راهکارهایی برای افزایش سلامت روان
برخورداری از سلامت روان در دنیای امروز شاید یکی از سختترین کارها به نظر برسد. چرا که بایستی سعی کنید در برابر مشکلات صبور باشید، استرس و اضطراب نگیرید، دچار بیخوابی و افسردگی نشوید و … اگرچه که در شرایط حاد روحی، باید به روانپزشک مراجعه کرد و حتی گاهی مجبور به مصرف دارو خواهید بود؛ اما در واقع برای غلبه با این چالشها و مشکلات، میتوان با راهکارهایی ساده و تمرینِ آنها، به راحتی از پسشان برآمده و روان سالم و شادی داشته باشید. برای آشنایی با این راهکارهای ساده که باعث افزایش سلامت روان شما میشوند با ما همراه باشید.
چگونه به افزایش سلامت روان خود کمک کنیم؟
سلامت روان به طور مستقیم بر روی سلامت جسم تأثیر دارد، به طوریکه بسیاری از بیماریهای جسمی به دلیل نداشتن روان سالم و شاد به وجود میآیند. همچنین روابط اجتماعی افراد، اعتماد به نفسشان، کنترل خشم و بسیاری مسائل دیگر تحت تأثیر داشتن روانی سالم قرار دارد. راهکارهای زیر میتوانند در زمینه افزایش سلامت روان موثر باشند:
-
برای خودتان هدف تعیین کنید
داشتن هدف به افراد کمک میکند تا برای لحظه به لحظه زندگی خود برنامهریزی داشته باشند و قدمهای خود را در جهت رسیدن به هدف و در نهایت موفقیت بردارند. هدفگذاری همچنین باعث میشود تا شخص احساس کند که فرد مفیدی بوده و در نتیجه اعتماد به نفس پیدا کند. یافتن هدف سبب تولید سلولهای جدید در مغز میشود. همه این عوامل در افزایش سلامت روان افراد نقش مهمی را ایفا میکنند
-
زمانی را بیرون از خانه سپری کنید
در خانه ماندن ابتدا دوری از اجتماع، سپس گوشهگیری، و در آخر افسردگی و اضطراب را در پی دارد. تلاش کنید تا زمانی را در طی روز به بهانههای مختلف مانند خرید، پیادهروی و … در بیرون از خانه سپری کنید و با افراد دیگر تعامل داشته باشید، این کار باعث میشود تا روحیه مثبت در شما بالا رفته و هوای آزاد افکار منفی را از ذهن شما دور کند.
-
خواب راحت و کافی
خواب راحت و کافی پس از یک روز پر از مشغله لازمه جسم و روح انسان برای استراحت است. اگر به بهانه داشتن مشغله کاری زیاد از ساعت خواب خود کم کنید عوارض آن را در طولانی مدت هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روانی مشاهده خواهید کرد. هفت ساعت خواب کامل در طی شبانه روز برای بدن لازم است تا خود را بازیابد.
-
تمرین مدیتیشن
استرس و اضطراب دشمن اصلی داشتن یک روان سالم است. زندگی در دنیای امروزی و مشکلاتش استرسزا بوده و همه ما نیاز داریم تا به روشی این اضطراب و استرس را از خود دور کنیم و به آرامش برسیم. تمرینات مدیتیشین و مراقبه به ما کمک میکند تا انرژیهای منفی و افکر مخرب را از خود دور کرده و ذهن و بدن را از فشارهای روانی به حالت تعادل برساند.
-
رژیم غذایی سالم
داشتن رژیم غذایی ناسالم برروی خلقوخو، سیستم ایمنی بدن ، خواب آسوده و انرژی بدن شما تأثیرگذار است بنابراین برای افزایش سلامت روان خود بایستی رژیم غذایی خود را تغیر دهید. از خوردن غذاهای چرب، قند و نمک فراوان پرهیز کنید تا تأثیر آن را روی بدن و سلامت مغز خود احساس کنید.
مواد غذایی مضر شامل کافئین، الکل، شیرینیجات، غذاهای چرب و مواد نگهدارنده و مواد غذایی سالم که میتواند به سلامت روان شما نیز کمک کند مانند ماهیهای چرب، انواع مغزها، سبزیجات و میوههای تازه .
-
شکرگذار باشید
زمانی را در طول روز به نیایش و شکرگذاری بپردازید. درباره هرآنچه که دارید از خالق هستی و کائنات تشکر کرده یا دعا کنید، میتوانید این کار را در هنگام غروب یا طلوع خورشید انجام دهید و مطمئن باشید که انرژیهای خوب و مثبت شما را برای شروع یک روز عالی و یا بهنگام خوابی آسوده همراهی خواهند کرد و به آرامش ذهنی میرسید.
