماس چشمی، ایستادن و نشستن از جمله موارد زبان بدن هستند.
همانطور که گفتیم تماس چشمی احساس شما را به شنونده منتقل میکند، حرکت دستها، مدل نشستن، ایستادن و راه رفتن نیز نشاندهنده تسلط شما بر سخنان خود است. اگر مهارت زبان بدن را یاد بگیرید و به خوبی از آن استفاده کنید، جذابیت سخنرانی شما دو چندان میشود.
برای تمرین میتوانید سخنرانی خود را در مقابل خانواده اجرا کنید و در انتها نظرشان را پرسیده و نقاط ضعف خود را بهبود ببخشید.
۷. خلاصه و در عین حال مفید سخن بگویید
در سخنان خود از پرداختن به جزئیات و حواشی بپرهیزید. سعی کنید اصل مطلب را در کوتاهترین حالت ممکن بیان کنید تا شنونده مقصود سخن شما را به خوبی دریابد. با پرداختن به حواشی و جزئیات حواس فرد پرت شده و از موضوع و هدف اصلی دور میشود، در نتیجه ممکن است دیگر به گوش دادن ادامه صحبت شما علاقهای نشان ندهد. بنابراین همیشه کوتاه اما مفید سخن بگویید.
ضرورت یادگیری مهارتهای ارتباطی
یادگیری مهارتهای ارتباطی در کیفیت زندگی افراد نقش مهمی را ایفا میکند. میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن روابط عاطفی خانوادگی بهتر
خانوادهای که اعضای آن با توجه به نیاز و درک متقابل از یکدیگر ارتباط خوبی باهم برقرار میکنند، با یکدیگر مشورت میکنند، در مشکلات از یکدیگر حمایت میکنند و بدون قضاوت به سخنان یکدیگر گوش میدهند سالم و شاد بوده و فرد در این خانواده رشد میکند.
پیدا کردن شغل مناسب شما
داشتن ارتباط مؤثر در پیدا کردن شغل مناسب و در نتیجه درآمد بیشتر به شما کمک خواهد. کافیست تا تکنیکهای افزایش مهارتهای ارتباطی را به خوبی تمرین کنید.
بالا رفتن اعتماد به نفس
شما اگر مهارت ارتباطی را در خودتان افزایش دهید به دنبال آن اعتماد به نفس بالایی نیز پیدا خواهید کرد چراکه این دو ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند. بنابراین افزایش اعتماد به نفس شما را در برقرار کردن ارتباط با دیگران سوق میدهد.
این مطلب را هم بخوانید: روش های تقویت ایگو
ازدواج و خوشبختی
داشتن یک ارتباط خوب با فرد مورد علاقهتان باعث ازدواجی موفق و در نتیجه زندگی شاد و خوشبخت خواهد بود و موفقیتهای بیشتری را در کنار همسر خود تجربه خواهید کرد. یکی از دلایل طلاق در این دوره نداشتن ارتباط مؤثر زوجین با یکدیگراست.
نکته
به این نکته نیز توجه داشته باشید که در یک ارتباط همه افراد مسافران یک کشتی بوده و غرق شدن آن به نفع هیچکس نخواهد بود. برد یک نفر در یک مذاکره کاری به نفع همه و باخت او نیز به ضرر همه تمام میشود. در نتیجه در روابط خود بایستی هر دو طرف انتقال دهنده پیام و گیرنده آن برای تقویت مهارتهای ارتباطی تلاش کنند، چرا که تلاش یک طرفه سودی نخواهد داشت.
برای مثال برای به موفقیت رسیدن یک زندگی زناشویی هر دو نفر، هم مرد و هم زن بایستی تلاش خود را برای ارتقای ارتباط خود انجام دهند تا نتیجه بگیرند و تلاش یک طرفه بیفایده است. بسیاری از آمارهای طلاق نیز به همین دلیل روبه افزایش هستند.
سخن آخر
از هر فرصتی که میتوانید برای افزایش مهارتهای ارتباطی استفاده کنید. تقویت این مهارتها باعث میشود در روابط اجتماعی، محیط کار و … توانایی ارتباط با دیگران در شما افزایش یابد. همانطور که گفته شد برای تمرین این مهارتها از اعضای خانواده خود کمک بگیرید و یا سخنرانی افراد دارای مهارت را مشاهده کنید. کتاب خواندن و استفاده از تجربه دیگران نیز شما را در این راه راهنمایی خواهد کرد.
برای آنکه بهترین نتیجه را از تکنیکهای گفته شده بگیرید اجازه دهید به طور طبیعی در شما جریان یابند و روشی را انتخاب کنید که با روحیه شما سازگارتر بوده و به موقعیت شما نزدیکتر باشد.