یکی از کاربردی ترین گزینههای نرم افزار ورد، Table است. قابلیتی که با آن میتوانید هر نوع جدولی که میخواهید را در ورد طراحی کنید. ابزارها و گزینههای طراحی جدول طی سالها توسط شرکت مایکروسافت بهبود پیدا کردند و به جایی رسیده است که امروز بعد از رسم یک جدول، دو منوی کامل برای طراحی و ساختن جدول در اختیار شما قرار میگیرد. در این مطلب سعی داریم طراحی جدول در ورد را به زبان ساده به شما عزیزان آموزش دهیم. با مدنویس همراه باشید.
شروع طراحی جدول در ورد
قبل از هرکاری، بهتر است یک طرح کلی از جدولی که قرار است در ورد ایجاد کنید را روی کاغذ بیاورید. با اینکار میتوانید سریعتر و راحتتر جدول مورد نظر خود را در برنامه ایجاد کنید. بعد از این که مشخص شد که جدولتان چند سطر و چند ستون دارد، میتوانیم به سراغ طراحی جدول در ورد برویم. جدولی که میخواهیم با هم در این آموزش طراحی کنیم از روی طرح اولیه زیر خواهد بود:
یکی از مواردی که بیشتر کاربران هنگام طراحی جدول در ورد به آن دقت نمیکنند، جهت قرارگیری جدول است. اگر به زبان فارسی تایپ میکنید و میخواهید یک جدول راست به چپ داشته باشید که ستونهای آن از سمت راست پر شوند، باید به نکتهای که در ادامه خواهیم گفت توجه کنید.
ابتدا متن خود را راست به چپ کنید. برای این کار کافیست دکمه کنترل و شیفت سمت راست کیبرد خود را یکبار فشار دهید. حالا میبینید که اشاره چشمک زن ویرایشگر به سمت راست خط منتقل شده است. اگر این کار را انجام ندهید جدولی که طراحی میشود چپ به راست خواهد بود و باید بعد از رسم آن، از طریق گزینههای موجود در منوهای تنظیمات جدول، آن را اصلاح کنید.
رسم جدول با سطر و ستون دلخواه
به سراغ منوی insert بروید و روی گزینه Table کلیک کنید. اگر تعداد سطر و ستونهای جدول مورد نظرتان کم است، میتوانید از همین منو، تعداد آنها را مشخص کنید تا جدول با یک کلیک برایتان ایجاد شود. اما اگر میخواهید برای تعداد سطر و ستونهای جدول عدد وارد کنید، یا تعداد آنها بیشتر از چیزی است که در این گزینه میبینید، کافیست روی گزینه insert table کلیک کنید. با اینکار یک کادر کوچک برایتان باز میشود که در آن گزینه columns به معنای تعداد ستون و گزینه row به معنای تعداد سطر است. ما برای نمونهای که داریم میبایست ۲ ستون و ۴ سطر ایجاد کنیم.
بعد از رسم طرح اولیه جدول، باید به سراغ تنظیمات آن بروید. جدولی که ما در نظر گرفتهایم، ستون و سطرهای یکسانی ندارند. برای تغییر عرض یا ارتفاع هر کدام از سطر و ستونها کافیست ماوس را بین خطوط آنها ببرید و درگ کنید. با اینکار میتوانید عرض ستونها یا ارتفاع سطرها را کم و زیاد نمایید. سپس در خانههایی که قرار است محتوایی نوشته بشود کلیک کنید و متن خود را تایپ نمایید. برای بهتر دیده شدن نوشتهها، میتوانید کل جدول را انتخاب کنید، فونت فارسی مشخص نمایید، سایز آن را تغییر دهید و اگر دوست دارید نوشتهها را وسط چین کنید. تا اینجا جدول ما به صورت زیر درآمده است:
ایجاد ساختار کلی جدول
حالا می رویم به سراغ سطرها و ستونهایی که میبایست با هم ادغام شوند یا خانهای به آنها اضافه شود. از سطر اول شروع کنیم. این ردیف به دو ستون تقسیم شده که ما میخواهیم آن را یکی کنیم. به این کار merge کردن یا ادغام کردن سلولهای جدول گفته میشود. برای ادغام کردن خانههای جدول، آن را انتخاب میکنید، از منوی layout (اگر روی جدول کلیک کرده باشید، دو منو لی آوت خواهید داشت، دومی که زیر مجموعه منوی table به حساب میآید، جایی است که باید بروید) روی گزینه Merge cells کلیک نمایید. میبینید که دو سلول یکی شد و سطر اول را ایجاد کرد.
اگر در هنگام زدن این گزینه با پیغامی رو به رو شدید، نگران نباشید و آن را تایید کنید. از آنجایی که شما در یکی از این خانه محتوایی قرار دادهاید، ورد با این پیغام به شما یادآور میشود که اگر در هر دو سلول متن داشته باشید، بعد از ادغام نوشتهها ممکن است بعضی از بخش های نوشته حذف شود یا با همدیگر ادغام گردند. می توانید قبل از پر کردن جدول این مراحل را انجام دهید و سپس زمانی که تمام ساختار جدول تکمیل شد شروع به پر کردن محتوا کنید.