-
اختصاص زمانی برای گردش و تفریح
برنامه ریزی برای دیدار دوستان، رفتن به سفر، گردش درون شهری، سینما رفتن، و روزشماری برای فرارسیدن آن روز باعث میشود شادی شما افزایش یابد. کتاب بخوانید، فیلم مورد علاقه خود را ببینید، موسیقی گوش دهید، با دوستان خود صحبت کنید، و همه این موارد را بیدلیل و برای داشتن حس خوب انجام دهید.
همچنین میتوانید زمانی را برای کاری که در آن خوب هستید اختصاص دهید، این کار نیز باعث میشود اعتماد به نفس شما افزایش یافته و در نتیجه سلامت روان شما تأمین شود.
-
شرکت در امور خیرخواهانه
در اموری خیرخواهانه به صورت داوطلب شرکت کنید برای مثال کمک به خیریهها، انجام کاری برای کمک به دوستتان، کمک به همسایه و یا یک سالمند از جمله راهکارهای مفیدی هستند که با انجام آنها میتوانید حس خوبی نسبت به خود دریافت کنید و تأثیر آن را علاوه بر زندگی دیگران، بیشتر در زندگی خود احساس خواهید کرد.
-
شرکت در کارهای گروهی
تعامل و ارتباط با بخشی از مردم و به اشتراک گذاری علاقهمندیهایمان با یکدیگر باعث افزایش سلامت روان ما میشود. برای مثال میتوانید عضو یک باشگاه ورزشی شوید، به کلاسهای موسیقی و رقص بروید و یا عضو یک گروه تئاتر شوید.
-
مهارتی جدید بیاموزید
سعی کنید در کاری که تا به حال تجربه آن را نداشتهاید مهارت پیدا کنید و با این کار خودتان را به چالش بکشید. به عنوان مثال یادگیری طبخ یک غذای جدید میتواند به شما هدف و انگیزه دهد. تلاش شما برای رسیدن به این هدف و یادگیری مهارتی جدید، اعتماد به نفس شما را افزایش داده و در جهت رشد و پیشرفت قرار خواهید گرفت.
-
تعیین زمانی مشخص برای نگرانی
نگرانی در مورد چیزهایی که نمیتوانیم آنها را تغییر دهیم امری طبیعی است اما فکر کردن به آن در تمام طول روز زندگی را مختل میکند. برای حل این مشکل پیشنهاد شده است که افراد نگرانیهای خود را به زمان مشخصی در روز منتقل کنند و تا رسیدن آن زمان ذهن خود را از هرگونه نگرانی خالی نگه دارند. این روش یکی از بهترین تکنیکها در کم کردن نگرانی و اظراب در مورد آن است.
-
به حداقل رساندن استفاده از شبکههای اجتماعی
در تحقیقات ثابت شده است که داشتن شبکههای اجتماعی برای افراد نه تنها مفید نبوده و بلکه برروی سلامت روان افراد نیز تأثیر مخرب داشته است. خواندن مطالب بی ارزش، رقابت در جذب فالوور بیشتر، زندگیهای به ظاهر لاکچری و .. همگی در روان شما تأثیر گذاشته و باعث میشود احساس خوبی نسبت خودتان نخواهید داشت. توصیه شده است که سعی کنید استفاده از رسانههای اجتماعی را به حداقل برسانید تا از ابتلا به مشکلات روانی جلوگیری شود.
-
ارتباط حضوری با دیگران
انسان موجودی اجتماعی بوده و برای رفع نیازهای عاطفی و به اشتراک گذاشتن شادی و غمهایش با دیگران احتیاج دارد تا با افراد دیگر ارتباط برقرار کند. جدای از روابطی که از طریق شبکههای اجتماعی و تلفن دارید، دیدار افرادی که دوستشان داریم و به ما حس خوبی منتقل میکنند از اهمیت بیشتری برخوردار است.
اما اگر کسی را ندارید که بتوانید به او اعتماد کنید و احساسات خود را با او اشتراک بگذارید، از روابطی که در طول روز برایتان پیش میآید استفاده کنید. ارتباط با همکاران در محل کار یا کسانی که در مترو یا اتوبوس همسفر با شما هستند میتواند برایتان سودمند باشد. ارتباط چشمی برقرار کنید، صحبتی کوتاه داشته باشید، لبخند بزنید و حس خوب را به دیگران منتقل کنید و به افزایش سلامت روان خود کمک کنید.
ویژگی افرادی که از سلامت روان برخوردارند:
- احساس اعتماد به نفس میکنند
- حس شادمانی و خرسندی دارند
- توانایی کنترل استرس و اضطراب دارند
- برای زندگی خود هدف دارند و برنامه ریزی میکنند
- بین کار و استراحت تعادل ایجاد میکنند
- عزت به نفس بالا دارند