برویم به سراغ ستون آخر. جایی که سه سطر وجود دارد اما به آن ترتیبی نیست که ما در تصویر اولیه ترسیم کرده ایم. برای اینکه بتوانید یک سطر را تنها در یک ستون تغییر دهید، می بایست ابتدا خانه های آن را انتخاب کنید. پس اول سه خانه پایین سمت چپ را با ماوس انتخاب کنید. سپس خطوط را به شیوه دلخواه تغییر دهید. حالا سه سطر دارید با اندازه های مشخص.
تقسیم یک سلول به چند خانه در جدول
مرحله بعدی دو ستونه کردن دو خانه انتهایی است که یکی از آنها هاشور هم خورده. برای اینکار داخل سلول کلیک کنید. از همان منوی لی آوت، روی گزینه split cells بزنید و سطر را ۱ و ستون را ۲ تنظیم کنید. مشابه همین کار را برای سلول پایینی انجام دهید تا نتیجه به شکل تصویر زیر در بیاید.
کار با منوی design در طراحی جدول در ورد
نوبت می رسد به هاشور زدن سلول آخر. برای اینکار داخل سلول کلیک کنید. به سراغ منوی دیزاین بروید ( باز هم اگر روی جدول کلیک کنید می بینید که در قسمت منوها، دو منو با نام دیزاین وجود دارد. روی منوی زیر مجموعه table کلیک کنید.) گزینه borders را باز کنید و آخرین گزینه یعنی borders and shading را انتخاب کنید. بعد از باز شدن پنجره، به تب shading بروید و گزینه ها را همانند تصویر زیر تنظیم کنید.
در واقع دو گزینه را باید تغییر دهید. یکی استایل که مشخص می کنید چه نوع خطوط یا هاشوری می خواهید در جدول شما ایجاد شود. دوم گزینه apply to. این گزینه به صورت پیشفرض روی حالت table یعنی جدول تنظیم شده است. پس به محض اینکه دکمه ok را بزنید، تمام جدول هاشور خواهد خورد. باید قبل از تایید کردن این کادر، این گزینه را روی cell یعنی سلولی که در آن کلیک کرده اید، تنظیم کنید. نتیجه کار تا به اینجا همانند تصویر زیر خواهد شد که بخش عمده کار تمام شده است. فقط می ماند تغییرات ظاهری و تنظیمات دیزاین.
تنظیمات ظاهری جدول
آموزش طراحی جدول در ورد را با تنظیمات رنگ و ظاهر آن ادامه می دهیم. برای زیباتر به نظر رسیدن متن ها در جدول، بهتر است تمام آنها را چه از جهت عمودی و چه افقی وسط چین کنیم. چنین گزینه در همان منوی لی آوت تنظیمات جدول وجود دارد. حتماً کل جدول را انتخاب کنید و هر ۹ مربع موجود برای aligmenet در این قسمت، روی مربع وسطی کلیک نمایید. سپس می توانید بسته به طرحی که در ذهن دارید، از رنگ سلول و رنگ نوشته برای کار خود استفاده کنید. برای مثال در این تمرین ما رنگ سلول اول را مشکی و رنگ نوشته آن را سفید تنظیم می کنیم.
هر دو این گزینه ها در منوی home وجود دارد. کافیست در سطر اول کلیک کنید و از قسمت پاراگراف منوی home، روی سطل رنگ کلیک نمایید. پالتی از رنگ ها در اختیار شما قرار می گیرد که می توانید رنگ دلخواه خود را انتخاب نمایید. سپس متن مورد نظر خود در جدول را نیز انتخاب کنید. از بخش فونت منوی home، روی گزینه font color که شکل آن یک حرف A با یک خط رنگی زیر آن است، کلیک کنید. به همین سادگی می توانید رنگ تمام بخش های دیگر جدول را نیز تنظیم نمایید. طراحی جدول در ورد می تواند به همین سادگی باشد اگر بدانید که کدام گزینه را انتخاب کنید.
نکات پایانی
هنگام پر کردن اطلاعات، اگر جدول را به صورت راست به چپ ساخته باشید، از سلول اول که شروع به نوشتن می کنید، با زدن دکمه tab می توانید به خانه بعدی بروید و نوشتن را ادامه دهید.
اگر تعداد سطرهای جدول خود را نمی دانید نگران نباشید. بعد از اتمام طراحی جدول در ورد شروع به پر کردن سطرهای موجود کنید. در نهایت اگر سطر کم آوردید یک بار دیگر دکمه tab را بزنید. با اینکار خود برنامه برای شما سطر جدید ایجاد می کند.
برای حذف سطر یا ستون های اضافه، کافیست کل سطر یا ستون را انتخاب کنید، از دکمه backspace استفاده نمایید. این دکمه کل سطر یا ستون را حذف می کنند. اگر خواستید محتوای داخل این سطر و ستون ها پاک شود، بعد از انتخاب آنها، دکمه delete را بزنید.
برای تنظیمات نوشته های داخل جدول، می توانید از همان ابزارهایی استفاده کنید که برای یک متن ساده به کار می روند. برای مثال تغییر فونت کل متن، روی متون داخل جدول نیز تاثیر خواهد گذاشت. اما اگر خواستید یک متن به خصوص در جدول، فونت یا سایزش تغییر کند، با انتخاب آن و رفتن به منوی home و گزینه font می توانید به سادگی این کار را انجام دهید.